Julkaistu 2.9.2022 09:00

Jumalallinen suunnitelma

Oletko koskaan ihaillut illan pimeydessä tähtitaivasta? Ihmetellyt sen laajuutta, syvyyttä, kauneutta?

Minä olen. Kun olin lapsi, asuimme sen verran sivussa isoista teistä, että meillä oli etuoikeus ihailla taivasta täysin pimeässä. Itse asiassa meillä oli jonkinlainen kaukoputkikin, tosin siihen ei saanut koskea… mutta saimme varovasti katsoa sen läpi taivasta. Ja olihan se ihmeellistä, tähdet, kuu, yötaivaan värit. Siinä ihmetyksen hiljaisuudessa unohtuivat leikit, elämän arki ja kaikki muukin.

Huomaan, että tähyilen taivaalle aina välillä nykyäänkin. Jos elämässäni on stressaavia aikoja, murheita tai muuta sellaista, niin katse taivaalle ja rukous auttavat minua jättämään ne murheet, joille en voi mitään. Jeesus sanoi Matteuksen evankeliumin mukaan luvussa 11:28 ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te, jotka teette raskasta työtä ja kannatte taakkoja, niin minä annan teille levon.”

Niin, Jeesus antaa meille levon. Hän on meidän toivomme elämän jokaisessa tilanteessa. Kuitenkin me ihmiset saatamme juuttua elämän oravanpyörään toisinaan, ajaudumme murheiden ja ahdistusten kutomiin solmuisiin verkkoihin. Me elämme elämäämme tässä maailmassa, joka on näkyvää, me näemme vaikeudet, murehduttavat asiat ja tuskaakin. Kuitenkin Jeesus kehottaa etsimään aina ensiksi Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan. Paavali rohkaisee kolossalaisia kristittyjä pitämään kiinni Kristuksesta niin kuin heille on opetettu ja muistuttaa heitä (3:1–4): ”Jos siis teidät on herätetty yhdessä Kristuksen kanssa, niin etsikää sitä, mikä on ylhäällä, missä Kristus istuu Jumalan oikealla puolella. Kiinnittäkää mielenne siihen, mikä on ylhäällä, älkää siihen, mikä on maan päällä. Tehän olette kuolleet, ja teidän elämänne on Kristuksen kanssa kätkettynä Jumalassa. Kun Kristus, teidän elämänne, ilmestyy, silloin tekin ilmestytte hänen kanssaan kirkkaudessa.”

Yhtenä päivänä huomasin taas ihailevani taivasta. Jännitys alkoi pikkuhiljaa hartioissa helpottaa ja tuntui, että on helpompi olla, mieltä painavat murheet hiljenivät ja sain hengittää vapaasti, sain “kiinnittää mieleni siihen, mikä on ylhäällä” kirjaimellisesti. Siinä katsellessani taivasta mietin, mikä siinä rauhoittaa; no rukous tietenkin. Jeesus on kanssani joka hetki, vaikka en näekään häntä, mutta rukous muistuttaa sen todellisuudesta. Mutta myös se, että taivas kaiken kaikkiaan – upeat pilvet, aurinko, kuu ja tähdet – todistavat minulle Jumalan todellisuudesta, suuruudesta ja rakkaudesta.

Niin tarkka suunnitelma kuin maailmankaikkeus on, ei ole voinut tulla tyhjästä. Kaikella, mikä on suunnitelmallista, on myös suunnittelijansa, niin myös maailmankaikkeudella. Jos esimerkiksi planeettojen liikkeiden keskipakoisvoima ei olisi tarkasti tasapainossa painovoiman kanssa, mikään ei pysyisi kiertoradalla auringon ympäri. Tai jos Jupiter ei olisi nykyisellä radallaan, niin maahan sataisi avaruusmateriaalia. Nyt Jupiterin painovoimakenttä vetävät asteroidit ja komeetat puoleensa, ilman sitä ne törmäisivät maahan. Tässä vain pari esimerkkiä, jotka tulivat vastaan kirjassa I don’t have enough faith to be an atheist (Norman L. Geisler & Frank Turek).

Myös Paavali kirjoittaa roomalaiskirjeessä, että mitä voidaan Jumalasta tietää, niin Jumala on sen myös ilmoittanut, sillä hänen näkymättömät ominaisuutensa, iankaikkinen voima ja jumaluus ovat olleet nähtävissä maailman luomisesta asti ja voidaan ymmärtää hänen teoissaan. Psalmissa 19 Daavid kirjoittaa: ”Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaankansi kertoo hänen teoistaan. Päivä ilmoittaa ne päivälle, yö julistaa yölle. Ei se ole puhetta, ei sanoja, ei ääntä jonka voisi korvin kuulla. Kuitenkin se kaikuu kaikkialla, maanpiirin yli merten ääriin. Hän on tehnyt sinne majan auringolle.”

Ajattele miten suuri Jumala on, tämän valtavan maailmankaikkeuden luoja. Miten tarkasti hän on säätänyt ja asettanut paikoilleen kaiken tässä universumissa. Sitä sopii ihmetellä! Ajattele, tämä sama Jumala rakastaa sinua ja minua niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, Jeesuksen Kristuksen, meidän puolestamme. Jeesus kuoli meidän syntimme ja pahojen tekojemme tähden. Hän maksoi meidän velkamme. Hän kantoi kaikki ne murheet ja ahdistukset, jotka meitä sitovat ja painavat alas täällä. Hän rakastaa sinua ja minua ja tahtoo meidät luokseen iankaikkisuuteen. Hänessä on meidän toivomme nyt ja ikuisesti. Uskotko sen?

Jos et ole vakuuttunut Jumalan olemassaolosta, niin kehottaisin sinua todella tutkimaan tätä kaikkea. Tiede ei vie pois Jumalasta, jos teet sen kunnolla ja ilman ennakkoasenteita. Tämän saman sanoo myös James Tour, nanotutkija: ”Vain aloittelija, joka ei tunne tiedettä, voi sanoa, että tiede heikentää uskoa. Jos todella harjoittaa tiedettä, se vie lähemmäs Jumalaa.”

Kysyn vielä, mikä auttaa sinua irrottautumaan sydäntä painavista asioista?

Eija Kulmala
luutnantti
Vaasan osaston johtaja 

Tämä teksti on luettavissa ruotsiksi Sotahuudon numerossa 09/2022


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä