Kansainväliset ystävämme

image description
Pelastusarmeija on hyvin kansainvälinen liike – tällä hetkellä toimimme 127 maassa, kaikissa maanosissa (no, Antarktista lukuun ottamatta). Ja myös Suomessa Pelastusarmeijalla on jäseniä, ystäviä ja asiakkaita, joiden koti on kaukana. Tutustumme kuuteen Pelastusarmeijan ystävään, jotka ovat saapuneet Armeijan piiriin Jyväskylässä tapahtuvan kansainvälisen Nice Friday -toiminnan kautta.

Pelastusarmeijan Jyväskylän osastossa järjestetään perjantaisin toimintaa nuorille ja nuorille aikuisille kansainvälisten Nice Friday -iltojen merkeissä. Illoissa nuorilla on mahdollisuus jutella, pelailla, soittaa instrumentteja ja laulaa. Illat ovat olleet suosittuja.

– Yhteiselle kohtaamiselle on mahdollisuus. Se onkin ohjelmaa tärkeämpää. Tänne saa tulla niinä perjantaina kuin tahtoo, ja olla niin kauan kuin haluaa, kertoo Nice Fridayn vetäjä, sotilas Osmo Halonen.

– Nuoret ovat alkaneet kutsua kavereitaan mukaan. Se on merkki siitä, että he ovat oikeasti nauttineet illoista. Ei ole itseisarvo montako meitä on – vaan se, että kaikilla on hyvä olla.

Näiden nuorten piiriin kuuluvat Tomas ja Tereza, Samson, Panu ja Liliana sekä Marvin. Seuraavaksi tutustumme heidän tarinoihinsa.

Yhteinen taival

Viime jouluna 28-vuotiaan Tomas Syrovatkan ja 24-vuotiaan Tereza Himmelovan rakkaus sai sinetin – he avioituivat. Tšekistä kotoisin olevien Tomaksen ja Terezan yhteinen taival itse asiassa alkoi Suomessa.

– Olimme kumpikin turistimatkalla Etelä-Suomessa, kun kohtasimme, Tereza kertoo hymyillen.

Tämä tapahtui yli seitsemän vuotta sitten. Suomi kiehtoi nuorta paria ja Tšekeissä Tereza aloitti kielen opiskelut. Ajatus tulevaisuudesta Suomessa konkretisoitui. Nyt he ovat asuneet kaksi vuotta Jyväskylässä. Molemmat ovat onnellisesti töissä, Tereza musiikinopettajana kansalaisopistossa sekä kirjapainossa jälkikäsittelijänä. Tomas on kirjapainoalan ammattilainen ja työskentelee samassa yrityksessä Terezan kanssa.

Elämä Suomessa tuntuu mielekkäältä.

– Pidämme rauhallisesta elämästä. Rakastamme myös puhdasta luontoa, Tomas toteaa hymyillen.

Pelastusarmeija tuli mukaan kuvioihin heti muuton jälkeen.

– Kun saavuimme tänne, niin heti ensimmäisellä viikolla olimme mukana Pelastusarmeijan järjestämässä nuorten grilli-illassa. Löysimme ystäviä ja tuttuja, se merkitsee meille paljon.

Tereza iloitsee nuorten iltojen ilmapiiristä:

– On hienoa, että täällä ei ketään pakoteta mihinkään. Kaikki ovat tervetulleita, on taustasi mikä vain – olemme kaikki yhtä.

Elämän ja kuoleman kysymys

30-vuotiaan Samson Dibessan tilanne on haastava. Samson on kotoisin Oromian alueelta Etiopiasta ja on nyt Suomessa turvapaikanhakijana. Kielteinen turvapaikkapäätös ja palautus Etiopiaan voi pahimmillaan johtaa vangitsemiseen tai jopa kuolemaan.

– Tilanne Etiopiassa on hyvin monimutkainen vallassa olevan EPRDF-puoluekoalition toiminnan vuoksi. Puoluekoalitio muun muassa yrittää estää oromoja hankkimasta perushyödykkeitä. Maiden pakkolunastus on myös yleistä.

Oromo Liberation Front (OLF) puolustaa Oromian alueen oikeuksia. Yliopisto-opiskelijana Samson on ottanut osaa OLF:n järjestämiin mielenosoituksiin. Vuonna 2014 Samson saapui Suomeen opiskelemaan. Tuohon aikaan oromojen poliittinen liikehdintä oli suurta ja mielenosoituksissa kuoli yli 70 yliopisto-opiskelijaa.

Samson kävi lomalla Etiopiassa, ja silloin tapahtui hänen kohdallaan käänne huonompaan.

– Hallituksen turvallisuusjoukot vangitsivat minut. He kiduttivat minua niin psyykkisesti kuin fyysisestikin.

Samson asuu nyt Jyväskylässä ja on saanut osa-aikatyötäkin.

– Avoin tilanne turvapaikan suhteen hankaloittaa keskittymistä, sillä en pysty olemaan ajattelematta turvallisuuttani. Kohdallani hyväksytty hakemus tarkoittaisi elämää.

– Uskon, että Jumala lähetti minut tänne turvaan. Ihmiset ovat Suomessa rehellisiä ja ystävällisiä. He ymmärtävät lähtökohtasi ja ongelmasi.

Näin Samson koki myös tullessaan mukaan Pelastusarmeijaan.

– ”Et ole yksin”, minulle kerrottiin. Täällä Armeijassa meidät on otettu vastaan perheenä – ei vain kävijöinä, vaan perheenjäseninä. Tähän kuuluu niin sosiaalinen, kulttuurinen kuin hengellinenkin yhteys.

– Toivon, että turvapaikkahakemukseni hyväksytään. Haluan jatkaa opiskelua, tehdä osani ja antaa jotain takaisin tälle yhteiskunnalle. En uskalla suunnitella elämää paljon eteenpäin – mutta olen toiveikas, Samson toteaa lopuksi.

Jumalan käytössä

32-vuotiaat meksikolainen Liliana Ledesma ja suomalainen Panu Kosonen kohtasivat Espanjassa.

– Kumpikin menimme vaihto-opiskelijoiksi Santiago de Compostelaan. Siellä ystävystyimme ja aloimme seurustella. Meksikossa menimme naimisiin ja asuimme siellä puolentoista vuoden ajan

2008 Liliana valmistui kirjallisuuden ja kielitieteiden alalta. Liliana ja Panu päättivät muuttaa Suomeen, jotta Panu voisi suorittaa omat opintonsa loppuun Jyväskylän yliopistossa. Nykyään Panu työskentelee espanjan ja englannin kielen opettajana ja Liliana on erikoistunut espanjan opettamiseen ulkomaalaisille. Parhaillaan Liliana on äitiyslomalla – parin arkea ilostuttaa reilun vuoden ikäinen Elias-poika.

Kulttuurien erilaisuus välillä koetteli parisuhdetta.

– Hiljaisuus ja rauhallisuus on meille meksikolaisille eksoottista, Liliana naurahtaa ja jatkaa:

– Suhteen alussa kyselin usein, että onko kaikki hyvin? Meksikossa hiljaisuus on merkki siitä, että jokin on vialla.

Muutto Suomeen nostatti Lilianassa monia tunteita.

– Alkuhuuman jälkeen riippuvaisuus ja riittämättömyys olivat läsnä. Vielä parin vuoden jälkeen tuntui, että olen kielellisesti edelleen lapsen tasolla. Tykkään puhua ja tutustua uusiin ihmisiin, niin se tuntui rajoittavalta.

– Mutta rakastan Suomea ja olen omaksunut suomalaisia tapoja, saavun ajoissa paikalle ja pyrin myös puhumaan totta, Liliana nauraa heleästi.

Pelastusarmeija on tuonut lisää hengellistä sisältöä elämään.

– Olemme heti muuton jälkeisestä sunnuntaista asti olleet mukana. Tänne on aina helppo tulla, Panu kertoo.

– Ihmisten lempeys on tehnyt meihin suuren vaikutuksen, Liliana lisää ja päättää:

– Haluamme olla Jumalan käytössä – enemmän Jumalaa, vähemmän meitä.

Onnellisuus on jaettavaksi

29-vuotias Marvin Amaya on kotoisin El Salvadorista, Väli-Amerikasta. Rakkaus on myös Marvinin tarinan taustalla. Lomaillessaan kaksi vuotta sitten Suomessa hän tapasi silloisen tyttöystävänsä. Asiat etenivät nopeasti ja Marvin muutti tyttöystävän luokse asumaan, pieneen kylään Pohjois-Suomessa. Elämä ulkomaalaisena kyläyhteisössä ei ollut helppoa. Suhde päättyi, ja Marvin muutti Jyväskylään opiskelemaan.

– En halua sanoa mitään pahaa, mutta olemme ihmisiä ja tarvitsemme keskustelua muiden kanssa – ja Suomessa ei ole aina helppoa saada kontaktia toisiin.

– Muutin Jyväskylään opiskelemaan, ja nyt elämä on helpompaa. Opiskelen ammattikoulussa logistiikkaa. Tulevaisuudessa voin toimia autonkuljettajana. Tavoitteeni on vain pärjätä elämässä – se saattaa jatkua täällä, jossain muualla, ehkä kotimaassani. Kaikki tiet ovat avoinna.

Marvin löysi Pelastusarmeijan ystävänsä Lilianan kautta.

– Hän kutsui minut mukaan. Puhuimme musiikista ja hän kertoi, että Nice Friday -illoissa toimii bändi. Tulin mukaan ja pidin siitä! Olen ollut mukana puoli vuotta. Olen mukana myös jumalanpalveluksissa.

Lopuksi Marvin haluaa jakaa näkynsä tulevaisuudesta:

– Näen elämän isona veneenä, jossa kaikki soudamme samaan suuntaan. Elämän hyvät hetket on tarkoitettu jaettaviksi. Onnellisuus pitää jakaa muiden kanssa – jos pidät sen itselläsi, onnellisuus kuolee kanssasi, mutta jos jaat sen, onnellisuus elää ikuisesti.

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen

Päivitys kirjoitukseen:

Iloiksemme voimme kertoa, että Samson Dibessa, jonka oli turvapaikanhakijana Etiopian haasteellisen ihmisoikeustilanteen vuoksi, on saanut neljän vuoden oleskeluluvan. 


Pelastusarmeijan osastot tarjoavat myös kansainvälistä toimintaa, esimerkiksi viikoittaiset Nice Friday -illat nuorille ja nuorille aikuisille Jyväskylässä ja kuukausittainen Sunday Service Raumalla. Myös jumalan- palvelusten tulkkausta englanniksi on tarjolla, muun muassa Jyväskylässä ja Oulussa.
Tarkista oman osastosi tarjonta osoitteesta: pelastusarmeija.fi/paikkakunnat

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä