Grooming

Grooming on ihmiskaupan muoto, jossa hyväksikäyttäjät pyrkivät hyötymään lasten ja nuorten luontaisesta hoivan ja huomion tarpeesta.

Grooming on manipulatiivinen prosessi, jossa aikuinen valmistelee lapsen tai nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä luomalla häneen kiintymys- ja luottamussuhteen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Grooming, usein verkossa tapahtuva viettely, alkaa tavallisesti groomaajan ottaessa yhteyttä lapseen sosiaalisen median välityksellä. Groomaaja aluksi kehuu ja kommentoi lapsen kuvaa. Prosessin osana voi olla esimerkiksi ystävällisyyttä, hellyyttä ja lahjojen antamista. Yleensä lapsi on hyvässä uskossa ja vapaaehtoisesti luomassa suhdetta groomaajaan, joka voi olla lapselle entuudestaan tuttu henkilö. Grooming on Suomen rikoslaissa rangaistava teko. Lapselle ja nuorelle on hyvä opettaa turvataitoja. Väestöliiton sivuilta löytyy opas moniin tilanteisiin: Turvataidot - Väestöliitto.fi (vaestoliitto.fi)

Pelastusarmeija on vieraillut kouluissa kertomassa ihmiskaupasta 1.–4.-luokkalaisille painopisteenä ennaltaehkäisy ja turvataidot, jotka suojaavat lapsia niin ihmiskaupalta kuin groomingilta. Yläasteikäisiä on valistettu teemalla ”halpa hinta tulee kalliiksi”. Erityisesti nuoret, joilla on kotona vaikeuksia, ovat alttiita sille, että ulkopuolinen pääsee väliin, imartelee ja houkuttelee ansaan.

Pelastusarmeija järjesti SuomiAreenalla kesäkuussa 2023 lavakeskustelun aiheesta Nuoruus kaupan – groomingin vaarat.

Katso tallenne MTV Katsomosta