Tansania

image description

Pelastusarmeijalla on Tansaniassa kaksi kummikohdetta: tyttökoti ja vammaisten lasten koulu. Voit lukea kummilapsityön vastuuhenkilön vierailusta Tansanian kummikohteisiin täältä

Kwetu Mbagalan tyttökoti 

Kwetu Mbagalan tyttökoti Dar Es Salaamissa on vuonna 2000 perustettu keskus tytöille, jotka ovat eläneet kadulla tai joutuneet ihmiskaupan uhriksi. Ohjelman piirissä on viisitoista 7–18-vuotiasta tyttöä. Keskus tarjoaa tytöille turvallisen asuinpaikan kuuden kuukauden ajaksi, psykososiaalista tukea, elämäntaitojen opetusta sekä yksilö- ja ryhmäterapiaa. Tyttöjä tuetaan koulunkäynnissä ja heille järjestetään leirejä, kerhotoimintaa ja virkistysretkiä. Tytöt pyritään palauttamaan takaisin perheisiinsä ja sosiaalityöntekijät seuraavat tyttöjen tilannetta tekemällä kotikäyntejä perheiden luo. Osa ohjelman tytöistä on orpoja, jotka ovat asuneet turvakodissa lapsesta asti. Näille tytöille yritetään etsiä vaihtoehtoista asumismuotoa esimerkiksi sijaisperheistä.

Tytöt on jaettu kahteen eri ryhmään. Mbagala-ryhmään kuuluvat 7–13-vuotiaat tytöt, jotka opiskelevat alakoulussa. Kwetu-ryhmään kuuluvat 14–18-vuotiaat tytöt, joilla on mahdollisuus osallistua mieluiselle ammatillisen koulutuksen kurssille, esimerkiksi hotelli- ja turismialalle tai sihteerin, räätälin tai kampaajan ammattiin. Tyttökoti sponsoroi tytöille välineet ja paikan ammatin harjoittamista varten, esimerkiksi hankkimalla heille ompelukoneen tai vuokratuolin kampaamosta. 

Tytöille opetetaan myös tulevaisuutta varten hyödyllisiä taitoja, kuten kasvimaan viljelyä ja sikojen kasvatusta. Porsaista saadut myyntitulot käytetään tyttökodin toiminnan rahoittamiseen ja kasvimaan satoa hyödynnetään ruoanlaitossa.

Kwetu Mbagala toimii yhteistyössä paikallisten ihmiskauppaa vastaan taistelevien kansalaisjärjestöjen kanssa. Keskuksen työntekijät pitävät paikallisille yhteisöille luentoja ihmiskaupasta, sillä monissa yhteisöissä ihmiskauppaa pidetään yhä normaalina asiana. 

Alla kahden tyttökodissa asuvan tytön tarina:

Elizabeth, 13-vuotta: Perheoloni olivat hyvin vaikeat ja minua pahoinpideltiin lapsena. Isäni tapasi nimittää minua ja sisaruksiani koiriksi. Paimensin karjaa, mikä oli rankkaa työtä. Yhtenä päivänä muutama lehmä katosi ja isä hakkasi minua rangaistukseksi. Kun äiti yritti puuttua tilanteeseen, isä löi häntäkin. Isäni pahoinpiteli usein äitiäni ja lukitsi minut silloin ulos talosta. Eräänä päivänä isä hakkasi äitiä niin pahasti, että pelkäsin hänen kuolevan. Äiti onnistui karkaamaan kotoa ja palasi seuraavana päivänä hakemaan minut ja sisarukseni mukaansa. Lähdimme Dar es Salaamiin ja äiti vuokrasi meille kaupungista huoneen Pelastusarmeijan osaston läheltä. Äidillä ei ollut varaa laittaa minua kouluun, joten päädyin myymään vihanneksia kadulle. Se oli rankkaa työtä: työskentelin viikon jokaisena päivänä, niin kovassa auringonpaahteessa kuin sateessa.

Eräänä päivänä Pelastusarmeijan osaston johtaja alkoi juttusille kanssani ja ymmärsi, että olin vaarassa joutua ihmiskaupan uhriksi. Hän vei minut Pelastusarmeijan tyttökotiin. Olin niin onnellinen siellä! Kävin kirkossa ja sain hengellistä apua. Opin laittamaan ruokaa ja siivoamaan. Nykyään käyn koulua kotikylässäni. Tahdon opiskella ahkerasti ja ryhtyä isona vaatesuunnittelijaksi. Tahtoisin myös oman puutarhan. Haluan myös tulla Pelastusarmeijan sotilaaksi. Kwetu Mbagalan tyttökoti on erityinen paikka – se on siunannut minua suuresti!

Neema, 16-vuotta: Vanhempani erosivat, kun olin pieni ja äitini kasvatti minut yksin. Dar Es Salaamissa asuva äitini ystävä tahtoi palvelustytön ja äiti ehdotti työtä minulle. Suostuin ja lähdin kaupunkiin. Perhe otti minut vastaan ystävällisesti ja kunnioittavasti. Kolmen kuukauden jälkeen asiat kuitenkin muuttuivat. En saanut palkkaani, perheen äiti alkoi kohdella minua huonosti ja hänen aviomiehensä alkoi lyödä minua. Myös perheen äiti pahoinpiteli minut useita kertoja. Hän väitti miehelleen, että olin varastanut perheeltä rahaa. Lopulta naapuri vei minut poliisiasemalle ja minut vietiin Pelastusarmeijan turvakotiin. Sosiaalityöntekijä auttoi minua tekemään rikosilmoituksen perheestä, jotta sain palkkani ja omaisuuteni takaisin.

Opin Pelastusarmeijan turvakodissa erilaisia taitoja, kuten yrittäjyyden perusteita ja vaatteiden valmistusta. Näistä taidoista on minulle hyötyä tulevaisuudessa! Huoleni ovat kadonneet. Kukaan ei enää kerro valheita minusta, kukaan ei käytä minua hyväksi. Minulle ei huudeta, vaan minua kohdellaan hyvin ja kunnioittavasti. Saan myös osallistua kirkon jumalanpalveluksiin. Tahdon olla isona menestyvä räätäli ja vaatesuunnittelija. Haluan tehdä vaatteita äidilleni, pikkusiskolleni sekä kyläni asukkaille. Pelastusarmeijan tyttökoti on elämää muuttava ohjelma! 

Matumainin vammaisten lasten koulu

Matumainin vammaisten lasten koulu Dar Es Salaamissa on sisäoppilaitos vammaisille lapsille. Koulussa opiskelee 200 lasta eri puolilta Tansaniaa. Koulun päätavoite on tukea vammaisia lapsia kasvamaan itsenäisiksi. Matumainin motto kuuluukin: ”Disability is not inability –Vammaisuus ei merkitse kyvyttömyyttä”. Koulu uskoo, että vammaiset lapset voivat kehittyä muiden lasten tapaan ja kasvaa itsenäisiksi, aktiivisiksi toimijoiksi omassa elämässään ja yhteisöissään.

Koulussa opetetaan alakoulun luokkia 1–7. Koulun oppilaista 37 on albiinoja. Ensimmäisen luokan aloittaa vuosittain noin 35 lasta ja koulusta valmistuu vuosittain noin 30 lasta.  

Lapsia kuntoutetaan fysioterapian avulla ja he saavat apuvälineitä liikkumiseen. Apuvälineitä valmistetaan koulun omissa työpajoissa. Lasten epämuodostumia korjataan kirurgisilla leikkauksilla. Vuosittain leikataan noin 12 oppilasta. Albiinolasten herkkää ihoa suojataan aurinkolaseilla, hatuilla ja aurinkosuojavoiteilla.

Lapsista huolehditaan turvallisessa ympäristössä, jossa heillä on hyvät majoitustilat, ravitsevaa ruokaa ja ympärivuorokautinen valvonta. Lapset saavat opetusta kristinuskosta ja he osallistuvat jumalanpalveluksiin.

Opetuksen lisäksi lapsille järjestetään koulun jälkeistä virkistystoimintaa, kuten pelejä ja leikkejä sekä kulttuurin ja taiteen opetusta. Harrastukset auttavat lapsia kehittämän vuorovaikutus- ja sosiaalisia taitoja. Lapsille opetetaan myös ammatillisia taitoja, kuten ompelua, kenkien valmistusta ja korjausta, korujen tekoa sekä kankaiden värjäystä ja kirjontaa. Näin varmistetaan, että lapsilla on tulevaisuudessa mahdollisuus hankkia itse elantonsa, eikä heidän tarvitse päätyä kerjäämään kadulle.

Matumainin Facebook-sivu: https://www.facebook.com/matumainiprimaryschool/