Nopeus on valttimme!

image description
Pelastusarmeijan kirpputorit tarjoavat noutopalvelua.
– Nopeimmillaan olemme noutamassa tuotteet jo samana päivänä! Toteaa pääkaupunkiseudun noutopalvelussa työskentelevä Börje Blomqvist.

Börje Blomqvist on työskennellyt Pelastusarmeijan kierrätyksessä jo 33 vuotta. Hän työskentelee pääkaupunkiseudun noutopalvelussa ja on ollut myös mukana rakentamassa yli kolmeakymmentä kirpputoria.

– Olen ollut rakentamassa kolmea Pelastusarmeijan osastoa, sekä Viron myymälöitä. Mutta noutopalvelu on päivittäinen toimeni, Börje lisää.

Kirpputorien noutopalvelut toimivat pääkaupunkiseudun, Lahden, Turun, Tampereen ja Oulun alueilla.

Voitko kertoa miten noutopalvelu toimii?

– Asiakkaat voivat puhelimitse tilata noudon. Keräämme pyynnöt listalle ja niiden perusteella suunnittelemme ajoreitin. Etuna monen muuhun toimijaan verrattaessa odotusaikamme ovat lyhyitä. Nopeimmillaan suoritamme noudon jo samana päivänä – ja varmasti muutaman päivän sisällä. Pääkaupunkiseudulla pääasiallisesti noudamme tavaroita Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueelta, mutta nouto kauempaakin on mahdollinen, jos kyseessä ovat laadukkaat tuotteet.

Mitä on otettava huomioon tuotteita tarjottaessa?

– Tilaushetkellä asiakkaalle kerrotaan, että tuotteet tarkistetaan ja autonkuljettaja tekee lopullisen päätöksen, otetaanko kyseisiä tuotteita vastaan. Rikkinäisiä tai likaisia tuotteita emme ota, mutta muuten noudettavaksi voi tarjota kaikenlaista hyväkuntoista tavaraa ­ – huonekaluja, astioita ja vaatteita tarjotaan meille eniten.  Mutta on meille lahjoitettu jopa auto ja vene!

Onko tuotteita, joita emme ota lainkaan vastaan?

– Aseita, räjähteitä sekä päihteisiin tai erotiikkaan liittyvää tarpeistoa emme ota lainkaan. Elektroniikan suhteen on myös hyvä tietää, että sen pitää olla toimivaa ja korkeintaan viisi vuotta vanhaa. Tämä siksi, että elektroniikka vanhenee niin nopeasti ja myös todennäköisyys toimimattomuudelle kasvaa. Vanha ”retroelektroniikka” on asia erikseen, vanhoja radioita, kameroita ja vastaavia hyväksymme. Näille on oma innokas asiakaskuntansa.

Mitä tuotteita tarjotaan eniten?

– Sohvia ja kirjahyllyjä. Ihmiset uusivat sisutuksensa ja vanhat laitetaan kiertoon. Meillä on myynnissä runsaasti laadukkaita huonekaluja. 

Entä mille tuotteille on runsaasti kysyntää?

– Astioille! Erityisesti suomalasiset astiat – Muumikupit eivät kauan hyllyllä pölyty! Astioita ei nykyään enää lahjoiteta niin paljon, koska ihmiset myyvät niitä itse itsepalvelukirpputoreilla ja nettihuutokaupoissa. Mutta myös perusastioille on kysyntää – voisin sanoa, että kymmenestä kirpputoriasiakkaasta seitsemällä on astioita ostoskorissaan.

Mikä on omassa työssäsi haastavinta?

Haastavinta on se, meitä käytetään joskus hyväksi. Sellainen tavara, jolla ei enää tee mitään ja joka ei muille toimijoille ole kelvannut, oletetaan että meille sen voi antaa. Tästä syntyy ikäviä tilanteita ja myyntiin kelpaamattoman tuotteen hävitys maksaa – jolloin se on pois autettavilta.

Entä mitkä ovat työsi parhaat hetket?

– Kohtaamme noutopalvelussa arjen hyviä hetkiä.  Soitamme ovikelloa ja ovelle tulee herttainen vanha mamma, joka kertoo, että on soppa valmiina: ”Tulkaa syömään, että jaksatte”. Usein näissä tilanteissa huomaa, että kyseessä voi olla henkilö, jolla ei ole ketään muuta – hän on odottanut että tulemme. Käy niinkin, että vuoden aikana saatamme käydä saman henkilön luona kuusikin kertaa. He hoitavat yksinäisyyttä näin.

– Palkitsevinta on, kun noudetun tuotteen laittaa myyntiin ja joku ostaa sen tullen hyvin onnelliseksi. Siitä tulee hyvä mieli. Samoin kun viet tuotteen jonkun kotiin, ja näet ettei asunnossa ole paljon mitään – jolloin kyseisestä tuotteesta on todellista apua. Silloin työllä on merkitys.

Toni Kaarttinen
Kuva:
Toni Kaarttinen

Pelastusarmeijan
kirpputorien
noutopalvelut:

  • Pääkaupunkiseutu: (09) 877 0270
  • Lahti: 044 757 7959
  • Turku: 044 757 7944 
  • Tampere: 044 757 7964 
  • Oulu: 044 7577970

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi


Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä