Julkaistu 22.11.2021 09:00

For a better day

Ung, att vara ung
Ett hopp om mer, en stund att fånga
En annan smak, det andas tungt
Natten är ljus, luften vibrerar 

Ung, att vara ung
r hjärtat slår, och blodet dunkar
Fulländad och briljant,
naken vid en brant
Att vilja allt och plötsligt våga

Ung, att vara ung
Att veta allt och ändå inget
garna ligger där, vem vet var de bär
Visst känns det skönt att fantisera

Ung, att vara ung
Det är kring dig som det roterar
Att vara ung

Nuori, olla nuori
Toivoen enemmän, hetki tavoitettavissa
Toisenlainen maku, raskaasti hengittäen
Valoisa yö, ilma väreilee

Nuori, olla nuori
Kun sydän lyö, ja veri sykkii
Täydellinen ja loistava, 
alastomana jyrkänteen partaalla
Haluten kaiken ja yhtäkkiä uskaltaa

Nuori, olla nuori
Tietäen kaiken, tietämättä mitään
Tiet avoimina, kuka tietää minne ne kantavat
Ihana haaveilun tunne

Nuori, olla nuori
Kaikki kiertää ympärilläsi
Olla nuori (vapaa käännös)

Sanat ovat Bo Kaspers Orkester -nimisen ruotsalaisen pop- ja rockyhtyeen eräästä laulusta. Pidän paljon heidän musiikistaan, varsinkin heidän kyvystään kuvailla monien ihmisten tunteita ja ajatuksia. Sanat ilmentävät sitä haavoittuvaa olotilaa, jolloin kaikki on mahdollista ja koko maailma on avoinna edessäsi odottaen sinua. Samaan aikaan tiedät niin vähän, olet arka ja hukassa, tarvitset tukea löytääksesi oman paikkasi elämässä.

Ei ole mikään salaisuus, että juuri nuoret, oikeastaan vielä lapset, yhä suuremmassa määrin kärsivät psyykkisestä pahoinvoinnista. On kilpailua hyvistä arvosanoista, hoitojonoja ja epävarmuutta tulevaisuudesta, ilmastoahdistuksesta puhumattakaan – miten tässä elämässä uskaltaa ryhtyä luomaan omaa elämää! Ruotsissa on perustettu ”For a better day”-niminen aloite kolmen järjestön yhteistyönä, jotka ovat Bris (Barnens rätt i samhället), Mind (toimii psyykkisen terveyden alalla) sekä Suicide Zero. 1 500 nuorelta ja lapselta kysyttiin, mitä he toivovat ja mitä he haluaisivat muuttaa, jotta tulevaisuus näyttäisi nuorten ja lasten kannalta valoisammalta. Vastaukset on koottu kirjaksi, joka kiinnostavalla ja ainutlaatuisella tavalla tuo esiin sen, miten nuoriso oikeasti voi nyky-Ruotsissa. Monissa kertomuksissa käsitellään sitä, miten koko elämästä on tullut kilpailua: hyvät todistukset, stressi ulkonäöstä, kiusaaminen, yksinäisyys. Huomattiin myös, että yhteiskunnasta puuttuu koordinoivia toimintoja erilaista hoitoa tarvitseville lapsille ja nuorille. Nuoria pompotellaan luukulta toiselle, ja vastuu palasten koossa pitämisestä jää heille. Moni nuori kaipasi myös lähelleen turvallista aikuista ja mahdollisuutta rakentaa merkityksellistä suhdetta aikuiseen ihmiseen. Heillä on suuri tarve ja halu keskustella aikuisten kanssa haavoittuvuudesta, yksinäisyydestä ja tulevaisuudenpelosta.

Kylskåpsradion (Jääkaappiradio) on Ruotsin Pelastusarmeijan projekti, jossa nykyaikaista tekniikkaa käyttäen pyritään tavoittamaan lapsia, joita emme pääsisi muuten kohtaamaan. Kotona istuvia lapsia, jotka kaipaavat kuuntelijaa tai lapsia, jotka eivät koskaan ole saaneet kuulla, että heitä rakastetaan sellaisina kuin he ovat. Sadat lapset kuuntelevat ja osallistuvat joka viikko, ja on huomattu, että Jääkaappiradioon lähetetään yhä enemmän chattiviestejä. Jääkaappiradio on podcast, jossa juontaja Gabriel ja Åsskar-nukke keskustelevat elämästä ja maailmasta, haastattelevat mielenkiintoisia henkilöitä, vastaavat kysymyksiin ja kertovat jännittäviä tarinoita. Kysymyksiä on laidasta laitaan aina Åsskarin lempijäätelöstä siihen, miksi jonkun vanhemmat lyövät toisiaan. On huomattu selvästi, että kysymysten aiheet ovat rankempia ja vaikeampia ja että lapset kantavat mukanaan paljon rikkinäisyyttä – yksin.

On pelottavaa ajatella, että ympärillemme kasvaisi kokonainen sukupolvi rikkinäisiä, haavoittuvia ja pelkääviä ihmisiä vain sen tähden, että me aikuiset emme pystyneet muuhun kuin tutkimaan tilastoja.  Siksi laulun sanat tekevät niin voimakkaan vaikutuksen. Nuori, olla nuori. Kaikki kiertää sinun ympärilläsi. Niin sen täytyykin olla  - ainakin jonkin aikaa. On huomattavasti parempi vaihtoehto kasvattaa ja varustaa lapset tasapainoisiksi aikuisiksi kuin korjata rikkinäisiä aikuisia. Meidän aikuisten olisi aika ”aikuistua” ja tulla turvallisiksi, läsnä oleviksi aikuisiksi, jotka voivat ja haluavat kohdata nuoria ihmisiä ja tukea heitä matkalla aikuisten maailmaan. Nuoret kaipaavat keskustelua elämästä – koulusta ja kavereista tai kavereiden puuttumisesta, ihmissuhteista ja kaikesta niihin liittyvästä – ja myös Jumalasta.

Älä luovuta, ole koti lapselle tai nuorelle ihmiselle – uskalla nähdä, olla läsnä ja kuunnella, ja kuuntele vielä toisenkin kerran! Haastan itseni ja sinut tutustumaan siihen, mitä tuo raportti paremmista päivistä (For a better day) kertoo meille. Tai jos mieluummin kuuntelet Pelastusarmeijan perustajaa William Boothia, tässä on hänen mielipiteensä: ”Niin kauan kuin lapset ja nuoret ovat vailla turvaa ja huolenpitoa, tahdon taistella!” Ja ellei sekään vielä riitä, niin tartun Jeesuksen sanoihin: ”Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.” (Matt. 25:45).

Mia-Lisa Dahlqvist
majuri, Ruotsi 

Tämä kirjoitus on julkaistu ruotsiksi Sotahuudossa 11/2021


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä