
Pelastusarmeija Suomessa yli 130 vuotta!
Vuonna 2019 tuli kuluneeksi tasan 130 vuotta siitä, kun Pelastusarmeija tuli Suomeen.
Saavuttuaan koulutuksesta Lontoosta upseerit Constantin Boije af Gennäs, Hedvig von Haartman ja Alva Forsius järjestivät ensimmäisen Pelastusarmeijan kokouksen Siltasaaren sirkusmaneesissa Hakaniemessä 8. marraskuuta 1889. Se oli Pelastusarmeijan toiminnan lähtölaukaus Suomessa. Alkuvaikeuksien jälkeen työ lähti leviämään ympäri maata, ja vuosikymmenien aikana Pelastusarmeija on saanut julistaa evankeliumia ja palvella satojatuhansia ihmisiä.
Pelastusarmeija Suomessa 130 vuotta -sarja Sotahuudossa
Pelastusarmeija on ollut olennainen osa suomalaista elämää ja yhteiskuntaa jo 130 vuoden ajan. Sarjassa tutustumme eri työmuotoihin ja niiden kehitykseen vuosikymmenien aikana. Historiasta ammentaen, tulevaisuuteen katsoen!

Rauhanhäiritsijästä luotetuksi ystäväksi
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 130 vuotta siitä, kun ’Pelastuksen armeija’ saapui Suomeen. Ensimmäinen kokous pidettiin Siltasaaren sirkusmaneesissa Hakaniemessä 9. marraskuuta 1889.

Avohuoltoaseman värikäs historia
Kun yritän kuvitella, millainen Helsinki oli reilut sata vuotta sitten, erehdyn usein ajattelemaan, että kaupunki oli harmaa, kokonaan vailla värejä. Harha johtuu siitä, että kaikki tuolta ajalta säilyneet valokuvat ovat mustavalkoisia, eivätkä ne kerro totuutta kaupungin värikkäästä elämästä.

Lastenseimestä laadukkaaseen varhaiskasvatukseen
Pelastusarmeijan päiväkodeilla on Suomessa melkein yhtä pitkä historia kuin Pelastusarmeijalla itsellään. Tämä tärkeä sosiaalisen työn muoto sai alkunsa vuonna 1894. Pitkä matka on kuljettu seimien tarjoamasta huolenpidosta nykyaikaiseen laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

Avataan tuli!
Kun menin ensimmäisen kerran Pelastusarmeijan kokoukseen, menin samalla paikkaan, jota voidaan pitää Pelastusarmeijan toiminnan ytimenä tai sydämenä. Tämä tapahtui loppiaissunnuntai-iltana vuonna 1980 Lieksassa, jossa Pelastusarmeijan pieni osasto eli seurakunta piti jumalanpalvelusta. Pelastusarmeija oli toiminut Lieksassa vuodesta 1911 lähtien. Tuona iltana pieni kokoushuone oli täynnä eri-ikäisiä ihmisiä, olivathan vieraina Pelastusarmeijan johtaja, komentaja Jarl Wahlström, rouva komentaja Maire Wahlström ja heidän sihteerinsä, majuri Helmi Keinonen. Sinä iltana jäin koukkuun, jossa olen edelleen.

Pelastaa ja palvella – partiotoimintaa Pelastusarmeijassa
Partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell piti ensimmäisen partioleirin pojille Englannissa kesällä 1907. Baden-Powell tunsi myös Pelastusarmeijan perustajan William Boothin, joka oli hyvin myötämielinen partioliikkeen ajatuksille. Vuonna 1913 Bramwell Boothin, hänen vanhimman poikansa ja seuraajansa Pelastusarmeijan kenraalin, aloitteesta Pelastusarmeija otti partiotoiminnan mukaan omaan ohjelmaansa.

Lomakoti – paikka jokaiselle
Pelastusarmeijan sosiaalisessa työssä usko ja Jumalan rakkaus eletään todeksi. Vaikka moni asia on vuosikymmenien varrella muuttunut, tuo rakkauden henki on kulkenut mukana alusta alkaen tähän päivään saakka. ”Siinä on rakkaus – ei siinä, että me rakastimme Jumalaa, vaan siinä, että hän rakasti meitä ja lähetti Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Rakkaani, jos Jumala on näin meitä rakastanut, niin mekin olemme velvolliset rakastamaan toinen toistamme.” (1. Joh. 4:10–11)

Sanan miekalla 130 vuotta – viestintää eilen ja tänään
Kun Pelastusarmeija aloitti toimintansa Suomessa vuonna 1889, elimme aivan erilaisessa yhteiskunnassa kuin nyt. Maailma on vuosien aikana muuttunut, mutta ihminen itse asiassa melko vähän. Meillä on pitkälti samat ilot, murheet, onnen ja surun aiheet kuin ennenkin. Mutta millaista viestintä oli 130 vuotta sitten, ja miten se on vuosien aikana muuttunut?

Eturintamassa asunnottomuutta vastaan
Pelastusarmeijan yömajat ja asuntolat ovat kulkeneet pitkän matkan moderneiksi ”asunto ensin”
-periaatteen mukaisiksi asumispalvelyksiköiksi. Työtoiminta on tärkeä osa tätä kokonaisuutta.

Viron uuden toivon aika
Viron Pelastusarmeija kuuluu läheisesti Suomen Pelastusarmeijan 130-vuotiseen historiaan.

Kierrättämällä hyvää jo vuosikymmenien ajan
Kierrätystoimintamme tunnetaan paremmin nimellä Pelastusarmeijan kirpputorit. 1960-luvulla Suomeen perustettiin kaksi kirpputorimyymälöiden ketjua, joista toinen oli Pelastusarmeijan kirpputorit, maan laajimmalle levinnyt kirpputoriketju. Nyt luvassa on uusia raikkaita tuulia, kun kirpputorit muuttuvat iCare-hyväntekeväisyysmyymälöiksi.

Yksi joulukeräys on ylitse muiden
Yksi joulukeräys on ylitse muiden – se on rakastettu Joulupata, joka on auttanut vähävaraisia jo yli sata vuotta. Joulupata on joulukeräysten uranuurtaja, ja se tunnetaankin yli 30 maassa. Meillä joulupadat ovat olleet auttamisen symbolina lähes Suomen Pelastusarmeijan historian alusta asti.