Julkaistu 21.4.2022 09:00

Raamatun naiset: Rebekka

​Tänä vuonna vietetään Pelastusarmeijan naistyön 100-vuotisjuhlaa Suomessa. Juhlistamme tätä sarjalla, jossa kansainvälisen ja kotimaisen naistyön ansiokkaat naiset tutustuttavat meidät Raamatun tärkeimpiin naisiin.

Rebekka – uskon ja rukouksen nainen 1. Moos. 24–27

Rebekka oli kaunis nuori nainen, joka suostui jättämään kotimaansa naidakseen Iisakin, jota ei ollut koskaan tavannut. Iisak oli patriarkka Abrahamin poika. Rebekka ajatteli, että tämä oli osa Jumalan hänelle tekemää suunnitelmaa. Hänen elämänsä oli jännittävä, ja voimme nykyäänkin oppia paljon hänen kokemuksistaan.

Vahva, määrätietoinen nainen

Abrahamin tavoin Rebekka jättää kotimaansa ja perheensä uskoonsa luottaen. Hän on määrätietoinen, rohkea nuori nainen, joka päätettyään jotain ryhtyy heti toimeen. Hän on meille esimerkki. Epävarmuuden täyttämässä maailmassamme ilmasto lämpenee, meillä on pandemia, poliittisia jännitteitä, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja rasismia. Tarvitsemme nyt Rebekan kaltaisia naisia, jotka eivät pelkää käyttää ääntään ja jotka toimivat määrätietoisesti Jumalaan luottaen.

Rebekka otti valtavan askeleen kohti tuntematonta. Sekä ihmiskunnan historia että henkilökohtaiset kokemuksemme todistavat, että Jumalaan voi todella luottaa silloinkin, kun emme tiedä, mihin tiemme johtaa. Olemmeko valmiita seuraamaan Rebekan esimerkkiä?

Uskon ja rukouksen nainen

Elämä ei aina suju suunnitelmiemme mukaan. Luottamuksemme Jumalaan ei suojaa meitä elämän todellisuudelta tai estä kokemasta kipua ja ristiriitoja. Rebekalla ei ollut lapsia, ja se oli hänelle vaikea asia. Hän kääntyy Jumalan puoleen, ja kun hän on 20 vuotta rukoillut ja pyytänyt, Jumala vastaa, ja Rebekka alkaa odottaa kaksosia. Raskaus ei ole helppo: vauvat tappelevat hänen kohdussaan. Rebekka kysyy Herralta mitä hänen sisällään oikein tapahtuu, ja Herra kertoo hänelle, että vauvat edustavat kahta kansaa ja että tavallisesta poiketen vanhempi tulee palvelemaan nuorempaa. Sen seurauksena veljien välille syntyy heidän varttuessaan riita, ja se on alkanut jo kohdussa.  

Varoitus

Kertomuksen loppu kuvaa, miten tärkeää on rakastaa ja hyväksyä jokainen lapsi ja lapsenlapsi sellaisena kuin hän on, ainutlaatuisena ja ihmeellisenä lahjana. Varokaa valitsemasta suosikkeja!

Rebekka pitää enemmän Jaakobista, joka nauttii rauhallisesta kotielämästä, ja Iisak rakastaa vanhempaa poikaansa Esauta, joka on metsästäjä.

Kun Rebekka ymmärtää, että Iisak aikoo antaa siunauksen vanhemmalle pojalle Esaulle Jumalalta saadun lupauksen vastaisesti, Rebekka ottaa ohjat käsiinsä. Näemme taas hänen voimansa ja määrätietoisuutensa. Hänen suunnitelmansa toteutuvat petoksen ja huijauksen avulla. Jaakob saa Iisakin siunauksen, mutta Rebekan lempilapsi joutuu pakenemaan Esaun vihaa ja päätyy maanpakoon kauas perheestään. Rebekka kuolee näkemättä Jaakobia enää koskaan.

Kaikkine luonteenpiirteineen Rebekka ei ole läheskään täydellinen. Hän päättää ojentaa Jumalalle auttavan kätensä, minkä tuloksena perheen sisäinen jännite vain pahenee. Jumalalla on maailmalle päämäärä ja suunnitelma, vaikka emme sitä aina näe tai ymmärrä.

Varoitus meille kaikille: Rebekka yritti toteuttaa Jumalan tahdon sen sijaan, että olisi luottanut häneen, eikä lopputulos ollut Rebekalle mieleinen.

Silvia Cox
komentaja
Sveitsi

Kutsuni palvella Pelastusarmeijan upseerina johdatti minut kotimaastani työskentelemään Zimbabween. Sieltä palasin Sveitsiin, ja sen jälkeen tieni vei Suomeen, Etelä-Afrikkaan ja lopulta Lontooseen, Englantiin. Viimeiset viisi palveluvuottani toimin maailman naistyön presidenttinä. Nyt vietän eläkepäiviäni Sveitsissä ja saan asua aviomieheni kanssa lähellä lapsiamme ja lapsenlapsiamme.

Onnittelut Suomelle 100-vuotiaan naistyön johdosta! Saakoon Herra siunata teitä ja antaa teille rohkeutta ja vision seuraavalle 100 vuodelle. 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä