Julkaistu 8.8.2023 07:00

Jumala ei kadu antamaansa kutsumusta

Usein elämässä olemme tilanteessa, jossa emme ole varmoja siitä, olemmeko oikealla polulla ja toteutamme sitä, mihin Jumala on meidät kutsunut. Jumala ei kuitenkaan antamaansa kutsumusta kadu.

Vaikka emme aina ymmärrä miksi elämässämme tapahtuu jotain tai emme pidä olosuhteista, joissa sillä hetkellä olemme, voimme olla varmoja siitä, että Jumala ohjaa meitä ja johdattaa meitä kohti suunnitelmiaan.

Raamatussa on monia esimerkkejä siitä, miten Jumala kutsui ihmisiä eri tehtäviin ja käytti heitä voimakkaasti valtakuntansa hyväksi. Esimerkiksi profeetta Jeremia vastusti aluksi Jumalan kutsua profeetaksi, mutta Jumala vahvisti häntä ja varmisti, että hän oli valinnut Jeremian tehtävään tarkoituksella.

Raamatun mukaan Joosef oli isänsä lempilapsi, jota hänen veljensä kadehtivat. He suunnittelivat tappavansa Joosefin, mutta sen sijaan myivätkin hänet orjaksi Egyptiin. Siellä hän joutui valheellisesti syytetyksi, minkä seurauksena hän joutui vankilaan. Kohtaamaansa vääryydestä huolimatta hän kuitenkin palveli hyvin ja teki vaikutuksen vankilan johtajaan.

Lopulta farao tarvitsi apua unien tulkinnassa, ja Joosef kutsuttiin hänen eteensä. Joosef osoitti suurta viisautta ja lahjakkuutta tulkittuaan unet oikein. Farao nimitti hänet koko Egyptin taloudenhoitajaksi. Joosefista tuli hyvin vaikutusvaltainen, ja hän käytti asemaansa auttaakseen kansaa selviytymään nälänhädästä.

Vaikka hän kohtasi vastoinkäymisiä, hänen lahjakkuutensa ja viisautensa huomattiin, ja hän sai vastuullisen tehtävän, jossa uskollisesti palveli läpi vastoinkäymisten.

Toisessa kertomuksessa pelottava filistealainen jättiläinen nimeltä Goljat haastoi Israelin sotajoukot vaatien, että Israelin paras sotilas taistelisi häntä vastaan. Kukaan ei rohjennut ottaa haastetta vastaan, kunnes nuori paimenpoika Daavid tarjoutui kukistamaan jättiläisen.

Hänelle naurettiin. Ei hän ollut mikään sotilas, ei hän ollut saanut tehtävään minkäänlaista koulutusta, eihän hän edes voinut liikkua raskaissa sotilaan varusteissa. Mutta hän halusi puolustaa Jumalaa tätä pilkkaavalta jättiläiseltä ja uskoi Jumalan auttavan häntä tehtävässä.

Voitto teki Daavidista sankarin, ja hänestä tuli pian Israelin kuningas. Tämäkin oli osa Jumalan suunnitelmaa, sillä profeetta Jesaja oli ennustanut, että messias Jeesus Kristus on tuleva juuri kuningas Daavidin suvusta.

Apostoli Paavali on esimerkki täydellisestä kääntymyksestä. Kristittyjen vainoaja saarnasi ylösnousseesta messiaasta Jeesuksesta Kristuksesta loppuelämänsä. Jumala käyttää usein kaikkein epätodennäköisintä ihmistä, mutta ei ennen kuin häntä on koeteltu, jotta Jumalan suuruus tulisi ilmi.

Miten löytää kutsumus ja elämälle tarkoitus?

Japanilainen käsite ikigai tarkoittaa intohimoa, joka antaa elämälle tarkoituksen ja iloa. Ennen kaikkea se on työkalu, jolla elämän osa-alueita tarkastellaan eri näkökulmista. Nämä elementit yhdessä auttavat viitoittamaan mitä ”se” omalla kohdalla voisi tarkoittaa.

Ikigai-konsepti perustuu neljään toisiinsa liittyvään osa-alueeseen. Intohimo eli se mitä rakastat, minkä koet tärkeäksi, syy, jonka vuoksi elää ja mitä maailma tarvitsee, muodostaa mission. Se mitä maailma tarvitsee ja mistä saat elannon, muodostaa laajemman käsitteen elämäntyö. Kyvyt ja osaaminen, sekä mistä sinulle maksetaan muodostaa ammatin. Se minkä tekemistä rakastat tehdä, missä olet hyvä, tuo elämään merkityksellisyyttä ja iloa eli intohimoa, jonka eteen tuntee sisäistä paloa.  

Chazown taas on hepreankielinen sana, joka tarkoittaa "näkyä", "tarkoitusta" tai "kutsumusta". Se viittaa siihen, että jokaisella ihmisellä on oma ainutlaatuinen kutsumus ja elämän tarkoitus, jonka Jumala on suunnitellut jo ennen syntymäämme. Chazownin löytäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, sillä oma tarkoitus voi olla hukassa tai oma palvelutehtävä ei tunnu sillä hetkellä merkitykselliseltä.

Chazownin löytäminen edellyttää itsetutkiskelua, rukousta, Jumalan johdatusta ja uskon askelia.

Tärkeintä on kuitenkin pysyä avoimena Jumalan johdatukselle. Kun löydämme oman chazownimme, voimme ymmärtää, mihin Jumala on meidät tarkoittanut ja mihin hän haluaa meidän käyttävän lahjojamme ja kykyjämme.

Elämämme antaminen kokonaisvaltaisemmin palvelutyöhön

Googlen kuten monen organisaation yrityskulttuuriin on leivottu sääntö, jossa työntekijät voivat käyttää 20 % työajastaan vapaaehtoistyöhön tai oman mielenkiintonsa mukaisiin projekteihin.

Gmail, kuten myös LinkedIn Learning ja tarralappujen kaltaiset innovaatiot ovat syntyneet ajatuksesta, että ”sinulla on valtavasti arvokasta osaamista ja intohimoa, jota et välttämättä voi hyödyntää juuri tässä tarkkaan rajatussa tehtävässä, joten haluamme olla joustavia, jotta sinulla olisi mahdollisuus hyödyntää kaikkea sitä mitä sinulla on annettavana”.

Jeesus Kristus kertoi vertauksessaan talenteista siitä, miten mies jakoi palvelijoilleen rahaa ja jätti heidät vastuuseen niiden käytöstä. Palvelijat, jotka käyttivät rahaa viisaasti ja saivat aikaan voittoa, kuka viisin- ja kuka kymmenkertaisesti, saivat isännältä kiitosta ja palkkion, kun taas se palvelija, joka niiden menettämisen pelossa hautasi talentit maahan, menetti kaiken. Tämä vertaus kuvaa sitä, miten meidän tulisi hyödyntää lahjojamme ja kykyjämme elämässä.

Kun yhdistämme oman kutsumuksemme ja lahjamme muiden tarpeisiin, voimme löytää sen palvelutehtävän, joka tuntuu merkitykselliseltä ja jossa voimme antaa parhaan panoksemme tehtävässä, johon olemme kutsuttu palvelemaan, voimme tehokkaasti toimia osana Kristuksen ruumista ja elämällämme kokonaisvaltaisemmin tuoda kunniaa Jumalalle.

Christian Karlsson
pelastussotilas
Porvoon osasto 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä