Julkaistu 23.6.2021 07:00

Hyvän ja turvallisen kesän vinkit

Viimeisen reilun vuoden ajan olemme eläneet erikoisia aikoja. Monet itsestäänselvyydet, kuten isovanhemman halaaminen tai vaikkapa sukujuhlat, ovat olleet kiellettyjen asioiden listalla. Voimme toivoa, että rokotusten ja lämpenevien säiden myötä elämämme jälleen normalisoituu. Toiveikkaina olemme koostaneet valikoiman mukavia kesäaktiviteetteja. Ota kuitenkin huomioon tämänhetkiset suositukset ja rajoitukset – turvallisuus ennen kaikkea!

Liikunnan iloa

Mikä olisi parempaa kesäpuuhaa kuin liikunta! Keräsimme ystäviltämme muutamia ehdotuksia, joita voit toteuttaa yksin tai turvallisesti läheistesi tai ystäviesi kera.

Geokätköily – aarteenetsintää luonnossa

Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla. Laitteena voi olla erillinen GPS-laite tai tavallinen älypuhelin. Rasioista löytyy useimmiten lokilista, johon voi merkitä päivämäärän ja oman puumerkkinsä.

– Erästä lausahdusta lainatakseni: ”Käytän miljoonien dollarien satelliitteja siihen, että etsin metsästä pakasterasioita.” Tämä tiivistää geokätkeilyn hyvin, naurahtaa kapteeni Kati Kivestö, joka on harrastanut kätköilyä pitkään. Kymmenen vuoden aikana Kati on löytänyt noin 1 500 kätköä.

Kati kertoo, että kätköjen vaikeustaso voi vaihdella suuresti.

– Ne saattavat olla metsäpolun varrella tai sitten paikoissa, joihin tarvitsee sukellus- tai kiipeilyvälineet, Kati naurahtaa.

Kätköohjeet saattavat sisältää myös mysteerejä, jotka on ratkaistava kätkön löytämiseksi tai voivat olla sarjakätköjä, jossa löydetty kätkö johtaa seuraavan luokse. Kätkön piilottaja usein valitsee kätkölle paikan, jota haluaa esitellä muille – kauniin maiseman, kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kohteen tai kätkijälle itselleen merkityksellisen paikan.

– Kannattaa kokeilla, tämä on hauska harrastus!

Alkuun pääset geocaching.com ja geocache.fi sivujen kautta. Android- ja IOS-puhelimiin löytyy myös lukuisia applikaatioita, kuten Groundspeak.

Hui, mitä hulailua!

Kaikki muistanevat kaksiväriset, raidalliset hulavanteet lapsuudestaan. Viime vuosina hulavanteet ovat tehneet paluun liikuntavälineinä. Helsingin yliopiston tutkimustulokset kertovat, että hulavanteen pyörityksellä on hyviä terveysvaikutuksia. Se polttaa tehokkaasti vatsarasvaa, joka on monille terveysriski. Kaupoissa myydään vanteita 1–1,8 kilon painoisina. Aloittelijan kannattaa aloittaa kevyemmistä välttyäkseen mustelmilta ja kivulta,

sillä liike aktivoi lihaksia tavalla, johon ne eivät ole tottuneet.

Hulailusta ovat innostuneet ystävykset Marjo ja Tuomo.

– Näin ystävilläni tällaiset. Keskivartalolihavuus huolestuttaa minua, ja joulun jälkeen tuli tunne, että olisi tehtävä jotain, Marjo naurahtaa. – Varttikin riittää jo terveysvaikutuksiin. Kun laittaa hyvän musiikin soimaan, niin ajankulua ei edes huomaa.

Tuomo puolestaan innostui hulailusta viime kesänä.

– Se yllätti tehokkuudellaan, ja oli todella koukuttavaa! Moni kesäpäivä lähti hyvin käyntiin puolen tunnin treenillä. Kun harjoittelee pihalla, saa samalla myös rusketuksen, Tuomo vinkkaa.

Kesäistä touhua yksin ja yhdessä

Kysyimme ystäviltämme myös heidän kesäisiä liikuntavinkkejään. Tässä muutamia ehdotuksia:

Frisbeegolf. Urheilulaji, jonka perusperiaate on sama kuin perinteisessä golfissa. Tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin; pienimmän tuloksen saanut voittaa. – Tämä on mukavaa kaveriporukassa. Kenttiä löytyy monilta paikkakunnilta.

Mölkky. Mölkky on suomalainen heittopeli, joka on noussut kansainväliseenkin suosioon. Pelissä heitetään mölkyllä, eli puupalikalla, numeroituja puisia keiloja. Mölkyssä menestykseen riittävät yksinkertaiset välineet ja taito ja onni sopivassa suhteessa. Sitä voivat pelata tasapäisesti yhdessä niin nuoret kuin vanhemmatkin. – Nämä ottelut ovat olleet monien mökki-iltojemme huipennus!

Uinti. – Ei ole kesää ilman rantaa ja vettä. Uimaan on päästävä joka päivä.

Pyöräily. – Kun pyörän voi ottaa ulos varastosta, niin kesä alkaa. – Se on hyvää liikuntaa, ja samalla voi helposti tutustua vaikka lähiseudun nähtävyyksiin.

Suppailu. SUP-lauta on lainelaudan näköinen lauta, jota melotaan laudan päällä seisten. – Tällä on ollut vaikutusta ryhtiini ja tasapainooni. Laudalla meloessa on myös pakko elää hetkessä, se rentouttaa.

Luonnonrauhaa

Viime kuukausien aikana ihmiset ovat nauttineet paikallisista luontokohteista jopa niin innokkaasti, että tietyissä kansallispuistoissa on ollut ruuhkaa ja jonoja. Tämän sai eräs ystävämme kokea Ukko-Kolilla, kun Pielisen kansallismaisemia olivat tulleet ihastelemaan sadat muutkin. Nauttikaamme luonnosta ja muistakaamme, että sopu sijaa antaa.

Eräretket ja patikointi ovat suosittuja tapoja viettää kesää. Viime kesän rajoitetut matkustusmahdollisuudet loivat selvän kävijäpiikin luontokohteisiin. Myös telttailun moni löysi uutena yöpymistapana, ja miksipä ei, jokamiehenoikeus mahdollistaa majoittumisen melkein kaikkialla. Jos telttailuun kaipaa hiukan palveluja tai seuraa, niin Suomessa on kymmeniä mainioita leirintäalueita, joista saa telttapaikan edulliseen hintaan. Leirintäalueita voi selailla sivulla camping.fi.

Retkeilyvinkkeihin, jokamiehenoikeuksiin ja retkietikettiin kannattaa puolestaan tutustua laajalla ja informatiivisella Metsähallituksen, Partion ja Suomen Ladun yhdessä tuottamalla luontoon.fi-sivustolla. Sivustolta löydät myös Suomen 40 kansallispuiston tiedot. Kannattaa muistaa, ettei välttämättä tarvitse lähteä lähimetsää pidemmälle: siellä sienet ja marjat odottavat innokkaita kerääjiä. Moni vierastaa sienestystä, sillä herkullisten ruokasienien lisäksi metsissämme kasvaa syömäkelvottomia ja myrkyllisiäkin sieniä. Tähän avuksi perinteisen sieniopaskirjan lisäksi on tarjolla esimerkiksi sivusto luontoportti.com. Sivustolla sieniä voi etsiä niin kuvan ja nimen kuin ominaisuuksien perusteella.

Helsingin osaston avustaja, pelastussotilas Robert Becker on innokas retkeilyharrastaja. Robertin eräharrastukseen voit tutustua osana hänen haastatteluaan, joka löytyy lehden sivulta 22. Toinen pitkään patikointia harrastanut henkilö on päämajassa työskennellyt, nyt iloinen eläkeläinen Sylvia Lipponen.

– Viimeiset kaksikymmentä vuotta on tullut vaellettua. Tykkään tehdä pitkiä, kolmesta päivästä viikkoon kestäviä retkiä – joskus kävellen, joskus polkupyörällä. Pyörillä olemme muun muassa matkanneet Savonlinnasta Valtimolle ja kiertäneet Päijänteen ympäristössä. Näillä retkillä olemme yöpyneet leirintäalueilla.

Suomen lisäksi Sylvia on patikoinut Bulgariassa ja Sloveniassa ja polkupyöräillyt Hiidenmaalla Virossa. Sylvian kotimaan suosikkivaellusreitit ovat olleet Oulangan kansallispuiston legendaarinen Karhunkierros sekä Kolilta Inariin asti ulottuva UKK-reitti. Sitä Sylvia on vaeltanut Pohjois-Karjalan seudulla. – Ne ovat olleet todella mahtavia kokemuksia.

Vuosittaiset yhden yön vaellukset lähimaastossa ovat rakas ja erityinen tapa. Niitä Sylvia on tehnyt yhdessä ystävien ja työkavereiden kanssa. Joinakin vuosina yövaelluksia on kertynyt kolmekin.

– Retket tehdään toukokuun ja heinäkuun välisenä aikana. Aikana, jolloin käki kukkuu, Sylvia toteaa hymyillen.

Sylvian työkaveri Heidi Vuorenoja on hyvin vaikuttunut näistä retkistä.

– Yövaellukset ovat aivan mielettömän ihania. Pidämme leppoisaa tahtia ja pysähtelemme ihailemaan luontoa, kahvittelemaan ja nauttimaan eväitä. Se on upea hetki, kun lyhyen pimeyden jälkeen valonkajo palaa takaisin, luonto herää ja linnut alkavat laulamaan. Siinä sielu lepää. Nämä ovat olleet aivan vuoden kohokohtia.

Turvallisesti matkalle

Olemme keränneet nämä suositukset sillä ajatuksella, että kotimaassa voi kesällä matkustella. Otathan huomioon kansalliset ja paikalliset terveyssuositukset.

Toimituksen suosikki: Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on paikka, jossa yllättävän harva on käynyt, vaikka monet ovat katselleet Maarianhaminan rantaviivaa risteilylaivasta. Toni Kaarttinen toimituksesta löysi tämän kotimaan helmen toissa kesänä, ja toinen matka viime vuonna vei sydämen lopullisesti.

– Rakastan matkailua, ja Ahvenanmaa oli lähimpänä ulkomaille pääsyä. Kesälomamatka oli niin mukava kokemus, että kuukautta myöhemmin palasin takaisin. Löysin sisäisen saaristolaiseni!

Tässä Tonin Ahvenanmaan suosikkeja:

Maarianhamina. Ahvenanmaan 10 000 asukkaan pääkaupunki, joka on kävellen valloitettavissa parissa tunnissa. Lukuisia ihastuttavia pieniä kauppoja ja kahviloita. Nähtävyydet, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla, ovat vanha purjelaiva Pommern ja sen yhteydessä oleva Ahvenanmaan merenkulkumuseo. Siellä kuluu helposti useampi tunti. Toinen pakollinen kohde on Merikortteli, joka henkii ihastuttavaa menneiden aikojen tunnelmaa.

Kastelholman linna. Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linna, jossa on mielenkiintoinen näyttely paikan historiasta. Linnan yhteydessä on ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, ahvenanmaalainen 1850-luvun tila, sekä vanha kruununvankila Vita Björn, joka on sisustettu vankilamuseoksi. Jos nälkä yllättää, linnan vierestä löytyy yksi Ahvenanmaan parhaimmista ravintoloista, Smakbyn. Ravintolaa johtaa Strömsö-ohjelmasta tuttu kokki Michael Björklund.

Getabergen. Jos kaipaat liikunta-aktiviteettia, Ahvenanmaan korkein kohta on sinua varten. Mäeltä avautuu upea näköala, ja aluetta kiertää muutaman kilometrin pituinen vaellusreitti. Lapsiperheille on peikkopolku, jolla voi tutustua satuun vuorella asuvista peikkolapsista ja jättiläisistä.

Ahvenanmaan lukuisat pikkusaaret. Ahvenanmaan saaristoon kuuluu 6 700 saarta. Useilla on mahdollisuus vierailla, joten pääsaarelta kannattaa myös poistua. Itse valitsin saariryhmistä kaukaisimman, Kökarin. Lauttamatka kestää kaksi ja puoli tuntia ja on rentouttava kokemus itsessään. Kökarin ulkosaaristo ihastutti karulla kauneudellaan. Kökarin fransiskaaniluostarin raunioihin kannattaa myös tutustua.

Herkutteluhetket. Saariston ruoka on herkullista – ja mikä tahansa ateria tai kahvihetki kannattaa kruunata Ahvenanmaan pannukakulla. Pannukakusta erityisen tekee taikinaan lisätty riisi- tai mannapuuro ja ripaus kardemummaa. Perinteisesti pannukakku tarjoillaan kerman ja luumukreemin tai vadelmahillon kera, mutta jokaisella kahvilalla on oma tapansa lähestyä tätä klassikkoannosta. Omat suosikkipaikkani ovat Maarianhaminan Kaffestugan Svarta Katten, upeiden näköalojen Uffe på Berget ja Pellaksen laivurintalo, vanhan merikapteenin kotiin perustetun museon tunnelmallinen kahvihuone.

Kotimaan matkavinkkejä ystäviltämme

Manner-Suomen kauniita kohteita ei sovi unohtaa. Kyselimme ehdotuksia ystäviltämme, ja tässä lopuksi heidän parhaimmat vinkkinsä:

– Ehdottomasti Pori ja siellä Yyterin ainutlaatuinen uimaranta, Kallon majakka ja kallioranta sekä Reposaaren merellinen kylätunnelma.

– Ohtakari Lohtajalla, vanha kalastajien tukikohta. Luotsiasema ja mökit ympäristöineen ovat säilyneet lähes alkuperäisessä asussaan.

– Rauman kaunis, vanha puukaupunki. Raumalla pääsee myös ratsastamaan islanninhevosilla Ratsastuskeskus Baldurissa.

– Turussa on monta hyvää kohdetta: Suomen vanhin linna, Luostarinmäen käsityöläismuseo, Ruissalo, Kupittaan puisto – kaikkea koko perheelle.

– Naantalin ihana kaupunki – ja sieltä löytyy myös Muumimaailma.

– Koloveden kansallispuisto Etelä-Savossa. Samalla voi käydä Savonlinnassa Olavinlinnassa, Kerimäen kirkossa ja Punkaharjun kansallismaisemissa. Muutaman kymmenen kilometrin säteellä on nähtävää pitkäksi aikaa.

– Jämsän idyllisestä keskustasta löytyy pumptrack, skeitti- ja skoottiparkki. Nuorten suosikki!

– Kolin kansallispuiston maisemat Pielisen yli. Alueella myös mielenkiintoinen luontokeskus Ukko, ja hiihtohissi on vaihtoehtoinen tapa ihastella maisemia.

– Tornio-Haaparannan kaksoiskaupunki kahden valtakunnan rajalla.

– Fiskars on upea paikka, vain 100 kilometriä Helsingistä ja Turusta – upea ruukkimiljöö ja ihastuttavia käsityöpuoteja ja kahviloita. Lähistöllä on myös monia muita suositeltavia vierailupaikkoja, kuten Hangon uimarannat, Tammisaaren vanha puukaupunki, Raaseporin keskiaikainen linna ja Fagervikin idyllinen ruukki.

– Vaasa. Raippaluodon silta on Suomen pisin ja komein!

– Lappajärven meteoriittikraatteri. Paikalle on haettu Unescolta Geopark-statusta, joka on kuin maailmanperintökohde, jossa geologialla on iso osuus. Lappajärvi on syntynyt meteoriitin törmäyksessä, joten järvi on hyvin ainutlaatuinen. Alueen nimi on Kraatterijärvi Geopark. Alueella sijaitsee myös yksi Suomen kauneimmista kappeleista sekä uusi matkailukohde Ateljee Autio, jossa taivaalliset asiat tulevat eläviksi. Taiteilija Tapio Autio on tehnyt lähes kaiken itse, vaimonsa avustuksella. Ateljeen pihalla on korkea näkötorni, josta aukenee kirkkaalla säällä näkymä säilyneelle kraatterinreunalle. Lisätietoa Kraatterijärven Geoparkista: kraatterijarvigeopark.fi

– Suomalainen aito luonto ja luonnonrauha – etsivä löytää, jopa ihan läheltä. Hiljaisuutta, luonnon ääniä ja omaa rauhaa – ilmaista, syventävää matkailua!

Toimittanut: Toni Kaarttinen              
Kuvat: kuvaajakrediitit kuvien yhteydessä 


    Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

    Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

    Tilaa Sotahuuto tästä