Julkaistu 31.1.2022 09:00

Vierellä kulkien

Kun vanhempani muuttivat Pariisiin ja aloin asua tuossa ranskalaisessa miljoonakaupungissa, tapasin monia nuoria ihmisiä. Yhdestä heistä tuli paras ystäväni. Olimme hyvin erilaisia, mutta ymmärsimme toisiamme. Pidimme shakin pelaamisesta, nauramisesta, kävelystä Seinen varrella ja – koska olimme nuoria kristittyjä – osallistuimme mielellämme Pelastusarmeija-yhteisömme toimintaan. 

Myöhemmin opiskelijoina ystävyytemme jatkui: hän aloitti lääketieteen opinnot ja minä opiskelin yliopistossa toisessa kaupungissa. Pelasimme edelleen shakkia puhelimitse ja kerroimme usein toisillemme elämästämme ja mielenkiinnon kohteistamme. Silloin ymmärsimme, kuinka ystävyys voi auttaa meitä käymään läpi joskus vaikeitakin koettelemuksia. Se on rikkauden lähde. Tämä ystävyys ei koskaan päättynyt.

Myöhemmin kun menin naimisiin ja lapsemme syntyivät, hän tuli kylään ja vietti aikaa kanssamme: ne olivat hienoja päiviä! Mutta joitain kuukausia myöhemmin hän sairastui. Erinomaisesta hoidosta huolimatta ystäväni oli yhä vaikeampi hengittää. Rohkaisin häntä ja – aina kuin pystyin – kirjoitin hänelle, soitin ja kävin hänen luonaan. Hänellä oli todella vaikeaa, kunnes eräänä päivänä sain hänen perheeltään puhelun, jolla he ilmoittivat hänen kuolemastaan. Se oli minulle todella raskasta.

Ajatellessani poikkeuksellista ja erittäin älykästä ystävääni, sanoin itselleni, että todelliset ystävät ovat usein pitkäaikaisia ystäviä, joita yhdistävät vahvat siteet ja tarinat, anekdootit, haasteet, vastoinkäymiset ja suuret ilot. Itse asiassa vilpitön ystävyys perustuu sitoutumiseen, luottamukseen, aitouteen, vilpittömyyteen ja rehellisyyteen. Todelliset ystävät eivät syytä toisiaan eivätkä tuomitse toisiaan. Ystävyys koostuu rakkaudesta ja lempeydestä, kunnioituksesta ja kärsivällisyydestä, hienotunteisuudesta, armosta, läsnäolosta.

Koskaan ei tiedä, mitä elämässä tapahtuu. Yllättävän tapahtuman seuraukset voivat laukaista ketjureaktion, joka voi muuttaa tai rikkoa elämän. Jos ystävyys on elintärkeää, niin silloin ihmiset, jotka erilaisten ongelmien tai haasteiden vuoksi jäävät ilman perhettä tai ystävää, kärsivät yksinäisyydestä. Tällaisissa tilanteissa tarvitaan yhä enemmän kuuntelevaa korvaa, neuvontaa ja palveluja yksinäisyyden ja masennuksen estämiseksi, asianmukaista tukea syrjäytymisen välttämiseksi, taloudellista apua hätätilanteen korjaamiseksi.

Pelastusarmeijassa mukana olevana kristittynä olen iloinen tietäessäni, että tarjoamme ystävyyttä kokonaisvaltaisesti välittömän avun muodossa, kuten ruokaa, ratkaisujen työstämistä ja sopivan palvelun löytämistä tarvittaessa.  Kristillinen tavoitteemme on, että ketään ei jätetä yksin hädän keskelle.

Jos haluat tukea Pelastusarmeijan sosiaalisen työn johtajien ja työntekijöiden tehtävää, tiedäthän, että joka vuosi järjestetään Auta ihmistä -keräys apua tarvitsevien auttamiseksi. Tämä keräys on saanut vuosien varrella eri muotoja. Kaikki alkoi lipaskeräyksestä, mutta myöhemmin vakiintuneeksi tavaksi on tullut kirjekeräys. Aluksi tuki oli pääasiassa ruokaa ja vaatteita, ja myöhemmin siihen lisättiin myös suoraa taloudellista tukea.

Yleisin avun muoto on ostokortit, joiden avulla kotitaloudet voivat ostaa ruokaa tai muita tarvitsemiaan tuotteita. Ensisijaisia tukimuotoja ovat keskustelu, palveluohjaus ja yhteistyö muiden toimijoiden kanssa. Meitä tapaamaan tulevat saavat myös henkistä tukea, ja Pelastusarmeija, upseerit, sotilaat, jäsenet ja kristilliset ystävät ovat tottuneet auttamaan erilaisissa esirukous- ja rukousryhmissä, osastoissa – yhteisöissä – ja myös yksinäisiä kotona.

Taloudellisen tuen avulla vähävaraisen perheen lapsi voi mennä kesäleirille. Asunnoton voi löytää taas asunnon. Yksinäinen vanhus voi osallistua senioreiden toimintaan. Pelastusarmeijan apu voi olla taloudellista apua vaikeina aikoina tai tukea elämisen välttämättömyyksien saamiseksi. On hyvä tietää, että jotkut työyksiköt jakavat myös heille ystävällisesti lahjoitettua ruokaa: kiitos ystävillemme ja kaikille, jotka auttavat meitä ojentamaan käden haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille, apua tarvitseville! On aina tärkeää kävellä vierellä, auttaa ihmisiä kohtaamaan toisensa ja mahdollisesti luomaan ihana uusi ystävyys Jumalan kanssa!

Patrick Naud
eversti
territorion johtaja 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä