Julkaistu 15.3.2022 09:00

Raamatun naiset: Noomi

​Tänä vuonna vietetään Pelastusarmeijan naistyön 100-vuotisjuhlaa Suomessa. Juhlistamme tätä sarjalla, jossa kansainvälisen ja kotimaisen naistyön ansiokkaat naiset tutustuttavat meidät Raamatun tärkeimpiin naisiin.

Noomi – vahva, rohkea ja uskossaan uudistunut nainen


Noomi joutui kokemaan haastavia aikoja. Raamatussa kerrotaan, että hänen miehensä Elimelek päätti muuttaa perheensä Betlehemissä vallinneen nälänhädän takia Moabin maahan, joka sijaitsi Jordanin toisella puolella, itään Luvatusta maasta (Ruut 1:1). Moab ei ollut hyvä maa Herraan uskoville. Siellä ihmisen oli vaikea omistaa elämänsä Jumalalle. Moabin asukkaat palvoivat epäjumalia ja outoja jumalia. He olivat kapinallista ja syntistä väkeä, ja he hyökkäsivät ja pyrkivät tuhoamaan erämaassa vaeltavan Israelin.       Alun perin lyhytaikaiseksi tarkoitettu ratkaisu venyi monen vuoden pituiseksi. Noomin ja Elimelekin kaksi poikaa naivat Moabin pakanakansaan kuuluvat naiset – Orpan ja Ruutin – mikä oli jotain, mitä Jumala oli varoittanut ihmisiään olemaan tekemättä. Tilanne oli synkeä. Ja sitten asiat menivät vielä huonompaan suuntaan. Elimelek ja molemmat pojat kuolivat, ja Noomi jäi varattomana yksin vastuuseen kahdesta ulkomaalaisesta miniästään (Ruut. 3:1–2). Mitä hänen pitäisi tehdä?

Kun Noomi kuuli Juudan nälänhädän olevan ohi, hän päätti palata kotiin. Orpa jäi Moabiin, mutta Ruut päätti palata Noomin kanssa Israeliin. Ei ollut helppo valinta lähteä Moabin ja Betlehemin väliselle matkalle, joka oli kauan sitten tehty kovalla kiireellä. Se tarkoitti 7–10 päivää kävelyä kivikkoisessa ja vuoristoisessa maastossa, jossa vaanivat monenlaiset vaarat. Kaiken kukkuraksi naisten matkaa leimasi suru menetetystä aviomiehestä, menetetyistä pojista ja menetetyistä unelmista. Ei ole ihme, että Noomi muutti nimensä makeaa ja miellyttävää tarkoittavasta katkeraa merkitsevään sanaan (Ruut. 1:20–21). Noomi oli menettänyt paljon, ja yksi menetetyistä asioista oli hänen horjuva uskonsa. Hänestä tuntui, että Jumala oli kohdellut häntä ankarasti. Kärsimyksen malja on karvas, mutta Noomi ei osannut aavistaa, että hänen surustaan tulisi vielä suuri siunaus.

Noomi näki Jumalan vaikutuksen Boas-nimisessä paikallisessa maanomistajassa ja ajatteli, että tästä voisi tulla hyvä sukulunastaja. Sukulunastaja oli miespuolinen sukulainen, jolla oli lainmukainen etuoikeus tai vastuu auttaa hädänalaista sukulaista. Noomi järjesti Ruutin ja Boasin avioliittoon, ja sai näin Boasin huolehtimaan itsestään ja moabilaisesta miniästään. Kaikkien haasteiden ja vaikeuksien keskeltä nousi toivo ja osoitus Jumalan uskollisuudesta. Noomin kertomus löytyy kokonaisuudessaan Ruutin kirjasta, ja se kannattaa lukea useaan kertaan. Vaikka se vaikuttaa joidenkin silmissä tavalliselta rakkaustarinalta, kyseessä on varsinainen Jumalan rakkaustarina. Noomin kautta opimme, että Jumala pitää meistä huolta, vaikka elämmekin itse täysin erilaisessa ajassa ja paikassa kuin Noomi.

Vaikka kaikki tuntuisi menetetyltä, asiat voivat parantua. Toisten auttaminen voi koitua omaksi siunaukseksesi. Sinulla voi olla enemmän kuin luulet.Jumala voi käyttää sinua asioissa, joita et itse näe. 

Noomista tuli vaikeuksien kautta esimerkki Jumalan uskollisuudesta. Betlehemissä syntyneestä Noomista, Juudan naisesta, tuli Ruutin pojan Obedin isoäiti. Obed oli Iisain isä, ja Iisai taas oli Daavidin isä. Daavidista tuli Israelin kuningas, ja hänen kauttaan Jumala lopulta toi maailmaamme todellisen Kuninkaan – Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme (Matt. 1:1–6). 

Gerry Lindholm
majuri
opinto- ja koulutussektorin päällikkö ja upseerikoulun johtaja

Majuri Geraldine (Gerry) Lindholm on kanadalainen upseeri, joka palvelee tällä hetkellä Suomen ja Viron territoriossa opinto- ja koulutussektorin päällikön ja upseerikoulun johtajan määräyksessä. Hänellä on väitellyt teologian tohtoriksi erityisaiheenaan johtajuus ja rakastaa syvästi oppimista ja opettamista. Hän on lapsenlapsi, tytär, vaimo, äiti, isoäiti ja ystävä, ja hän rakastaa jokaista tehtäväänsä, joka hänelle Jumalan lapsena on suotu.   


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä