Julkaistu 28.4.2021 07:00

Kesäleirit virkistyksenä ja hengähdystaukona

On jälleen se aika vuodesta, kun Nummelan lomakodilla valmistellaan kiireisesti tulevia  kesäleirejä. Pandemiatilanne asettaa avoimia kysymyksiä tulevalle kesälle, mutta toiveena on järjestää kesäleirit normaalisti.

– Haluamme tarjota hengähdystauon ja virkistystä lapsille ja heidän perheilleen. Takana on lapsiperheitä raskaasti kuormittava vuosi. Jos leiritoiminta on joskus ollut merkityksellistä, niin erityisesti juuri nyt! toteaa Nummelan lomakodin johtaja Eveliina Annala, joka aloitti tehtävässä vain kuukausia ennen pandemian alkua.

Nyt voimme tutustua häneen  ja kuulla, miten lomakodilla selvittiin viime vuonna koronapandemian tuomasta ennennäkemättö-mästä haasteesta. Saamme myös kurkistaa kesän suunnitelmiin.


On vielä hiukan kylmä mutta aurinkoista, kun tapaamme Vihdin Nummelassa Hiidenveden rannalla. Kesällä täällä on toivottavasti piha täynnä iloisia lapsia leikkimässä, paijaamassa lomakodin eläimiä ja viettämässä onnellisia kesäpäiviä. Nyt pihan täyttää vain kylmä pohjoistuuli, joten siirrymme Eveliinan toimiston puolelle. Toimiston kaappien päällä on kuvia menneiltä vuosikymmeniltä muistuttamassa lomakodin yli satavuotisesta historiasta.

– Kun saamme hankittua näihin kehykset, laitamme nämä esille yleisiin tiloihin. Nämä ovat oikeita hyvän mielen kuvia, lomakodin johtaja Eveliina Annala toteaa hymyillen.

Eveliina asuu perheineen lähiseudulla Siuntiossa. Perheeseen kuuluu mies ja neljä lasta: Oiva , Niilo , Väinö ja Arvo . Kaksi heistä on kouluikäisiä ja kaksi päiväkodissa.

– Siuntiossa olemme asuneet koko reilun kymmenvuotisen avioliittomme ajan. Mieheni oli rakentamassa taloa sillä ajatuksella, että laittaisi sen myyntiin, mutta päädyimme itse asumaan siihen. Juureni ovat Etelä-Karjalasta Imatralta. Se varmaan näkyy ja kuuluu, Eveliina helähtää nauruun.

Eveliinalla on kirkon nuorisotyönohjaajan koulutus. Hän on työskennellyt seurakunnissa nuorisotyönohjaajana ja lastenohjaajana ja toiminut myös kehitysvammaisten ryhmäkodissa ohjaajana.

– Hyvin käytännönläheisesti lähestyn tätä lomakodin arkea. Leirityö on tuttua, ja sitä on tullut tahkottua useita vuosia, mutta viime vuodet painopisteeni on ollut kotona omien lasten parissa. Olen halunnut antaa heille aikaa ja läheisyyttä niin kauan kuin ovat olleet pieniä.

Tiedustelen, mikä sai Eveliinan kiinnostumaan tästä alasta.

– Evankeliumin eteenpäin vieminen on ollut selkeä kutsumus. Se on kutsu, jonka sain 16-vuotiaana sydämelleni, ja se kantaa minua vielä tänä päivänäkin.

Hyvässä uskossa

Uskolla on aina ollut suuri merkitys Eveliinan elämässä.

– Olen saanut kasvaa evankelisluterilaisen seurakunnan helmoissa. Siirtyessäni seurakunnassa nuorten puolelle ymmärrys uskonasioista kasvoi luontevasti. Muistan, miten 13-vuotiaana minulla oli Imatran seurakunnan raamattupiirissä sellainen hetki, jolloin Jeesuksen merkitys avautui minulle. Se oli vedenjakaja, jolloin lapsen usko vaihtui ymmärrykseen. Toki jokaisen elämässä on vaiheita, joissa uskoa koetellaan. Itselleni haasteellisin hetki oli nuorena, kun lähdin opiskelemaan nuorisotyön ohjaajaksi. Olin isosena rippileirillä ja katkaisin käteni laskettelumäessä. Kolmen kuukauden ajan minun piti selviytyä arjesta katkenneen käden kanssa. Jouduin käsittelemään hengellisyyttä uudella tavalla, Jumala kun ei varjellutkaan minua tältä loukkaantumiselta. Piti oppia hyväksymään kärsimys osana ihmisen elämää.

Rukoileminen on Eveliinan elämänlanka.

– Näen, että kaikki on Jumalan kädessä, niin työ- kuin kotiasiatkin. Toki on tärkeää, että teen parhaani ja käytän järkeäni. Mutta jos asiaan ei ole tukea ylhäältä, niin silloin siltä on pohja poissa. Pidämme perheen kanssa hartauksia ja käymme messuissa. Raamatun lukemiselle pitäisi saada varattua enemmän aikaa. Onneksi on hyviä sovelluksia, joista saa päivän Sanan kurkattua kesken hektisemmänkin päivän.

Pelastusarmeijan ja lomakodin toiminta rakentuu kristillisille arvoille. Se on Eveliinalle erittäin luontevaa.

– Tuskin tässä työssä olisin, ellei tässä sovellettaisi kristillistä pohjaa. Nummelan leireissä on tärkeää, että ne on tarkoitettu aivan kaikille.

– Erityisesti olemme painottaneet heikommassa asemassa olevien perheiden auttamista. Mielessäni nämä kaksi asiaa kulkevat rinnakkain. Ajattelen, että parasta mitä voimme lapsille antaa on jotain suurempaa kuin meidän leiriyhteisö. Se on Jumala, johon voi luottaa. Haluamme olla heijastus siitä kaikesta hyvästä, minkä Taivaan Isä voi antaa.

Monipuolinen työ

Vuoden 2020 alussa Eveliina aloitti Nummelan lasten lomakodin johtajana. Lomakodin johtajan toimenkuva on moninainen. Siihen kuuluu muun muassa leirien suunnittelu yhdessä henkilökunnan kanssa, henkilökunnan rekrytointi, kiinteistöjen ja alueen huolenpito sekä muut esimiestehtävät. Esimiestyö on ollut Eveliinalle mieluisaa.

– Johtamisfilosofiani on: kuuntele, rukoile ja tartu toimeen! Näen, että kaikki lähtee kuuntelemisesta ja siitä, että haluaa hyväntahtoisesti ymmärtää ihmisiä oikealla tavalla. Nähdä se hyvä, mikä on esiin nostettavissa ja työskennellä sitä vahvistaen. Siksi haluan kuulla paljon työntekijöiden, lomakotilasten ja heidän perheidensä kokemuksia leireistä sekä siitä, mitä toiveita ja tulevaisuuden näkymiä heillä on mielessään. Se on arvokasta tietoa.

Ennennäkemätön kesä

Millaiset nämä ensimmäiset puolitoista vuotta lomakodin johtajana ovat olleetkaan! Eveliina joutui ennalta aavistamattoman suuren haasteen eteen, kun ensimmäistä kertaa sitten lomakodin toiminnan alkamisen vuonna 1914 kesäleirejä ei pystytty järjestämään perinteiseen tapaan koronapandemian vuoksi. Tilalle kuitenkin kehitettiin innovatiivista, uutta toimintaa. Annetaan Eveliinan kertoa tarkemmin:

– Pandemia oli kaikille shokki, olimme aivan uudenlaisen tilanteen edessä. Tuli hetkellinen lamaannus, ja pari viikkoa meni henkeä haukkoessa. Kun viranomaisilta alkoi tulla enemmän tietoa, niin myös omassa mielessä heräsi aktiivinen vaihe. Syntyi uusia ajatuksia siitä, miten voisimme pandemiasta huolimatta palvella meidän asiakkaita ja perheitä – tuoda kesäiloa, virkistystä ja voimaantumista. Tähän sain laajasti tukea esimiestaholta sekä työntekijöiltä. Muuntunutta toimintaa olivat suunnittelemassa kanssani henkilöstöjohtaja Marja-Liisa Mäkelä, sosiaalisen työn johtaja Jari Karppinen sekä leirinjohtaja Kalle Hemminki.

Toiminnassa edettiin monella kärjellä. Ensimmäisenä olivat virtuaaliset toiminnot YouTubessa ja blogissa.

– Perustimme lomakodin oman YouTube-kanavan [videoihin voit tutustua täällä]. Ajatuksenamme oli tuoda iloa ja aktivoivaa ohjelmaa, josta voisi saada vinkkejä kotiinkin. Halusimme tarjota lapsille myös tuttuja kasvoja – vaikkei lapsi pääsisi leirille, niin hän voisi nähdä tuttuja ohjaajia videoilla. Videoissa toteutui leirin rakenne. Maanantaisin oli viikon aloitus, jossa lapsille ja perheille annettiin pieni haaste ja näytettiin lasten lähettämiä kuvia. Keskiviikkoisin oli pajavideoita, joissa esiteltiin uusi kesäaskartelu tai
-puuha. Perjantaisin tuli seikkailuvideoita, joissa lapset itse olivat pääroolissa. Koska lomakodin toiminta on hyvin lapsilähtöistä, niin lapset saivat pitkälti itsenäisesti päättää, mitä he halusivat seikkailupäivinä tehdä. Sunnuntain videoissa viikko huipentui iltapiiriin.

– Suuri kiitos koko työryhmälle, joka loi kanavan hienosti tavoitteiden pohjalta! He työskentelivät hyvin itsenäisesti eri puolilta Suomea. Kanavaa luotsasi Kalle Hemminki, joka toimii leirinjohtajana tänäkin vuonna.

Lisäksi lomakodilla oli blogi, jota päivitettiin kesällä. Se sisälsi asiaa sekä lapsille että aikuisille. ”Terveiset vanhemmille” -osuudessa käsiteltiin muun muassa lapsen raivareita ja selviytymistä arjesta korona-aikana. Se on edelleen ajankohtaista lukemista! Blogi löytyy täältä.

Kesän yksi tärkeä hanke oli lomakodin toteuttama lähipalvelu. Toukokuussa lomakodilta oltiin puhelimitse yhteydessä kaikkiin leireille ilmoittautuneisiin perheisiin, kyseltiin vointia ja tiedusteltiin, minkälaista apua he mahdollisesti toivoisivat. Kesäkuussa lomakodin ohjaajat tapasivat perheitä heidän pihoillaan ja järjestivät kivaa leiriohjelmaa. Joidenkin perheiden luona käytiin kerran, mutta useimpien luona ohjaajat vierailivat kahdesta neljään kertaan.

– Saamamme palautteen mukaan se oli hyvin virkistävää ja auttoi irtautumaan arjesta. Vaikka toiminta tapahtui kotona, niin ohjaajien ansiosta se toi perheille vaihtelua. Ohjaajamme kertoivat iloitsevansa, että saivat kohdata lapsia. Lähipalvelu toi mukanaan myös kahdenkeskistä välittämistä ja huomiota, kun ohjaajat pystyivät keskittymään yhteen perheeseen kerrallaan. Heistä oli myös hienoa päästä tutustumaan tuttujen lapsien kotiympäristöön.

Heinäkuussa ohjelmaan tulivat perhepäivät ja päiväleirit.

– Perhepäivien idea oli se, ettei altistusta tulisi kuin oman ja kenties ystäväperheen välillä. Päiväleirit puolestaan olivat huomattavasti normaalileirejä pienimuotoisempia. Se oli ymmärrettävää, sillä monessa perheessä haasteena oli kuljettaminen. Vaikka olimme järjestäneet bussikuljetuksen, niin se vaati perheiltä aamulla tuomista ja illalla noutamista. Monet eivät myöskään ymmärrettävästi halunneet laittaa lasta leiribussiin. Itse päiväleirillä kontaktit oli minimoitu ja ohjelma tapahtui ulkona. Kaikessa kesätoiminnassa pyrittiin altistumisten minimointiin – kaikki tehtiin turvallisuus edellä.

Parantunut koronatilanne mahdollisti heinä-elokuun vaihteessa kahdet yöleirit erityisjärjestelyin.

– Esimerkiksi saman perheen lapset jakoivat huoneen, ja vain yksi kaveri oli mahdollisuus saada samaan yöpymishuoneeseen. Välttelimme myös pitkäkestoista yhteistä olemista samassa huonetilassa. Toimintaa oli mahdollisimman paljon ulkona.

Kyselen Eveliinalta, millaiset tunnelmat hänelle jäi viime kesästä.

– Olihan se haastetta täynnä! Tiesin, että työ on haastavaa, mutten ihan tätä odottanut, Eveliina naurahtaa ja jatkaa: – Olen kuitenkin onnellinen siitä, että saimme tavoitettua perheitä edes lyhytkestoisesti. Emme jääneet toimettomiksi. Surullista oli, että jouduimme lomauttamaan osan henkilökunnasta, mutta olen kiitollinen, että osalle pystyimme tarjoamaan työtä. Olen myös kiitollinen siitä, millä innokkuudella kaikki tarttuivat työhön. Täytyy sanoa suuret kiitokset työntekijöillemme joustavuudesta. He joutuivat luopumaan sovitusta toimenkuvasta, ottamaan vastaan uudet tehtävät ja laittamaan itsensä alttiiksi pandemian keskellä. Se ei ole itsestäänselvyys. Kiitos heille kaikille.

Tämän kesän riemuja

Tänä vuonna on tarkoitus järjestää kuusi kesäleiriä ja syysleiri. Leiriläisiksi ovat tervetulleita kaikki 4–11-vuotiaat lapset. Mikäli kokoontumisrajoitukset sallivat, kesän aikana leiripäiviä pääsee viettämään kaikkiaan noin 350 lasta. Lapset jaotellaan majoitustilojen mukaisesti Mansikoihin, kouluikäisiin tyttöihin, Mustikoihin, kouluikäisiin poikiin, ja alle kouluikäisiin Pääskyihin. Leireillä on lasten tukena runsaasti henkilökuntaa: ohjaajia, emäntä, keittäjät, keittiöapulaiset, talonmies ja leiriavustajat eli apparit. Apparit ovat 12–15-vuotiaita vapaaehtoisia nuoria, jotka ovat auttamassa erilaisissa käytännön tehtävissä. Tukena leirien pyörittämisessä on vielä muutamia vapaaehtoisia, jotka ovat muun muassa pitämässä nuorista appareista huolta.

– Eikä lomakodin eläimiä sovi unohtaa!

– Eläimet tuovat iloa ja pehmeyttä lomakodin arkeen, Eveliina naurahtaa ja vakavoituu sitten: – Lähdemme sillä ajatuksella, että pyrimme normaalisti järjestämään leirit, tai ainakin mahdollisimman normaalisti. Nyt meillä on kokemusta erityisjärjestelyistä ja ihmiset ovat tottuneita turvallisuusohjeisiin ja määräyksiin. Turvalliset leirit ovat päällimmäinen tavoitteemme.

Koronatilanteen huononemisenkin varalle on suunnitelmia.

– Kesän aloitusta voidaan viivästyttää ja leiriläisten määrää rajoittaa. Viimeisenä mahdollisuutena lähipalvelu viime vuoden tapaan on toimiva ratkaisu. Kaikki riippuu siitä, miten pandemia etenee, ja onko rajoituksia voitu purkaa. Joka tapauksessa tulemme toimimaan viranomaisten antamien ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Se ohjaa meidän kaikkea toimintaa.

Aika ilmoittautua

Kesäleirille ilmoittautumiset ovat alkaneet jo maaliskuussa, joten kannattaa toimia nopeasti. Ilmoittautuminen tapahtuu täällä. Leirit on erityisesti kohdennettu perheille, jotka kokevat taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia. Näin ollen leirimaksuihin on mahdollista saada avustusta. Ensisijaisesti avustusta haetaan kaupungin sosiaalitoimesta. Jos päätös on kielteinen, avustusta leirimaksuun voi hakea myös meiltä Pelastusarmeijasta.

– Aina on mahdollisuus! Kannattaa nähdä hiukan vaivaa, sillä kesäleiri on lapselle aivan erityinen elämys, Eveliina muistuttaa.

Suunnitelmissa on monipuolista leiriohjelmaa: uintia, saunomista, leikkejä, pelejä, laulua ja hyvää ruokaa. Hengellistä sisältöä päivään tuovat aamu- ja iltapiirit. – Ja ehdottomasti pidetään leppoisia hetkiä – joka hetki ei rynnitä. Vaalitaan jaksamista ja nautiskelua.

Tiedustelen Eveliinalta, miten tärkeänä hän näkee kesäleirit – erityisesti tänä poikkeuksellisena aikana.

– Haluamme tarjota virkistystä niin lapsille kuin heidän perheilleen. Jos tämä on joskus ollut merkityksellistä työtä, niin erityisesti juuri nyt! Lapsiperheiden arki on ollut hyvin kuormittavaa. Harrastuksiin ei pääse, normaali arkirytmi on muuttunut, lasten sairastelut ja altistumiset ovat vaikuttaneet ihmisten työssäkäyntiin, ja etätyön ja etäkoulun sovittamisessa on ollut lukuisia haasteita. Monet ovat myös menettäneet toimeentulonsa koronasta johtuvien irtisanomisten myötä. Arki on ollut raskasta, joten virkistyminen on nyt tärkeää. Tämä on henkireikä niin lapsille kuin vanhemmillekin, Eveliina pohtii ja kutsuu mukaan:

– Tule joukkoon mukavaan, täällä oma itsesi olla saat!

Toni Kaarttinen
Kuvat:  Nummelan lomakodin kuva-albumi & Toni Kaarttinen

Koronaviruspandemia luo haasteita leirien ja koulutusten järjestelyihin ja toteutukseen. Toivomme kärsivällistä ja avointa mieltä. Varaudu mahdollisiin muutoksiin aikatauluissa ja järjestelyissä. Muutoksilta emme voi välttyä, mikäli viruksen etenemistä ei saada  pysäytettyä. Emme kuitenkaan luovuta. Yhdessä selviämme ja keksimme keinot kivaan lomakodin kesään! Kerromme mahdollisista muutoksista nettisivuillamme pelastusarmeija.fi/lomakoti sekä ilmoittautuneille sähköpostitse.