Julkaistu 19.8.2015 09:13

Kuukauden kaupunki | Tampere

Tampereen elinvoimainen osasto tuo yhteen Pelastusarmeijan jäseniä ja ystäviä. Oman paikallisleiman toimintaan tuo draamaryhmä, jonka näytelmistä pääsemme nauttimaan vuosittain.


Lämpöä, draamaa & uusia tuulia


Monen muun osaston tavoin Tampereella on tapahtunut muutoksia, ja kesällä kapteenit Tero ja Metti Saajoranta tarttuivat ruoriin. Ennen kuin syvennymme heidän ajatuksiinsa juuri alkaneesta ajanjaksosta, Sotahuuto tiedustelee osastoa kaksi vuotta johtaneilta Kaarina ja Arho Ruohoselta heidän tuntemuksiaan ajastaan Tampereella.

Positiivista kehitystä

– Tämä on ollut hyvää aikaa, kertoo majuri Kaarina Ruohonen heti alkuunsa.

– Yllätyimme määräyksestä, sillä olimme jo hyvin lähellä eläkeikää. Ensin vähän vastustelimme, mutta totesimme Tampereen aivan upeaksi paikaksi. Tämä on ollut johdatusta, kapteeni Arho Ruohonen paljastaa.

Kuluneen kahden vuoden aikana kehitys on ollut positiivista. Lauantain Sanan ja toivelaulun iltaan ottaa osaa viikoittain 40–50 henkeä ja torstaitapaamisiin 20–30. Kahden vuoden aikana on vihitty myös kaksi siviilijäsentä, ja osastolla on lukuisia vapaaehtoisia.

– Haluamme vielä kiittää kaikki vapaaehtoisiamme, he olivat suureksi avuksi. Ja oli niin sydäntä lämmittävää nähdä, miten he pitivät myös huolta toisistaan. He todellakin olivat kuin sisaria ja veljiä keskenään, Kaarina toteaa hymyillen.

Suurin puute osastolla on ollut nuorisotyön puuttuminen. Tähän Asko ja Kaarina uskovat Saajorantojen tuovan muutoksen.

– Laitamme Jumalan lisäksi heihin uskomme, että he saavat sen kukoistamaan. Uudella verellä ja voimalla!

Keskiössä hengellisyys

Viimeiset kolme vuotta kapteenit Tero ja Metti Saajoranta ovat olleet määräyksessä hiukan eksoottisemmassa paikassa – Carl Sithole -keskuksen johtajina Johannesburgin Sowetossa, Etelä-Afrikassa. Kesällä he aloittivat Tampereen osaston johdossa.


– Kun on työskennellyt 3 vuotta hallinnollisissa tehtävissä vieraissa olosuhteissa, niin nyt on täytynyt ”ohjelmoida” ajatukset enemmän pastoraaliseen suuntaan. Tampere, kaupunkina ja osastona, herättää mukavia ajatuksia, ja olemme tästä uudesta haasteesta iloisia.

Aika Etelä-Afrikassa on tuonut uudenlaista varmuutta ja luottamusta tekemiseen.

– Kokemus oli ylenpalttinen ja saimme arvokasta kokemusta. Työskentely ja eläminen erilaisessa kulttuurissa ja olosuhteissa on kasvattanut meitä myös ihmisinä. Olemme joutuneet sopeutumaan, venymään ja taipumaan monenlaisten haasteiden edessä.

Metti näkee, että avain hyvälle tulevaisuudelle rakennetaan yhteistyöllä ja hengellisyydellä.

– Uskon, että yksi tärkeimpiä asioita osastossa on yhteistyö. Hyvä johtaja uskaltaa antaa vastuuta ihmisille toimia mission parhaaksi. 

– Toisaalta vaikka kuinka työskentelisimme yhdessä, niin siitä ei ole mitään hyötyä, jos emme kuuntele Jumalaa ja tee sitä, mitä Hän haluaa meidän tekevän. Tästä syystä kaiken täytyy lähteä rukouksesta. Tämä on hengellistä elämää, toteaa Metti lopuksi.

Draamaa, mutta vain lavalla

Viiden vuoden ajan Tampereen osastossa on toiminut draamaryhmä, jonka vetäjänä toimii kersanttimajuri Lasse Mattsson. Kerran vuodessa ryhmä valmistelee uuden näytelmän, jota esitetään useamman kerran, myös muissa seurakunnissa. Tämän vuoden näytelmä ”Etsijät käsittelee humoristisin keinoin ihmisten pinnallisuutta ja materialistista elämänkatsomusta. Näytelmän edetessä Jeesuksen rakkaus löytää tiensä roolihahmojen sydämiin.

– Meillä on oikein hyvä 10 hengen ryhmä tällä hetkellä. Innokkaita ryhmäläisiä, jotka ovat kehittyneet valtavasti ja ovat täydellä sydämellä mukana. Tasaisesti ryhmä on kasvanut, ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan, kertoo ryhmänvetäjä Lasse Mattsson.

Draamaryhmä on Lasselle työläs, mutta rakas projekti. Hän toimii näytelmien käsikirjoittajana, ohjaajana ja usein myös näyttelijänä.

– Näytelmä vaatii uskomattoman määrän työtunteja, pitää olla hiukan hullu että ryhtyy siihen hommaan… mutta elämässä pitääkin olla hulluutta! Lasse naurahtaa.

Tampereen osastolla draama sitten jääkin lavalle – osaston ilmapiiri on lämmin ja ystävällinen.

– Monet ovat vilpittömästi tulleet sanomaan, miten kutsuva henki täällä on. Osastomme ihmiset muodostavat perhepiirin, johon kaikki otetaan avosylin vastaan. Rukousaiheena onkin, että erityisesti nuoret vastaisivat tähän kutsuun, toteaa Lasse Mattsson hymyillen.

Lapsiperheiden hätä

Tampereen avustustoimiston johtaja Helena Helenius on juuri jäämässä eläkkeelle pitkältä työuralta, 5 vuotta avustustoimistossa ja sitä ennen kirpputorimyyjänä kolme vuosikymmentä. Vuosien saatossa Helena on nähnyt avuntarpeen muutokset ja kasvun.

– Joka viikko uusia asiakkaita tulee lisää. Maan tilannetta heijastelee kasvava asiakasmäärämme. Erityisesti nuorien lapsiperheiden määrä avustusjonossa on kasvanut. Se on valitettava tulevaisuudennäkymä.

Helena haluaa antaa seuraajalleen vinkin.

– Raikasta näkemystä peliin, se on aina hyväksi! haastaa Helena hymyillen.

Afrikkalaista näkemystä

Opiskelu toi nigerialaisen Posi Akinrotimin Suomeen. Armeija on kulkenut nuoren miehen mukana verenperintönä.

– Olen pelastussotilas Ibadanin keskusosastosta, Nigerian territoriosta. Isovanhempani olivat upseereita ja isäni toimii osastoupseerina ja setäni on soittokunnan johtaja.

Ero Ibadanin ja Tampereen osastojen välillä on suuri ­ – mutta ydin on sama.

– Kotiosastoni on erittäin suuri, meillä on yli 200 sotilasta. Ja se on perhekeskeisempi. Täällä useammat ovat iäkkäämpiä. Mutta minut otettiin vastaan ilolla – ja uteliaisuudella, Posi vastaa hymyillen.

– Olen nähnyt Armeijan nyt kolmessa eri maassa, ja aina se on erilainen. Paikallinen kulttuuri vaikuttaa. Olisi hienoa, jos olisimme entistä yhtenäisempi kautta maailman. Hyväntekeväisyys ja univormut tuovat uuden tason seurakunnalle – unelmoin, että Armeija tulisi entistä tunnetummaksi.

Toni Kaarttinen 
Kuvat: Toni Kaarttinen ja Kati Kivestö



Pelastusarmeija Tampereella

  • Tampereen osasto, Satakunnankatu 27
  • Tampereen avustustoimisto Pyynikintori 3. Leipää arkisin ilman ajanvarausta. Avustukset ajanvarauksella.
  • pelastusarmeija.fi/paikkakunnat/tampere
  • Facebook: Pelastusarmeijan Tampereen osasto
  • Osaston johtajat, kapteenit Tero ja Metti Saajoranta
  • Osaston viikko-ohjelmassa Sanan ja toivelaulun ilta lauantaisin, sotilaskokous sunnuntaisin, tiistaisin vuoroviikoin rukouskokous ja raamattupiiri, torstaisin torstaitapaaminen, johon kuuluu ruokailu ja kahvihetki. Kerran kuukaudessa naisten- ja miestenillat.
  • Osastolla kokoontuu draamaryhmä. Kerran vuodessa ryhmä valmistelee uuden näytelmän.



Manse on nääs kirppiskaupunki!

Tampereella on kolme kirpputoria:

  • Itsenäisyydenkatu 25­–27, ma–pe 10–18, la 10–15
  • Satakunnankatu 27, ma–pe 10–18, la 10–15 
  • Puutarhakatu 20, ma–pe 10–19, la 10–15

– Ihmiset arvostavat ekologisuutta ja kierrätystä. Äskeinenkin rouva sanoi, ettei hän tulisi toimeen ilman kirpputoreja, olisi muuten konkurssissa, naurahtaa myyjä Tuula Elonen (kuvassa) Itsenäisyydenkadun myymälästä.


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä