Julkaistu 1.7.2021 12:03

Frälsningsarmén bekämpar marginalisering genom att minska på barnens och de ungas känsla av utanförskap

Det är väl känt att de mindre bemedlade familjers barn och unga är i nöd, men det finns inte tillräckligt med resurser att ta hand om dem   

Barnens och de ungas såväl psykiska som fysiska välmående har varit i fara under pandemins tid, då familjernas utkomst varit hotad, och de sociala kontakterna varit begränsade till minimum. Möjligheterna att delta i fritidsintressen och att skaffa nödvändiga varor är i många familjer allt svårare.   

Som en följd av detta har ojämlikheten mellan barn och unga, och känslan av utanförskap, ökat. De belastade familjernas barn och unga löper risk att marginaliseras, vilket är alltid en personlig tragedi och en stor kostnad för samhället.   

Frälsningsarmén strävar till att hjälpa innan problemen blir allvarliga  

Fastän problemet är känt, har samhället inte tillräckliga möjligheter att förebygga de ungas svårigheter. Samhället erbjuder stöd ofta först när den unga eller barnet redan möter allvarliga  problem. Det behövs också aktörer i den tredje sektorn.   

Som en betydande hjälpare i hemlandet bekämpar Frälsningsarmén barnens och de ungas marginalisering redan innan problemen blir allvarliga. Känslan av utanförskap är ofta ett tecken på kommande marginalisering, och i exakt detta tidiga skede vill Frälsningsarmén hjälpa barn och unga.   

 

I år är barn och unga temat för den traditionella Hjälp människan -kampanjen . Med de insamlade medlen kan vi ge ekonomiskt och funktionsmässigt stöd också åt mindre bemedlade familjers barn, vilka är de främsta prioriteterna i Frälsningsarméns strategi. Målet är att hjälpa och förebygga känslan av utanförskap, som de unga känner.   

Olika former av stöd som Frälsningsarmén erbjuder  

Med  ekonomiskt stöd  som riktar  sig till familjer  kan vi hjälpa med behov som riktar sig direkt till barnen, såsom betalningen av hobbykostnader eller inköp av mobiltelefon eller dator.   

Frälsningsarmén erbjuder också  funktionsmässigt stöd  t.ex. via följande fritidssysselsättningar:  

  • klubbar (pyssel, eller sport såsom innebandy)  
  • kvällar för unga
  • söndagsskolor
  • scouting
  • musiklektioner (bandklubbar)
  • eftermiddagar för barn
  • familjeklubbar ( föräldrar och  1 − 4-åriga barn)
  • läger och evenemang, Nummela feriehem  

Det är möjligt att donera till Hjälp människan -insamlingen under hela året. Med de insamlade medlen hjälper vi förutom barn, unga och deras familjer, också andra enskilda människor och åldringar som  råkat i svårigheter.