Koronaviruspandemia: katsaus Eurooppaan

image description

Salvation Army COVID-19 response in Greenland

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n mukaan koronavirustartuntoja oli 24.3.2020 tunnistettu 182 470 Euroopan alueella. Pelastusarmeija pyrkii varmistamaan, että suurimmassa hädässä olevien auttaminen jatkuu. Paikalliset vaatimukset ja säännöt vaihtelevat, mutta työtä on tehty esimerkiksi seuraavasti:

Tšekin tasavallassa aiotaan pitää asunnottomien yömajat auki ympäri vuorokauden, jotta asukkaat eivät asettaisi itseään ja muita vaaraan turhien sosiaalisten kontaktien kautta.

Suomessa Pelastusarmeijan päiväkodit pysyvät auki ja tarjoavat päivähoitoa lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisissä tehtävissä.

Ranskassa Pelastusarmeijan vanhusten hoitokodit on suljettu vierailijoilta, mutta uusia tabletteja ja WhatsApp on otettu käyttöön, jotta asukkaat voivat pitää yhteyttä läheisiinsä. Pariisissa jatketaan ruokajakelua turvavälit huomioiden.

Georgian tasavallassa nuoret Pelastusarmeijan ystävät ovat jakaneet tarvikepaketteja vanhuksille.

Saksan Dresdenissä kaupunginvaltuusto on antanut Pelastusarmeijan käyttöön kuskeja ja ajoneuvoja, ja Pelastusarmeija toimittaa ruokaa asunnottomille. Perheitä autetaan luovilla tavoilla, kuten pitämällä Pelastusarmeijan osaston leikkikenttää avoinna yhdelle perheelle kerrallaan.

Grönlannissa Pelastusarmeija tarjoilee Nuukin asunnottomille ruokaa nyt ikkunan kautta. Hattuja, lapasia, huiveja ja sukkia jaetaan ruuan ohella aina kun mahdollista, sillä sää on hyvin kylmä ja luminen.

Italiassa Pelastusarmeija jatkaa avuntarpeessa olevien auttamista. Rooman asunnottomien keskuksessa asukkaita autetaan jaksamaan omissa huoneissaan eristyksissä olemista verkossa tapahtuvien aktiviteettien avulla, ja ruokailut hoidetaan tuomalla ateriat huoneisiin kolme kertaa päivässä.

Alankomaissa yömaja Rotterdamissa tukee 30 asunnotonta ainakin 6.4. saakka. Almeren kaupungissa Pelastusarmeijan linja-auto ajaa ympäri seutua palvellen vanhuksia ja invalideja. 

Norjassa Oslossa Pelastusarmeijan ravintola-auto tarjoaa ruokaa 100 perheelle ja yksittäiselle ihmiselle päivittäin. Ruokajakelu jatkuu eri tavoin myös monissa muissa kaupungeissa.

Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa Pelastusarmeijan yömaja on muutettu ympärivuorokautiseksi yksiköksi asunnottomien suojelemiseksi ja kaupungilla liikkumisen vähentämiseksi. 

Espanjan Déniassa Pelastusarmeijan vapaaehtoiset jatkavat mukaan otettavien aterioiden tarjoamista.

Ruotsissa varaudutaan epidemian jatkuessa lisääntyvään hätään. Tukholmassa aamiaista tarjoillaan noutoaterioina. Pidempiaikaisen hätämajoituksen tarjoamista jatketaan.

Sveitsissä Pelastusarmeija tekee yhteistyötä muiden kirkkojen ja järjestöjen kanssa ihmisten avustamisessa. Esimerkiksi Zürichin keskustassa jaetaan mukaan lämpimiä aterioita, ja hengellistä tukea annetaan puhelimitse.

Ison-Britannian

Sheringhamissa Pelastusarmeija kiittää ruokapankkiinsa tulleista runsaista lahjoituksista. Koronaviruskriisi on lisännyt huomattavasti avun tarvetta. Yorkshiressa sijaitsevassa Keighleyn kaupungissa jaetaan yleensä 30 avustuspakettia päivässä, mutta nyt päivittäinen tarve on noussut jo viiteenkymmeneen.    

Kansainvälisen päämajan viestintä