Julkaistu 11.3.2022 09:00

Toivon tuoja

Usko, toivo ja rakkaus ovat kaikki läsnä Päivi Niemen elämässä ja työssä. Päivi toimii terapeuttina, kouluttajana, työnohjaajana ja seksuaalineuvojana. Hän on julkaissut myös kahdeksan kirjaa. Kirjoissa ja luennoilla hän tuo esiin itsetunnon, voimavarojen, tunnetaitojen ja toipumisen teemoja.
– Missioni on nähdä toivoa kaikkialla, jopa siellä, missä muut eivät sitä näe. Kun asiakas ei itse näe kapasiteettia selviämiseen, tehtäväni on olla se, joka puhuu toivon puolesta.

Tapaan terapeutti Päivi Niemen hänen vastaanotollaan Tampereen NNKY:n tiloissa. Vastaanottohuone henkii rauhaisaa tunnelmaa, mikä on omiaan luomaan oikeanlaisen ilmapiirin Päivin tavatessa asiakkaitaan. Istumme nojatuoleille ja pyydän Päiviä kertomaan, mikä johdatti hänet työskentelemään psykologian ja terapian parissa.

– Paljonko sinulla on aikaa? Päivi naurahtaa.

– Tulen hyvin vaikeista kuvioista. Olin syrjäytynyt nuori, kaiken avun ulottumattomissa. Olin alkoholistiperheen lapsi kulissikodissa, jossa kaiken piti näyttää ulkoisesti hyvältä. Olin niin keinoton käsittelemään sitä vihaa ja ristiriitaa, jota sisälläni oli. Murrosiän viha ja kapina sai minut hakemaan yhteneväisyyttä kaveriporukasta, jossa oli satanisteja, punkkareita, anarkisteja ja muita syrjäytyneitä nuoria. Jos tilanteet olisivat menneet toisin, olisin todennäköisesti palannut aiemmin tuhlaajatytön tieltäni. Äitini alkoholisoitui pahasti, isäni kuoli ollessani seitsemäntoista, ja sukuni katkaisi yhteydenpidon. Minulla ei ollut paikkaa, mihin mennä.

– Olin väkivaltaisessa ja päihdehuuruisessa parisuhteessa. Minut hakattiin henkihieveriin useamman kerran. Sain kuitenkin aina jotenkin pidettyä kiinni unelmastani kodista, ammatista ja elämässä etenemisestä. Parikymppisenä sisin ei kestänyt enää. Tulin uskoon ja se antoi minulle reitin, miten sain elämääni parannettua. Kaveriporukastani yksi tuli vankilassa uskoon ja raitistui, muutamat kuolivat väkivaltaisesti, joku teki itsemurhan. Siinä porukassa tapahtui kova repeäminen.

– Pääsin unelma-ammattiini kauneudenhoitoalalle. Jaoin ihmisille selviytymistarinaani ja se lähti leviämään kulovalkean tavoin. Otin vuoden toimivapaata, jotta voisin vastata kaikkiin näihin pyyntöihin. Ajelin ympäri Suomen kertoen tarinaani nuorisotaloissa, seurakunnissa, vanhempienilloissa… kaikenlaisissa tilaisuuksissa. Keskustelin ihmisten kanssa kuunnellen heidän tarinoitaan ja yrittäen auttaa. Tein sitä hyvällä sydämellä, mutta vastaan tuli niin kertakaikkisen vaikeita asioita ja ihmiskohtaloita, että minua alkoi kiinnostaa, miten voisin auttaa heitä muuten kuin vain mututuntumalla.

Päivi ei palanut kampaajan työhön. Samalla kun hän teki vapaehtoisuuteen pohjautuvaa nuorten auttamistyötä, hän opiskeli psykologiaa ja psykiatriaa ja teki terapeutin, seksuaaliterapeutin ja työnohjaajan opintoja.

– Kävin läpi myös oman intensiivisen traumaterapiajakson. Sain siitä valtavasti apua ja ymmärrystä.

Nyt Päivi on tehnyt tätä työtä 25 vuotta, ja hänellä on ollut oma vastaanotto Tampereella ja Helsingissä viimeiset 12 vuotta.

– Sydän jäi sille tielle. Haluan kuunnella ihmisten tarinoita ja auttaa heitä.

– Työni sai paremman muodon, eikä ollut vain rajatonta ymmärtämistä ja auttamishalua. Tämä takaa, että kohtaamisiin on tarpeeksi aikaa ja minulla on oikeat työkalut esimerkiksi traumojen käsittelyyn.

Luentoja itsetunnosta ja tunnetaidoista

Terapeutti Päivi Niemi tekee luentoja ja koulutuksia, joissa aiheina ovat itsetunto, voimavarat, tunnetaidot sekä muita terapeuttisia teemoja.

– Johtavana ajatuksena on ollut tulkata oppimani tavallisen ihmisen kielelle, Päivi toteaa hymyillen. – Olen kertonut tarinaani tuhansille ja myös kuunnellut tuhansien ihmisten tarinoita. Näissä tarinoissa toistuvat samankaltaiset teemat, kuten itsetunnon ongelmat, loukkaantumisen tunteet, pidätetty viha ja sen vääränlaiset purkautumiskeinot, masennus ja katkeruus. Ajattelin, että minulla on näistä paljon psykologista tietoa, joka ei koskaan kohtaa sitä tavallista tyttöä, poikaa, mammaa ja pappaa. Se on sääli, sillä on monia hyviä, käytännönläheisiä juttuja, joista olisi apua. Kuten miten stressiä voi kohdata, tai miten käsitellä aggressioita terveellä tavalla. Toimin näiden aiheiden tulkkina.

Tunnetaidoista Päivi on pitänyt viisiosaista kurssia, joka on ollut valtavan suosittu. Tiedustelen häneltä, millaisia tunnetaitojen haasteita ihmiset useimmiten kohtaavat.

– Usein ihmisillä on paha olla, mutta he eivät osaa kuvailla sitä yhtään tarkemmin. Ei osata tunnistaa ja nimetä itsessä tapahtuvia tunnetiloja eikä vähentää sen huonon kokemuksen laatua tai määrää. Pahimmillaan kaikki tämä jätetään huomiotta, jolloin keho on koko ajan esimerkiksi vihassa, pelossa tai häpeässä, mutta pää ei pysty käsittelemään sitä. Ihminen jatkaa, kunnes romahtaa, ja oireilu ilmenee esimerkiksi uupumuksena, ahdistuksena, paniikkioireina, sosiaalisena ahdistumisena, syömishäiriöinä, parisuhdeongelmina tai erikoisena käyttäytymisenä. Kun tilanteeseen saa sanoilla ymmärrystä, sitä pystyy käsittelemään ja harjoittelemaan uusia reagointimalleja. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin takia on tärkeä tunnistaa, mitä itsessä tapahtuu.

Kriisi on samalla mahdollisuus.

– Monelle on kriisi törmätä omaan uupumukseen ja väsymykseen. Auttamistyön näkökulmasta se on kuitenkin samalla mahdollisuus. Kriisiin ei vain jouduta, vaan siihen myös päästään. Kriisi on Luojan luoma mahdollisuus rakentaa uusiksi persoonan väärin koottuja rakennuspalikoita.

Sisältä käsin elämisen välttämättömyyttä Päivi haluaa korostaa:

– Se on välttämätöntä, jos haluaa puhua hyvästä itsetunnosta, voimavaroista, ja esimerkiksi parisuhteessa onnistumisesta ja työssä jaksamisesta. Kuunnella itseään, että tunnen näin ja näitä asioita minä tarvitsen. Jos seuraa vain ulkoa tulevia impulsseja, kuten suomalaisen työkulttuurin, uskonnon tai toisten miellyttämisen vaatimuksia, se ei sovi meille. Elämän tarkoitus on elää hyvää elämää ja kuolla kiitoksen kanssa. Se toteutuu vain elämällä sisältä käsin.

Terapiatyön monet keinot

Terapeutti Päivi pitää vastaanottoa Tampereella ja kerran viikossa Helsingissä. Hän on yksityinen palveluntuottaja, joten häneen saa parhaiten yhteyden kotisivujen kautta. Korona-aika on tuonut perinteiseen keskusteluterapiaan myös uudistuksia.

– Etävastaanotto on nyt mahdollista. Minulla on asiakkaita ympäri Suomen, ja minulla on ollut pitkiäkin terapiasuhteita yksinomaan etänä. Toki tietyt terapiamuodot, kuten traumaterapia, ovat etänä haastavampia. Perinteinen keskusteluterapia on aivan mahdollista ja toimivaa. Myös luentoja olen järjestänyt näinä parina vuonna etäyhteyksin. Olen toki ihmisrakas ja kaipaan sosiaalisuutta, joten toivotaan, että maailma palautuu urilleen, Päivi sanoo hymyillen.

Kolmasosa Päivin asiakkaista on noin kaksikymppisiä nuoria.

– Nuorten yhteydenotot keskittyvät usein itsetunnon haasteisiin, ihmissuhdekriiseihin ja masennukseen. Jonkin verran on pakko-oireiden kanssa kamppailevia. Ahdistus on yleisin oire, johon haetaan apua. Ongelmat ovat todellisia, kuten kivut kotioloista tai kolhut rakkaussuhteissa. Moni kokee myös tulleensa kiusatuksi. Itsetuntoa rikkovia syitä on useita. Hormonaalisesti nuoret kokevat vahvasti, ja siksi pieni kolhu itsetunnossa saattaa romahduttaa elämän rakennelmat. Nuoret ovat kuitenkin ihana kohderyhmä tehdä ihmissuhdetyötä, sillä he ovat avoimia muutoksille. He ovat oivaltavia, ja heillä on voimavaroja korjata elämänpolkunsa täydellisesti.

Päivin työnkuva on moninainen, sillä hän ottaa vastaan erilaisia asiakkaita. Tiedustelen kuitenkin, voisiko hän kuvailla, mitä näihin tapaamisiin sisältyy.

– Jos pohditaan vaikka ahdistunutta asiakasta. Ensimmäisellä käyntikerralla pyrin kartoittamaan, minkä tasoista ahdistus on. Onko se täysin lamaannuttavaa vai yleistä ahdistuksen tunnetta. Kartoituksen perusteella valitsen sopivat metodit. Lievässä ahdistuksessa riittää keskustelu, jossa etsitään yhdessä ahdistuksen syitä ja helppoja säätely- ja selviytymiskeinoja, vaikka tentistä selviytymiseen. Ahdistuksen ollessa vahvempaa – jos asiakas kärsii esimerkiksi paniikkioireista tai ei pysty lainkaan nukkumaan – vaaditaan ensin oireiden hallintaa, ja vasta paljon myöhemmin syiden etsintää. Perusasiat, kuten nukkuminen ja syöminen, on ensin saatava kuntoon. Voimme aloittaa ensin rentoutumisharjoituksilla, käyttää mielikuvia ja fyysisiä harjoitteita. Vasta kun keho on rento, mieli voi avautua käsittelemään asioita.

– Keinoja on monia. Voimme hoitaa sisäistä lasta nallen avulla, voimme piirtää, voin laittaa asiakkaan Neurosonic-patjalle, joka on matalataajuusvärähtelyä aikaansaava peti, tai voimme vaikka hengitellä synkassa ja katsella ikkunasta. Asiakkaat saavat minusta rauhaa, sillä minä en heidän tarinoistaan hätkähdä. Minulla pysyy syke aina alle yhdeksänkymmenen, Päivi naurahtaa.

Yleisesti asiakassuhteet kestävät pari vuotta. Joskus viisikin kertaa voi riittää. Usein tapaamiset ovat viikon välein, myöhemmin kuukausittain. Kaikki tämä vaihtelee asiakkaan tilanteesta riippuen.

Päivi kuvaa työotettaan supportiiviseksi. Mitä se tarkoittaa?

– Sanana se tarkoittaa tukevaa, kannattelevaa ja eteenpäin saattavaa. Missioni on nähdä toivoa kaikkialla, jopa siellä, missä muut eivät sitä näe. Kun asiakas ei itse näe kapasiteettia selviämiseen, tehtäväni on olla se supportiivinen hahmo, joka puhuu toivon puolesta. Uskon vilpittömästi siihen, että aina voi tehdä parannuksia elämänlaadussa ja valinnoissa, ajattelussa ja tunnetaidoissa. Pienikin parannus on toipumista. Oman kokemuksenikin pohjalta tiedän, että voi tapahtua niin vaikeita asioita, ettei niistä palaudu ennalleen. Aina se ei olekaan tavoitteena, vaan löytää jotain uutta, Päivi sanoo lämpimästi.

Uskoen, toivoen, rakastaen

Päivi viittasi vaikeisiin asioihin, joista on hankalaa – tai peräti mahdotonta – palautua. Päivin rankkojen nuoruuden kokemusten lisäksi häntä koeteltiin suuresti vajaat kuusi vuotta sitten. Hänen miehensä teki itsemurhan, mitä seurasi suuren surun ja tuskan lisäksi huoli lainoista ja veloista. Kaiken tämän lisäksi Päivin kodissa tapahtui neljä peräkkäistä vesivahinkoa.

– Tähän asti olin ajatellut olleeni selviytymisen esikuva. Nyt tunsin, etten enää selviä. Uuvuin niin kaikkeen, että menetin kyvyn nukkua ja jouduin sairaalaan. Leposykkeeni oli yli 120. Kehoni tilttasi tyystin. Pari vuotta meni elämän uudelleen opettelemisessa. Menettäessäni kaiken toivon pari läheistä ystävää kantoi pahimman yli. He olivat minun toivon tuojiani.

– Nyt kun olen päässyt tapahtuneen kanssa sinuiksi, tuntuu käsittämättömältä, että tämänkin myötä olen saanut edustaa monelle toivoa. Löytäessäni mieheni kuolleena päätin, etten koskaan kysy Jumalalta: ”Miksi?” Siihen ei ole ihmisten kielellä vastausta. Minun ei ole tarvinnut Jumalaa siitä sen enempää haastaa, ja hän on pitänyt minusta huolta nämä vuodet, Päivi toteaa rauhaa äänessään.

Tarinalla on myös onnellinen käänne. Päivi meni viime jouluna naimisiin.

– Olemme olleet yhdessä pari vuotta ja harjoitelleet luottamuksen uudelleen synnyttämistä. Mieheni vastasi hyvin, kun haastoin, etten uskalla sinuun kiintyä, kuolet kuitenkin. Hän vastasi: ”Niin varmasti. Ja niin sinäkin. Mitä, jos sitä ennen elettäisiin mahdollisimman hyvä elämä?” Melkoinen myyntipuhe! Päivi naurahtaa lämpimästi.

Päivi kertoo olevansa rakkaudesta hyvällä tavalla riippuvainen.

– Jumala on synnyttänyt sydämeeni lähimmäisenrakkautta. Vaikka olen monesti pettynyt ihmisiin, niin rakkaus on asia, joka tankkaa minut tekemään sitä, mitä teen. Jumala on pitänyt huolen, että rakkauden tankki on aina täynnä.

Lopuksi Päivi haluaa vielä muistuttaa siitä, että jokainen meistä voi olla toivon tuoja:

– Ei tarvitse olla ammattiauttaja ollakseen toiselle erittäin merkityksellinen toivon tuoja. Haluan rohkaista puhumaan hyvää. Ei puhuta pahaa selän takana, vaan hyvää kasvotusten, Päivi päättää hymyillen.

Toni Kaarttinen

Kuvat: Toni Kaarttinen & Jyri Laitinen
Kirjan kansi: Päivä Osakeyhtiö

Tutustu Päivin terapiatyöhön, luentoihin ja kirjoihin: paiviniemi.net

Päivin viimeisimpiä projekteja on ollut kurssi ja kirja psyykkisestä painonhallinnasta. – Se on avuksi heille, joille ylipaino tai syömishäiriöt ovat tunneperäisiä. Monesti kyseessä on itsetuntoon tai tunteiden käsittelyyn liittyviä tunnistamattomia syitä, joita sitten lääkitään syömisellä tai juomisella. Monelle se on ollut silmiä avaavaa.


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä