Hyviä kesäreissuja!

image description
Reippaat satavuotiaat, Suomi ja Viro, heräävät eloon kesällä. Luonto on kauneimmillaan, sää parhaimmillaan (voimme ainakin toivoa!) ja kaupungeissa ja kylissä on lukuisia mielenkiintoisia kesätapahtumia.  Pelastusarmeijalla on toimipisteitä kautta Suomen ja Viron. Monilla osastoilla on ohjelmaa myös kesällä! Pyysimme muutamilta osastoiltamme vinkkejä  paikallisiin nähtävyyksiin ja tapahtumiin. Mukavia matkoja!

ROVANIEMI

Rovaniemi on matkailukaupunki numero yksi! Hengellisyydestä kiinnostuneille suosittelen Rovaniemen evankelisluterilaista kirkkoa ja tiekirkkoa. Joulupukin paja löytyy Napapiiriltä, vain 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Rovaniemen kulttuurikohteisiin, Arktikum tiedekeskukseen ja museoon, Pilke metsäalan tiedekeskukseen ja Korundi kulttuuri- ja taidetaloon, pääsee tutustumaan yhteisellä kesäpassilla. Rovaniemi on erinomainen ulkoilukaupunki, josta löytyy muun muassa laaja-alainen Ounasvaaran urheilukeskus. Rovaniemen ympäristö tarjoaa myös mahdollisuuksia luontoelämyksiin, esimerkiksi Vaatturinköngäs ja Vikaköngäs ovat loistavia patikointikohteita.

– Teija, kapteeni

OULU

Ilmakitaran MM 22.–24.8. on SE kesätapahtuma Oulussa! Suosittelemme, koska tapahtuman tavoitteena on edistää maailmanrauhaa. Ilmakitaransoiton sivutuotteena mainitaan myös sotien loppuminen ja ilmastonmuutoksen pysähtyminen. Ilmakitaran MM on ilmainen tapahtuma, josta ei asennetta ja kykyä nauraa itselleen puutu.

Oulun Nallikari on kokemisen arvoinen paikka. Lisäksi kannattaa käydä Hailuodossa. Lossimatka tuulisella ilmalla on uskomaton kokemus kasvoille lentävillä pärskeillään. Tasainen rannikko, hiekkasärkät ja niiden lomassa kituvat kukat ja heinät tuovat mieleen Tanskan. Hailuodosta löytyy pyöräilyreittejä ja luontopolkuja.

Oulujoen suisto lukuisine saarineen, siltoineen ja patoineen on uskomattoman kaunis kesällä. Kävelylenkille kannattaa lähteä vaikkapa pääkirjastolta joko Pikisaareen tai Linnasaareen, sieltä Länsi-Tuiraan, Alakanavan rantaa voimalaitokselle asti, patosillan yli ja Hupisaarten kautta historiallisen keskustan läpi takaisin torin rantaan. Matkan varrelle jää lukuisia paikkoja syödä eväät tai käydä kahvilla, lepäillä ja nauttia. Nämä ilot ovat ilmaisia ja helppoja elämyksiä!

– Kaisa, kapteeni

JYVÄSKYLÄ

Pakollinen nähtävyys Jyväskylän keskustassa on Toivolan vanha piha: ruokaa, museo, työpajoja ja vanhan suomalaisen kaupungin tunnelmaa (vanhapiha.fi). Harjun paperi on korttien ystävän paratiisi! Wilhelmiinan konditoriassa, josta löytyy sekä suolaisia että makeita herkkuja, on ihanan kodinomainen tunnelma. Jos osaat soittaa pianoa (tai haluat kuunnella, kun joku toinen soittaa), niin kahvilan pianohuoneessa se on mahdollista.

Jyväskylässä on myös lukuisia tapahtumia,  ja voin suositella seuraavia: 

4.–10.7. Jyväskylän Kesä. Festivaalipäivinä järjestetään kaikenlaista yllättävää ympäri kaupungin keskustaa: katuteatteria, musiikkia, tanssia, sirkusta, näyttelyitä, performanssia, puhetta…(jyvaskylankesa.fi).  

5.-8.7. Neulefestarit. Toivolan Vanhalle Pihalle kokoontuu kutomisesta innostuneita kautta Suomen... oppitunteja, kudonta-paraati ja paljon naurua! (jyvaskylaknitfest.com)

12.–14.7. Suomipop Festivaaleilla esiintyy muun muassa Sanni ja Anna Eriksson. (suomipopfestivaali.fi). 

Elokuussa puolestaan pääsee liikkumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen 18.8. järjestämällä Kesäyön marssilla, jossa valittavissa ovat 6, 15 tai 30 kilometrin matkat. Sauvakävelijät ja koirakaverit myös tervetulleita!

– Sofya, kapteeni

TAMPERE

Tampereen osastolla kokoonnutaan Sanan ja laulujen iltoihin lauantaisin – myös kesällä! Ennen Sanan ja laulujen iltaan menoa voi poiketa lähellä olevaan Amurin työläismuseokortteliin, Satakunnankatu 49. (toim. huom.) Toinen hyvä vierailupaikka on Pyynikin näkötornin kahvila, joka on kuuluisa herkullisista munkeistaan. Kahvila on äänestetty monesti kaupungin parhaaksi!

 – Tero, kapteeni

RAUMA

Rauman ehdoton kesävaltti on UNESCO:n maailmanperintökohde Vanha Rauma. Sen alueelta löytyy yli 200 tonttia. Niiden koko vaihtelee, samoin rakennusten lukumäärä. Lisäksi Vanhassa Raumassa on lukuisia mielenkiintoisia pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Liikkeissä on vielä entisajan kiireetön tunnelma. Voit vaihtaa kuulumisia kauppiaan tai myymälähenkilökunnan kanssa ilman stressiä. Vanhassa Raumassa voit kävellä myös Suomen kapeimmalla kadulla, jonka nimi on Kitukränn.

– Vesa, kersantti

MIKKELI

Ulkoiluun suosittelen Mikkelipuistoa, jossa on kolmisenkymmentä pientä ilmaista puutarhaa. Lähellä on myös uimaranta. Toinen suositeltava kohde on Kenkävero, jossa on muun muassa ihastuttava myymälä ja kahvila.

– Anna Liisa, luutnantti

KOUVOLA

Oma suosikkipaikkamme on Repoveden kansallispuisto, josta löytyy mahtavia eripituisia ulkoilureittejä. Lisätietoja: luontoon.fi/repovesi/reitit. Itse olemme kulkeneet Ketunlenkki-nimisen reitin muutaman kerran ja sen varrella olevat maisemat ovat aivan huikeita. Korkeuserot ovat isoja. Reitin varrella pääsee ylittämään kapean salmen riippusiltaa pitkin ja toisessa päässä reittiä ylitys tapahtuu pienellä käsikäyttöisellä vetolossilla. Hienoja grillipaikkoja on matkan varrella ja uidakin voi helposti. Repovedeltä toinen hieno kohde on Orilammen maja ja sieltä tehtävät risteilyt: orilampi.com/etusivu. Lapsiperheille Tykkimäki ja Aquapark ovat myös kiva kohde!

– Kaisu, luutnantti

KOTKA

Maretarium on hauska paikka, jos haluaa nähdä läheltä suomalaisissa vesissä viihtyviä kaloja! Akvaariokäynti on viihtymistä, nauttimista ja oppimista koko perheelle. Myös Kotkan puistot ovat kesällä kaunista katsottavaa... ja ne eivät maksa mitään ja ovat aina auki!

– Maarit, kapteeni

TALLINNA

Tallinna on kesäinen aarreaitta, josta löytyy mielenkiintoisia kohteita koko perheelle. Keskiaikaisen vanhan kaupungin lisäksi suosittelen lämpimästi Tallinnan eläintarhaa (tallinnzoo.ee) ja Viron ulkomuseota (evm.ee), jotka molemmat sijaitsevat lähellä Rocca al Maren ostoskeskusta.

Tallinnan parhaat näkymät avautuvat Tallinnan Teletornilta (teletorn.ee), jonka näköalatasanne ja ravintola ovat 175 metrin korkeudessa. Kirkkaana kesäpäivänä voi nähdä Helsinkiin asti! Teletornin läheisyydestä löytyy myös Tallinnan kasvitietieteellinen puutarha (botaanikaaed.ee).

Taiteesta kiinnostuneille ehdotan vierailua Kumun taidemuseoon (kumu.ekm.ee), ja historiasta innostuneille Viron historiallisen museon tarjontaa (ajaloomuuseum.ee), johon kuuluu Suurkillan rakennus, Maarjamäen kartano sekä Viron elokuvamuseo. Teretulemast Tallinnasse!

– Ave, kapteeni

VõRU  

Meillä on kaunis luonto – läheisyydestä löytyy useita järviä ja kansallispuistoja. Viron korkein kohta (318 m) Iso Munamäki, viroksi Suur Munamägi, sijaitsee 15 kilometrin päässä. Rentoutumista kaipaaville suosittelen Kubijan luontokylpylähotellia ja Värskan terveyskylpylää. Värska on kuuluisa mineraalivedestä, jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Värskan pullotettua mineraalivettä on mahdollista löytää myös Suomen ruokakaupoista.

– Inge, kenttäkersantti

Toimittanut: Toni Kaarttinen 
Kuvitukset: Elisa Raittila, Joel Pihlaja 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä