Pelastusarmeija Suomessa täyttää 130 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 130 vuotta siitä, kun Pelastusarmeija tuli Suomeen. 

Saavuttuaan koulutuksesta Lontoosta upseerit  Constantin Boije af Gennäs, Hedvig von Haartman ja Alva Forsius järjestivät ensimmäisen Pelastusarmeijan kokouksen Siltasaaren sirkusmaneesissa Hakaniemessä 8. marraskuuta 1889. Se oli Pelastusarmeijan toiminnan lähtölaukaus Suomessa. Alkuvaikeuksien jälkeen työ lähti leviämään ympäri maata, ja vuosikymmenien aikana Pelastusarmeija on saanut julistaa evankeliumia ja palvella satojatuhansia ihmisiä.

Kenraali Brian Peddle
Suomeen

Kenraali Brian Peddle on Pelastusarmeijan 21. kenraali. 

Hän aloitti tehtävässä elokuussa 2018. Brian Peddle on kotoisin Kanadasta ja tuli upseeriksi vuonna 1977. Kotimaansa ohella hän on palvellut upseerina Isossa-Britanniassa sekä Uuden Seelannin, Fidzin ja Tongan territoriossa yhdessä vaimonsa Rosalie Peddlen kanssa. Ennen kenraaliksi tuloaan hän toimi esikuntapäällikkönä kansainvälisessä päämajassa Lontoossa. Pariskunnalla on kaksi tytärtä ja viisi lastenlasta, ja heidän yhteisiin harrastuksiinsa kuuluvat pyöräily ja vaellusretket. Kenraali ja komentaja Peddle vierailevat ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kansainvälinen Pelastusarmeija toimii 131 maassa. Seurakunnallisen työn lisäksi Pelastusarmeijalla on mm. sosiaalikeskuksia, klinikoita, kouluja ja erilaisia asumispalveluja kaiken ikäisille. Paikallisesti tuomme toivoa ja konkreettista apua satojen miljoonien ihmisten elämään eri puolilla maailmaa. Lisäksi tehdään katastrofi- ja projektityötä kriisi-, maanjäristys-, tulva-, pandemia- ja sota-alueilla. Avustustyö kohteissa jatkuu katastrofin jälkeenkin. 

Juhlaviikonlopun ohjelma

Juhlimme 130-vuotiasta Pelastusarmeijaa 20.—22. syyskuuta Helsingissä. Puhujiksi saapuvat Armeijan kansainvälinen johtaja, kenraali Brian Peddle ja komentaja Rosalie Peddle. Juhlakokous pidetään perjantaina 20.9. klo 18.30 Temppeliaukion kirkossa (Lutherinkatu 3). Siellä esiintyy taiteilija Seela Sella ja Pelastusarmeijan omat musiikkiryhmät. Lauantaina ohjelma jatkuu Pelastusarmeijan Temppelissä (Uudenmaankatu 40) naisten kokouksella ja illalla upseerivihkimyskokouksella. Sunnuntaina kokoonnutaan vielä jumalanpalvelukseen Temppelin osastossa.

Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita tapahtumiin!

 

Katso tästä viikonlopun aikataulut

Pelastusarmeija Suomessa 130 vuotta -sarja Sotahuudossa

Pelastusarmeija on ollut olennainen osa suomalaista elämää ja yhteiskuntaa jo 130 vuoden ajan. Sarjassa tutustumme eri työmuotoihin ja niiden kehitykseen vuosikymmenien aikana. Historiasta ammentaen, tulevaisuuteen katsoen!


Rauhanhäiritsijästä luotetuksi ystäväksi

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 130 vuotta siitä, kun ’Pelastuksen armeija’ saapui Suomeen. Ensimmäinen kokous pidettiin Siltasaaren sirkusmaneesissa Hakaniemessä 9. marraskuuta 1889.

Lue artikkeli

Avohuoltoaseman värikäs historia

Kun yritän kuvitella, millainen Helsinki oli reilut sata vuotta sitten, erehdyn usein ajattelemaan, että kaupunki oli harmaa, kokonaan vailla värejä. Harha johtuu siitä, että kaikki tuolta ajalta säilyneet valokuvat ovat mustavalkoisia, eivätkä ne kerro totuutta kaupungin värikkäästä elämästä.

Lue artikkeli

Lastenseimestä laadukkaaseen varhaiskasvatukseen

Pelastusarmeijan päiväkodeilla on Suomessa melkein yhtä pitkä historia kuin Pelastusarmeijalla itsellään. Tämä tärkeä sosiaalisen työn muoto sai alkunsa vuonna 1894. Pitkä matka on kuljettu seimien tarjoamasta huolenpidosta nykyaikaiseen laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

Lue artikkeli

Avataan tuli!

Kun menin ensimmäisen kerran Pelastusarmeijan kokoukseen, menin samalla paikkaan, jota voidaan pitää Pelastusarmeijan toiminnan ytimenä tai sydämenä. Tämä tapahtui loppiaissunnuntai-iltana vuonna 1980 Lieksassa, jossa Pelastusarmeijan pieni osasto eli seurakunta piti jumalanpalvelusta. Pelastusarmeija oli toiminut Lieksassa vuodesta 1911 lähtien. Tuona iltana pieni kokoushuone oli täynnä eri-ikäisiä ihmisiä, olivathan vieraina Pelastusarmeijan johtaja, komentaja Jarl Wahlström, rouva komentaja Maire Wahlström ja heidän sihteerinsä, majuri Helmi Keinonen. Sinä iltana jäin koukkuun, jossa olen edelleen.

Lue artikkeli

Pelastaa ja palvella – partiotoimintaa Pelastusarmeijassa

Partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell piti ensimmäisen partioleirin pojille Englannissa kesällä 1907. Baden-Powell tunsi myös Pelastusarmeijan perustajan William Boothin, joka oli hyvin myötämielinen partioliikkeen ajatuksille. Vuonna 1913 Bramwell Boothin, hänen vanhimman poikansa ja seuraajansa Pelastusarmeijan kenraalin, aloitteesta Pelastusarmeija otti partiotoiminnan mukaan omaan ohjelmaansa.

Lue artikkeli

Lomakoti – paikka jokaiselle

Pelastusarmeijan sosiaalisessa työssä usko ja Jumalan rakkaus eletään todeksi. Vaikka moni asia on vuosikymmenien varrella muuttunut, tuo rakkauden henki on kulkenut mukana alusta alkaen tähän päivään saakka. ”Siinä on rakkaus – ei siinä, että me rakastimme Jumalaa, vaan siinä, että hän rakasti meitä ja lähetti Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Rakkaani, jos Jumala on näin meitä rakastanut, niin mekin olemme velvolliset rakastamaan toinen toistamme.” (1. Joh. 4:10–11)

Lue artikkeli

Sanan miekalla 130 vuotta – viestintää eilen ja tänään

Kun Pelastusarmeija aloitti toimintansa Suomessa vuonna 1889, elimme aivan erilaisessa yhteiskunnassa kuin nyt. Maailma on vuosien aikana muuttunut, mutta ihminen itse asiassa melko vähän. Meillä on pitkälti samat ilot, murheet, onnen ja surun aiheet kuin ennenkin. Mutta millaista viestintä oli 130 vuotta sitten, ja miten se on vuosien aikana muuttunut?

Lue artikkeli