Julkaistu 31.8.2022 09:00

Raamatun naiset: Nooan vaimo

​Tänä vuonna vietetään Pelastusarmeijan naistyön 100-vuotisjuhlaa Suomessa. Juhlistamme tätä sarjalla, jossa kansainvälisen ja kotimaisen naistyön ansiokkaat naiset tutustuttavat meidät Raamatun tärkeimpiin naisiin.

Nooan vaimo – eksynyt nainen

Rakastan kaikenlaisia juhlia, ja Suomen Pelastusarmeijan naistyön 100-vuotisjuhla jos mikä on juhlan arvoinen. Olen suurimman osan upseeriurastani palvellut naistyössä, ja näkemäni perusteella uskon vilpittömästi, että Pelastusarmeijan naistyöllä on valoisa tulevaisuus edessään. Onnittelen Suomen Pelastusarmeijaa ja toivon teille viisautta ja voimaa jatkaa naisten tavoittamista Kristukselle heidän omaksi parhaakseen ja Jumalan valtakunnan hyväksi.  

Muistelen lämpimästi Suomessa viettämiämme vuosia (2009–2013) ja palveluamme Suomen Pelastusarmeijassa. Olimme mieheni kanssa ennen sitä palvelleet kansainvälisessä päämajassa, ja vielä aiemmin asuimme ja palvelimme Ranskassa, Tanskassa ja Alankomaissa. Suomesta muutimme Norjaan, ja viimeiset kuusi vuotta olemme olleet taas Alankomaissa ja palvelleet tyytyväisinä osastoupseereina, vaikka virallisesti olemme jo eläkkeellä. Olen alun perin tanskalainen, ja siksi tunsin oloni hyvin kotoisaksi Suomen pohjoismaisessa kulttuurissa. Suomen Pelastusarmeija ei ehkä ole ihmismäärältään kovin suuri, mutta kokemukseni mukaan se on suuri hengellisyydessään, luovuudessaan ja omistautumisessaan Jumalan missiolle.

Raamatun naiset ovat oivallisia inspiraation lähteitä. Nooan vaimo kuuluu Raamatun ”eksyneisiin naisiin”. Etkö ole ikinä kuullut hänestä? Hänet mainitaan kuitenkin viidesti 1. Mooseksen kirjassa. Nooan vaimo eli pahana ja väkivaltaisena aikana korruptoituneessa maailmassa, joka oli kaukana siitä, mitä Jumala halusi. Vain hänen perheensä eli oikeamielisesti tuossa kulttuurissa. Hänen miehensä oli saanut Jumalalta tarkat ohjeet rakentaa arkki. Ihmiset varmasti nauroivat heille ja tekivät pilaa perheestä, sillä he olivat valinneet elämäntavan ja käyttäytymismallin, jotka olivat ristiriidassa ympäröivän kulttuurin kanssa. Nooan vaimo seisoi miehensä rinnalla ja samalla eli hänen varjossaan, joten hän on voinut joskus tuntea itsensä ylenkatsotuksi tai näkymättömäksi. Hän ei kuitenkaan luovuttanut, vaikka tilanne olisi tuntunut haastavalta.

Olen jo monta vuotta puhunut Nooan vaimosta aina sopivan hetken tullen. Kun olin Kongon territorion 100-vuotisjuhlassa vuonna 2008, minut pyydettiin naisten kokouksen puhujaksi, ja päätin taas kertoa Nooan vaimosta: siitä, miten hänen saattoi olla vaikea sopeutua rooliinsa, kohtaloonsa ja miehensä päätökseen elää oikeamielistä elämää turmeltuneeseen aikaan, miten hänestä saattoi tuntua, ettei häntä huomioitu ja että Jumala oli unohtanut hänet. Muutama vuosi myöhemmin tapasin Lontoossa kongolaisen upseerin, joka muistutti minua tuosta naisten kokouksesta, jossa olin puhunut Nooan vaimosta. Hän kertoi palvelleensa silloin hyvin syrjäisessä osassa Kongoa, josta oli ollut kolmen päivän matka juhlapaikalle pääkaupunkiin. Hän oli osallistunut juhlaan yhdessä osastonsa naisten kanssa. Yksi osaston naisista oli lähtenyt mukaan hieman vastahakoisesti. Hän oli ollut naimisissa 10 vuotta eikä ollut vieläkään saanut lapsia. Hän tunsi olonsa ulkopuoliseksi ja ylenkatsotuksi ja että Jumala oli unohtanut hänet. Puheeni Nooan vaimosta oli koskettanut ja lohduttanut häntä. Hän palasi juhlasta kotiin rohkaistuneena… ja synnytti 10 kuukauden kuluttua tyttövauvan. Oli täysin sattumanvaraista, että tapasin tämän upseerin, joka kertoi, mitä Nooan vaimoa käsittelevästä kertomuksesta oli seurannut.

Miten siunaavaa on kuulla, että Henki käyttää Raamatun eksynyttä naista rohkaistakseen tämän päivän eksynyttä naista.

Vibeke Krommenhoek
komentaja 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä