Porvoon osasto

image description

Rauhankatu 39, 06100 Porvoo //  luutnantit Eliel ja Ana Vargas // puh. 044 757 7930 // [email protected] // FI52 4055 3320 0034 86 HELSFIHH


Osastosta vastaavat upseerit ovat valmiina antamaan keskustelu- ja neuvonta-apua tavitseville sähköpostilla, puhelimitse tai somekanavien kautta.

Osaston kuukausiohjelma

Seura meitä myös Facebookissa

Pelastusarmeija  130 vuotta Porvoossa

Pelastusarmeijan toiminta Suomessa alkoi virallisesti Helsingissä 8.11.1889. Silloin pidettiin kokous Helsingin Hakaniemessä sijaitsevassa Siltasaaren sirkusmaneesissa. Osaston ensimmäiseksi johtajaksi on merkitty Porvoolainen kapteeni Constantin Boije, Suomen Pelastusarmeijan ensimmäinen johtaja, ja avustajaksi luutnantti Hedvig von Haartman. 

Hyvin pian työn aloittamisen jälkeen mentiin jo muualle”avaamaan tulta” eli perustaa uusia osastoja kaikkialle Suomeen. Krigsropet-lehdessä oli ilmoitus, että Armeija oli valmis aloittamaan toiminnan missä kaupungissa tahansa, ja kokoushuoneeksi kelpaa tanssisali, teatteri tai mikä tahansa, johon mahtuu noin 300 henkeä. Osastoja avattiinkin nopeaan tahtiin.

Vuonna 1890 alkoi Porvoossa liikkua huhuja että Pelastusarmeija, joka pääkaupungissa oli saanut aikaan niin paljon hämminkiä, aikoi hyökätä myös Porvooseen häiritsemään kaupunkilaisten rauhaa. Huhut osoittautuivat todenperäisiksi. Heinäkuussa saapui Suomen Pelastusarmeijan johtaja Hedvig von Hartman Porvooseen pitämään pelastuskampanjaa kuuden pelastussotilaan avustamana. Kuulijoita oli kokouksissa runsaasti, ja Pelastusarmeijasta tuli yleinen puheenaihe. Jo seuraavassa kuussa määrättiin kaksi nuorta naista, Maria Skarp ja Sigrid Glad, perustettavan Porvoon osaston johtoon. Porvoon osasto aloitti toimintansa 19.8.1890.

Kansaa tuli  kokouksiin monista eri vaikuttimista. Toiset tulivat häiritsemään ja tekemään pilaa. Olivathan nuo armeijatyttöjen hatutkin naurettavia! Entä ne laulut! Kuinka sopivat hengelliset sanat ja valssisävelmät yhteen? Toiset tulivat uteliaisuudesta. Onko totta että nämä ihnmiset julistavat jotain kauheaa harhaoppia? Mutta läsnä oli myös vakavia tutkijoita ja etsijöitä.  Jumalan kutsumia naisia ja miehiä oli paljon, ja he halusivat innokkaasti, monenlaisesta vastustuksesta ja vaikeuksista huolimatta, julistaa evankeliumia ja palvella kärsiviä lähimmäisiään.

Ei käytetä enää hassuja bonetteja, mutta Porvoon osaston toiminnan ja työn tavoitteet ovat edelleen samat kuin alkuaikoina. Tavoitteiden kuvaamiseksi sopivat hyvin kenraali John Gowansin sanat, kun hän ytimekkäästi esittää Pelastusarmeijan tehtävänä olevan kertoa Jumalan tarjoamasta pelastuksesta, kasvattaa ihmisiä uskon tiellä ja palvella kärsiviä lähimmäisiä, koska emme ole olemassa itseämme varten vaan ihmisiä varten.