Asunnottomat keskuudessamme

image description

Ensi lauantaina 17.10. vietetään Asunnottomien yötä teemalla ”Oma koti hurjan kallis”. Koronaepidemian vuoksi ohjelma tapahtuu tänä vuonna verkossa. Pelastusarmeija on ollut mukana suunnittelutyössä ja on myös allekirjoittajana vuosittain esitettävässä kannanotossa päättäjille. Pelastusarmeijan asumispalvelut ja sosiaalinen työ tarjoaa apua lukuisille asunnottomille ja asunnottomuuden uhan alla oleville.

Pelastusarmeija toteuttaa laajaa asunnottomuustyötä. Pääkaupunkiseudulla on kolme ”asunto ensin” -periaatteella toimivaa asumispalveluyksikköä, jotka tarjoavat oman kodin yli 220 asukkaalle. Lisäksi Helsingin Castréninkadun yksikössä 53 asunnottomaksi jäänyttä helsinkiläistä saa tilapäisen asunnon. Yksikkö toimii linkkinä Helsingin Hietaniemen palvelukeskuksen ja pysyvämpää asumista tarjoavien yksiköiden välillä. Castréninkadun yksikön toimintaan ja arkeen pääset tutustumaan syvemmin tammikuussa Pelastusarmeijan Sotahuuto-lehdessä.

Edellä mainittujen yksiköiden ohella  Turussa ja Porissa Pelastusarmeija tehdään tuetun asumisen työtä PATAS-palvelukonseptilla. Kotiin vietävässä toiminnassa kohdataan ja tuetaan noin 70 asiakasta kuukausittain.

– Lisäksi Helsingin sosiaalipalvelukeskus sekä sosiaalinen työ osastoissamme kautta maan auttavat asunnottomia ja asunnottomuusuhan alla eläviä avunsaajia. Heitä on runsaasti, toteaa Pelastusarmeijan sosiaalisen työn esimies Jari Karppinen.

Viime kuukausina maailmassa on myllännyt koronaviruksen aiheuttama Covid-19-tauti, joka on aiheuttanut yhteiskunnallisella tasolla paljon ongelmia.

– Valitettavasti sosiaalityön tarve tulee kasvamaan. Siitä kuuluu jo ääniä: päihteiden käytön kasvu, heikossa asemassa olevien lapsien kokema väkivalta, perheiden kiristyvä taloudellinen tilanne. Kriisin akuutti vaihe kysyy paljon niin valtion, kuntien kuin kolmannen sektorin voimavaroja, mutta samalla pitäisi löytää panostusta siihen, että voimme katsoa tulevaisuuteen ja varmistaa, etteivät ihmiset putoa yhteiskunnan rattailta.

Jari Karppinen kertoo, että koronaviruspandemia on tehnyt erityisesti asunnottomien tilanteen hankalammaksi. Vuosien ajan asunnottomien määrä Suomessa on pienentynyt. Nyt asunnottomia kohtaavien työntekijöiden tuntuma on, että asunnottomien määrä on jälleen kasvussa:

 – Tämä tilanne on nostanut asunnottomuuden kohtuuttomuuden esille. Meille kaikille on annettu ohje  ”pysy kotona” . Mitä jos kotia ei ole? Monet asunnottomat ovat asuneet ystävien ja tuttujen luona, mutta nyt ymmärrettävästi se on ollut haastavampaa.

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja ympäri Suomea. Tänä vuonna Helsingin tapahtuma järjestetään koronatilanteen vuoksi virtuaalisena yhteistyössä Kansallismuseon kanssa kello 16-20. Kansallismuseossa on esillä Muumien 75-vuotisnäyttely Rohkeus, rakkaus, vapaus, joka tarjoaa kävijöille pohdittavaa ihmisyydestä ja suomalaisen yhteiskunnan arvoista. Asunnottomien yö -tapahtumalla halutaan muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja että meillä kaikilla on oikeus omaan kotiin. Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna "Oma koti hurjan kallis". Tapahtumassa nostetaan esiin asumis-ja velkaneuvontaa: miten toimia asunnottomuusuhan alla, miten pysäyttää velkaantumisen kierre ja miten päästään omaan elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon kiinni. Seuraa ohjelmaa 17.10.2020 klo 16 eteenpäin tapahtuman sivustolla: https://event.prospectumlive.com/asunnottomien-yo. Muiden paikkakuntien tapahtumatiedot löytyvät sivulta: https://asunnottomienyo.fi/tapahtumat/.

– Tämä on myös meillä agendalla. Lähipäivinä on kokoontumassa osastojemme sosiaalisen työn ohjausryhmä. Heille yhtenä tärkeänä teemana on velkaneuvonta ja oman talouden hallinnan ohjaus. Miten voisimme auttaa ihmisiä pitämään parempaa huolta taloudestaan ja ohjata heitä oikeanlaisen avun piiriin. Tämä täydentäisi sitä akuuttia tukea, jota jaamme, toteaa Pelastusarmeijan sosiaalisen työn esimies Jari Karppinen.

Myös tämän vuoden Auta ihmistä -kampanjassamme olemme halunneet kiinnittää huomiota asunnottomien tilanteeseen. Tavoitteemme on ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja ihmisten joutumista asunnottomiksi, auttaa asunnottomuuden kohdatessa ja tukea kotona asumista.

Kiitos, kun autat: autaihmista.fi

Lisätietoa: [email protected]

Lue tämä uutinen ePressi -sivustolla.