Kansainvälinen päämaja

image description

Kansainvälinen Pelastusarmeija toimii 132 maassa, ja toimintaa johdetaan Lontoossa sijaitsevasta kansainvälisestä päämajasta.  Pelastusarmeijan kansainvälinen johtaja on kenraali Brian Peddle.

Kansainvälisen päämajan tehtävänä on tukea kenraalia, kun hän johtaa Pelastusarmeijaa sen toteuttaessa Jumalan antamaa tehtävää kertoa maailmanlaajuisesti Kristuksesta ja kohdata kaikenlaiset ihmiset tarpeineen ilman syrjintää. 

Kansainvälisen päämajan keskeinen tehtävä on tarjota hengellistä johtajuutta, kehittää Pelastusarmeijan hengellistä elämää ja korostaa Jumalan johdatusta. Muita tehtäviä:

  • Strategisten päämäärien asettaminen ja kansainvälisten linjausten laatiminen.
  • Nimitysten, delegointien ja seurannan kautta Armeijan operaatioiden toimeenpaneminen ja Armeijan etujen suojeleminen.
  • Territorioiden ja niiden johtohenkilöiden tukeminen, rohkaiseminen ja voimaannuttaminen.
  • Hengellisen hoidon tarjoaminen ja paikallisten aloitteiden ja visioiden inspiroiminen.
  • Armeijan kansainvälisyyden vahvistaminen ja Armeijan yhtenäisyyden, tarkoitusperien, uskomusten ja hengen vaaliminen.
  • Henkilöstön kehittäminen ja kansainvälinen jaottelu. Armeijan kansainvälisten varojen hallinnointi ja varojen jakamisen kehittäminen.
  • Tiedon, osaamisen ja kokemuksen jakamisen ja kehittämisen edistäminen.
  • Armeijan ekumeenisten ja muiden suhteiden kehittäminen.

Toteuttaessaan tehtäväänsä päämaja pyrkii aina ylläpitämään tehokasta ja nopeaa palvelua.  



Suomalainen kenraali Jarl Wahlström

Pelastusarmeijalla on ollut historiansa aikana eri maista 20 kenraalia, joista kolme on ollut naisia. Miljoonien ihmisten hengellisen elämän ja sosiaalisen hyvinvoinnin vartijana kenraalilla on valtava vastuu - kansainväliseltä ulottuvuudeltaan virkaa voidaankin verrata vaikkapa YK:n pääsihteeriin. 

Meille suomalaisille merkittävänä seikkana voidaan pitää sitä, että vuosina 1981-1986 kansainvälisen Pelastusarmeijan kenraalin virassa toimi suomalainen Jarl Wahlström. Alta löydät kenraalin elämäkerran. 


Jarl Wahlströmin elämäkerta

Jarl Wahlström syntyi vuonna 1918, ja hänestä tuli Pelastusarmeijan upseeri 1938. Toisen maailmansodan alkaessa hänet kutsuttiin armeijan palvelukseen, jossa hän toimi pataljoonan sotilaspastorina. Ollessaan vielä armeijassa hän meni naimisiin luutnantti Maire Nybergin kanssa. Uskollinen ja tehokas työ sotilaspastorina huomioitiin, ja Wahlströmistä tehtiin Suomen Leijonan ritari.

Wahlströmin ensimmäinen ulkomaankomennus tuli vuonna 1972, kun hänestä tehtiin Kanadan ja Bermudan territorion ylisihteeri. Hän toimi tässä virassa viisi vuotta ja hänestä tehtiin sitten kotimaansa territorion komentaja. Vuonna 1981 hän aloitti Ruotsin territorion komentajana. Saman vuoden joulukuussa, 63-vuotiaana, hänet valittiin koko järjestön johtajaksi, Pelastusarmeijan kenraaliksi. Hän sai 44 annetusta äänestä 35. Wahlström otti komennon järjestöstä 14. joulukuuta 1981.

Jarl Wahlström muistetaan nimillä "Välittävä kenraali" ja "Hoitava kenraali". Hänessä oli hiljaista vahvuutta, joka auttoi häntä tekemään selkeitä ja rationaalisia päätöksiä. Neljän ja puolen kenraalivuotensa aikana hän ja rouva Wahlström kiersivät maailmaa ja Pelastusarmeijan kohteita tarkastamassa toimipisteitä ja rohkaisemassa joukkoja. He tapasivat kuninkaallisia, valtionjohtajia ja tunnettuja henkilöitä. Wahlströmiä pidettiin erinomaisena Pelastusarmeijan lähettiläänä.

Kenraali puhui sujuvasti englantia, saksaa, suomea ja ruotsia, ja toi sitä kautta voimakkaan kansainvälisen leiman kenraalikauteensa. Pitkän linjan rotarilaisena hän toimi myös Helsingin kerhon presidenttinä ja uransa aikana hänet palkittiin monilla arvomerkeillä ja -nimillä, mm. Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkillä. 

Kenraalin Wahlströmin hallintokaudella järjestettiin Pelastusarmeijan ensimmäinen kansainvälinen kongressi Britannian ulkopuolella, kun ensimmäinen nuorisokongressi 35 vuoteen kokoontui vuonna 1985 Yhdysvalloissa. Kenraali Wahlström vieraili myös kommunistisessa Itä-Saksassa ja organisoi kuusipäiväisen kongressin Israelissa, missä mukana oli 1 500 osanottajaa 23 maasta. 

Ensimmäinen Pelastusarmeijan laulukirja 33 vuoteen ilmestyi sekin Wahlströmin alaisuudessa. Laulu 857, Great joy is found in serving Jesus, on kenraalin käsialaa. Kenraalin rakkaus musiikkiin ilmeni muutenkin läpi hänen uransa ja elämänsä. Taitava soittaja hallitsi niin mandoliinin, pianon, kitaran kuin kornetinkin, ja sävelsi ja sanoitti monia Suomessa julkaistuja lauluja.  

Wahlström jäi eläkkeelle vuonna 1986, ja hänet ylennetiin kirkkauteen 81-vuotiaana vuonna 1999 .

Voit lukea lisää Jarl Wahlströmin elämästä hänen omaelämäkerrastaan "Matkalaulu" (Kirjapaja 1989). Saatavilla kirjastoista ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.