Julkaistu 19.9.2023 07:00

Raamatun arkeologia: Galilean vene Jeesuksen ajalta

Minna ja Kenneth Silver ovat arkeologeja ja historioitsijoita, jotka ovat erikoistuneet Raamatun arkeologiaan. Sarjassa kaivaudumme Raamatun aikaan, sanomaan ja erilaisiin näkökulmiin, jota se meille tarjoaa.

GALILEAN VENE JEESUKSEN AJALTA

Israelin talvi 1985–86 oli poikkeuksellisen kuiva. Genesaretinjärven eli Galilean meren vedenpinta oli alimmillaan yli 50 vuoteen ja oli vetäytynyt 30–40 m paljastaen muinaista järvenpohjaa. Veljekset Moshe ja Yuval Lufan Kibbutz Ginosarista päättivät siksi huvitella tammikuun lopulla 1986 traktorillaan rantakaistalla. Hämmästyksekseen he havaitsivat mudassa muinaisen veneen ääriviivat.

Vaikka löytö oli sattuma, saatiin paikalle pian arkeologiset pelastuskaivaukset. Samalla toteutettiin salaamisoperaatio, jonka tarkoituksena oli taata arkeologeille työrauha. Operaatio johti kuitenkin huhuihin löytyneestä ”aarteesta”. Tässä kävi kuten Luukkaan ennustuksessa (Luuk. 8:17): ”Sillä ei ole mitään salattua, mikä ei tule ilmi, eikä kätkettyä, mikä ei tule tunnetuksi ja joudu päivän valoon.” Israelilaisissa sanomalehdissä oli jo 9. helmikuuta 1986 tietoja ”aarteesta”. Ensimmäisessä artikkelissa luki, että Jeesuksen vene oli löydetty Galileasta! Toisessa kerrottiin, että turkkilainen kulta-aarrelaiva 1. maailmansodan ajalta oli löydetty!

Pelastuskaivaukset 1986

Löytö oli harvinaislaatuinen, koska eloperäistä ainesta ei kovin usein säily. Löytöolosuhteet olivat haastavat, koska vene oli saatava nopeasti pelastettua. Siksi venehylky kaivettiin vedenalaisen arkeologian tekniikoilla.

Veneen ympärille sijoitettiin hiekkasäkkivalleja, minkä jälkeen muta poistettiin ja alus paljastettiin. Jokainen pieni osa oli dokumentoitava, numeroitava ja valokuvattava tulevaa konservointia ja säilytystä varten. Vähitellen myös laivan yksityiskohdat paljastuivat dokumentoinnin yhteydessä. Hylyn pelastamiseksi ja siirtämiseksi sitä tuettiin polyuretaanilla ja lasikuidulla. Lopulta hylky laskettiin tuettuna uudestaan vesille 2 000 vuoden jälkeen ja uitettiin läheiseen museoon. Hylyn konservointi aloitettiin jo kentällä tuhoutumisen estämiseksi. Museossa vesi poistettiin puusta upottamalla se polyetyleeniglykoliin, joka kuivattaa rakenteet ja estää bakteereita ja sieniä toimimasta.

Galilean veneen rakenteesta

Veneen rakenne ja pitkittäisleikkaus oli huomiota herättävä. Vene oli 8,3 m pitkä, 2,3 m leveä ja perän korkeus 1,2 m. Rungon ulkolaudoituksen paksuus oli 3 cm. Taidokkaasti valmistettu vene oli säilynyt hämmästyttävän hyvässä kunnossa, vaikka tiettyjä osia puuttuikin. Naulat laudoituksessa olivat ainoat säilyneet metalliesineet. Veneen peräosasta tutkijat löysivät myös jälkiä punaisesta maalista, eli alus oli ollut maalattu. Osa nauloista oli tervan peitossa, joten alus oli ilmeisesti tiivistetty tervalla, kuten Nooan arkki tai Mooseksen kaisla-arkku Niilillä (1. Moos. 6:14 ja 2. Moos. 2:3).

Ennallistus

Veneen historiallinen ja raamatullinen merkitys on siinä, että se on ainoa lajissaan Israelissa.  Radiohiilinäytteet osoittivat, että hylky ajoittuu n. 1–50 jKr. eli suurin piirtein Jeesuksen aikaan. Genesaretinjärvi oli tuolloin juutalaisuuden sydänaluetta – aluksen omistaja oli siis todennäköisesti juutalainen mies. Juutalaisen historioitsijan Josefuksen kuvauksiin nojaten alustyyppiä käytettiin etupäässä kalastusaluksina, ja niihin mahtui jopa 10–17 miestä.

Evankeliumeista tiedämme, että kalastusveneen omistaminen oli perheyritys, mikä tarkoittaa melko varakasta yritystä. Kalastusaluksissa oli tyypillisesti 5–7 hengen palkattu miehistö. Vaikka olemme siis tavallisesti ajatelleet esim. Pietaria ”köyhänä” kalastajana, ei tämä välttämättä pidä paikkaansa.

Galilean veneen käyttö

Kalastusveneissä oli iso verkko, noin 150–400 m pitkä ja 5–6 m korkea: ”Vielä taivasten valtakunta on nuotan kaltainen, joka heitettiin mereen ja kokosi kaikkinaisia kaloja” (Matt. 13:47). Avoin ’lastiruuma’ oli etu- ja takakannen välissä. Verkko laskettiin ja kerättiin veneeseen perästä tai laidoilta peräkannelle. Peräkansi oli myös veneen kapteenin paikka, ja siksi Jeesus oleskeli ja usein nukkui siellä (Matt: 8:25).

Jeesuksen toiminnassa kalastusveneet toimivat fyysisinä opetuspaikkoina, ihmeiden tekemisten alustoina sen lisäksi, että niillä harjoitettiin elinkeinoa. On mielenkiintoista, että evankeliumien tiedot veneistä, miehistöstä jne. ovat yhteneväisiä Galilean hylyn tietojen kanssa. Voimme siis vetää johtopäätöksen, että Galilean hylyssä on samankaltaisuuksia esim. Sebedeuksen ja Pietarin veneen kanssa. Lisäksi tunnetaan ns. Magdala (Tarichae) laivamosaiikki 1. vs. jKr., joka muistuttaa Galilean hylkyä.

Tutkimustulokset

Galilean vene voidaan ajoittaa Jeesuksen aikaan. Se oli todennäköisesti tyypillinen juutalainen kalastusalus, vaikka ei ole todisteita siitä, että vene liittyisi suoraan Jeesukseen tai opetuslapsiin. Tiedämme kuitenkin, että Galileassa oli kehittynyt ja korkeatasoinen laivanrakennusteollisuus. Löytö korostaa siksi Uuden testamentin tarkkuutta kalastuskohtausten kuvauksissa. Hylky ei myöskään edusta onnettomuuspaikkaa kuten normaali hylky tekisi, vaan laiva hylättiin tuntemattomasta syystä.

Kenneth Silver
historian tohtori, tutkija ja Tukholmassa sijaitsevan Välimeren museon kreikkalais-roomalaisten kokoelmien intendentti ja osastonjohtaja


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä