Kuukauden kaupunki | Lahti

image description

Lähimmäisenrakkautta ja toiveiden lauluja

Porttikongin molempien ovien takaa kuuluu musiikkia, toisesta suomirokkia ja toisesta kaunista pianolla säestettyä hengellistä musiikkia. Edellä mainittu on pubi, jälkimmäinen Pelastusarmeijan osasto. Lahdessa lähimmäiset ovat hyvin lähellä.

Pimenevässä illassa osaston ovi käy tasaiseen tahtiin ja sisälle astuu Sanan ja musiikinkaipuisia Armeijan ystäviä. Lahden osaston perinteinen Toivelaulujen ilta on alkamassa. Kokouksessa kuunnellaan Jumalan Sanaa ja lauletaan yhdessä – kokousvieraiden toiveiden mukaisesti.

– On ihanaa, että kaikki saavat laulaa! Hyviä lauluja hyvien ihmisten keskuudessa, toteaa osaston ystävä Helena Swartz hymyillen.

Myös veljekset Henry ja Tenho Blomerus ovat tulleet Sanan kuuloon. Henry on Lahden osaston alokas.

– Täällä on lämmin ja läheinen ilmapiiri, oikea ystäväinpiiri, siksi olen tullut alokkaaksikin.

Seppo ja Arja Kelkka ovat käyneet muutamia vuosia Armeijan tilaisuuksissa.

– Olemme kokeneet tämän hyväksi hengelliseksi paikaksi, jossa ihmiset otetaan vastaan. Täällä on hengen yhteyttä ja kodin tuntua. Rukouspiireistä pidämme erityisesti, sillä rukoukseen on tarvetta. Haluamme, että Herra ilmestyy joka päivä meidän keskuuteemme ja toimii kuten Sanassa sanotaan, haluten pelastaa, parantaa ja täyttää pyhällä hengellä. Kuten täällä puhutaan verestä ja tulesta – ihmisten pitää olla verellä pesty ja tulella täytetty, Seppo kertoo näkemyksestään.

– Ja arvostamme, että myös kadun miehet otetaan lämmöllä vastaan. Jumalalle kaikki ovat samanarvoisia.

Pianon ääreltä löytyy Pirkko Rönkkönen. Hän on kahden vuoden ajan ollut säestämässä Toivelaulujen iltoja.

– Lauluilloissa on mukavasti haastetta! Se, että laulut valitaan lennossa, pitää taidot terässä! Pirjo hihkaisee pianon takaa.

Kokous alkaa, ja ohjelmassa vuorottelevat Laulukirjasta poimitut laulut, hartaus ja todistukset. Ennen kuin huomaakaan, puolitoista tuntia on kulunut, ja seurakunta siirtyy kahvipöydän ääreen rupattelemaan.

Sotilas Taina Kaikkonen kaataa vieraille kahvia.

– Armeija on minulle kuin perhe, tyttäreni ovat armeijalaisia jo viidennessä polvessa. Lahden sotilaskirjan ensimmäiseltä sivulta löytyy sukua, Taina toteaa ja jatkaa:

– Itse tulin aktiivisesti mukaan viisi vuotta sitten. Tyttäreni kävi Pelastusarmeijan päiväkotia, ja sitä kautta löysin itse osaston piiriin. Siellä iloinen armeijalainen tuli tervehtimään ja toivotti tervetulleeksi. Perusarmeijalainen meininki siis, Taina naurahtaa.

Armeijan seinänaapurina toimii paikallinen pubi. Tämä tuo hymyn Tainan huulille.

– Kun täällä soi musiikki, niin pubi hiljenee ja kun me lopetamme, niin pubissa alkaa musiikki raikaa. On mukavaa, että muutamat pubin miehistä ovat löytäneet meidät ja ottaneet osaa iltoihimme.

Lähimmäisten apuna


Illan lopuksi istahdamme alas osastoa johtavan kapteeni Leena Riikosen ja hänen oikeana kätensä toimivan, avustaja ja kenttäkersantti Erno Tuomisen kera. He ovat hyvillään osaston kehityksestä.

– Voimme iloita uusista ihmisistä, joita on saapunut keskuuteemme. Meillä on kaksi alokastakin. Olemme rukoilleet kasvun puolesta, Leena kuvaa osaston tilannetta.

Erityisesti Toivelaulujen ilta on ollut väylä uusiin kontakteihin.

– Kaupungilla on hyvin vähän tarjolla hengellistä toimintaa lauantai-iltaisin, joten tämä on erinomainen ajankohta. Ja yhteislaulu kiinnostaa ihmisiä, Erno kertoo.

– Rukous on tärkeää, ja meillä toimii rukouspiiri. Samoin opiskelijat ovat sydäntämme lähellä. Olemme käyneet kristillisellä koululla pitämässä oppitunteja, Leena lisää.

Opiskelijat ovat myös yksi ihmisryhmä, jotka kuuluvat osaston sosiaalisen työn piiriin.

– Avustuksensaajissa on yksinäisiä, perheellisiä, opiskelijoita – avuntarve on suuri. Laitapuolen kulkijat ovat yksi kasvussa oleva ryhmä. Heillä on joskus kiusaus myydä lahjakortteja eteenpäin, joten olemme tehneet niin, että menemme yhdessä kauppaan ostoksille. He eivät ole pahastuneet, vaan olleet jopa mielissään näistä yhteisistä kauppareissuista, Leena paljastaa.

Lopuksi Leena ja Erno haluavat kiittää.

– Meidät on aina otettu hyvin vastaan – kiitos kaupunkilaisille, Erno toteaa ja Leena täydentää:

– Haluamme sanoa kiitokset kaikille lahjoittajille, rukoilijoille, kävijöille suuresta avusta, jonka ovat antaneet. Lukijoille Taivaan Isän siunausta!

– Siunattua kevättä kaikille!

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni KaarttinenPelastusarmeija Lahdessa

  • Lahdenkatu 15, Lahti
  • pelastusarmeija.fi/lahti
  • facebook.com/pelastusarmeija.lahdenosasto
  • Osastonjohtaja, kapteeni Leena Riikonen, avustaja kenttäkersantti Erno Tuominen
  • Osaston ohjelmaa: lauantaisin Toivelaulujen ilta, maanantaisin miesten- ja naistenpiirit, joka toinen keskiviikko rukouspiiri
  • Avustustyö ajanvarauksella, soittoaika maanantaisin
  • Lahdessa toimii myös 94-paikkainen Pelastusarmeijan päiväkoti ja kaksi kirpputoria


Lahden päiväkoti – hyvää hoitoa 75 vuoden ajan

Lahden päiväkoti on Pelastusarmeijan päiväkodeista vanhin: ovet avautuivat talvi- ja jatkosodan välisenä rauhan aikana marraskuussa 1940 lastenseimenä. Siitä asti päiväkoti on tarjonnut hellää hoivanpitoa jo useammalle lahtelaiselle sukupolvelle.

Pelastusarmeijan päiväkoti on ollut yhtäjaksoisesti toiminnassa jo yli 75 vuoden ajan. Mutta kuten sanonta kuuluu: kaikki hyvä loppuu aikanaan. Ensi heinäkuussa päiväkoti sulkee ovensa. Syynä lopettamiseen on Lahden kaupungin tekemä päätös luopua päivähoidon ostopalveluista.

– On tämä haikeaa, myöntää päiväkodin johtaja Hellevi Jokinen ja jatkaa:

– Yksityisen, ison päiväkodin pyörittäminen vuokratiloissa ei ole taloudellisesti mahdollista. Pelastusarmeijan periaatteisiin kuuluu, että henkilöstöä on aina ollut riittävästi ja kaikista, niin lapsista kuin työntekijöistä on pidetty hyvää huolta. Voimme iloita, että olemme yhden ihmisiän saaneet olla mukana lahtelaisten arjessa. Moni vanhempi on toki harmissaan päiväkodin lopettamisesta – olemme olleet hyvässä huudossa!

94 paikasta suurin osa on ollutkin jatkuvasti varattuna. Kristillisistä arvoista on tullut kiitosta vanhemmilta.

– Toimimme kristillisten arvojen mukaan – toisen huomioiminen ja kunnioittaminen on etusijalla. Neljännes lapsistamme on maahanmuuttajataustaisia, niin on myös tärkeää kunnioittaa vanhempien toivetta ja uskoa. He eivät tosin ole kokeneet kristillisyyttämme uhkana, vaan enemmän turvana. Keskuudessamme on molemminpuolinen kunnioitus ja arvostus.

Työilmapiiri saa kiitosta Helleviltä.

– Päiväkodissamme on ammattitaitoiset työntekijät. Meillä työskentelee yli 20 henkilöä ja kaikkien kesken vallitsee hyvä työilmapiiri. Täällä on ollut ja on edelleen useita työntekijöitä, jotka ovat työskennelleet tässä päiväkodissa yli 40 vuotta. Harvassa työyhteisössä on näin pitkiä työuria! Kyllä se jotain kertoo työnantajastakin, Hellevi toteaa hymyillen.

Lastentarhanopettaja Satu Pekkarinen on yksi pitkäaikaisista työntekijöistä.

 – Olen ollut palveluksessa 39 vuotta, tulin koulusta suoraan töihin päiväkodille. Työ on tässä ajassa paljon muuttunut. Nykyään on enemmän suunnittelua ja paperitöitä, myös tietokonetta pitäisi osata käyttää.

– Mutta päiväkodin arki on samanlaista – leikkiä ja askartelua. Tärkeintä on, että lapselle jää sellainen olo, että oli niin kivaa, että haluan tulla huomennakin. Monet, jotka ovat aikoinaan itse olleet täällä päivähoidossa, tuovat nyt omia lapsiaan hoitoon. Eli ei voi kovin pahoja muistoja olla, Satu naurahtaa.

Erityisenä muistona Sadulle on jäänyt lukuisat lasten kanssa tehdyt näytelmät.

– Alkuaikoina teimme usein näytelmiä, joita esitimme vanhemmille ja muille ryhmille. Ne olivat niin hauskoja! Joulujuhlat olivat vuoden kohokohta, juhlamme olivat Lahden suurimmat ja teimme kaiken lasten esiintymisasuista lähtien, Satu toteaa ja päättää:

– Tämä on ollut ihana työpaikka!

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen ja päiväkodin arkistoLahti – kirpputorien luvattu kaupunki

Vesijärvenkatu 29, ma–pe 10–18, la 10–15
Ajokatu 65, ma–pe 10–18, la 10–16

Lahdessa toimii kaksi Pelastusarmeijan kirpputoria, yksi kaupungin keskustassa ja toinen Launeen liikekeskuksessa. Launeen liikekeskus onkin kierrätyksen ystävän aarreaitta – samassa kompleksissa toimii kuusi kirpputoria.

– Lahti on kirpputorien luvattu kaupunki, naurahtaa keskustan liikkeen myymälänhoitaja Liisa Vesikko.

– Ihmiset ovat kiinnostuneita kierrätyksestä. Osa ostaa tarpeeseen, joillekin tämä on elämäntapa ja on heitä, jotka haluavat auttaa vähävaraisia tukemalla meitä, kertoo Päivi Jauhiainen, Launeen liikekeskuksen vastaava myymälänhoitaja.

Pelastusarmeijan kirpputoreilla on mahdollisuus auttaa myös vapaaehtoisena.

– Apukäsiä aina tarvitaan! Päivi kutsuu mukaan.

Haluatko auttaa? Tule vapaaehtoiseksi kirpputorille!

Vapaaehtoisena tehtäväsi ovat mielekkäitä ja monipuolisia kirpputorimyymälän päivittäisiä askareita, kuten vaatteiden lajittelua, myymälän järjestelyä ja asiakaspalvelua.

Pelastusarmeijan kierrätystoiminnasta saatu tuotto käytetään toimintaan, jossa tuetaan kotimaassa taloudellisessa ahdingossa eläviä ihmisiä. Vapaaehtoisena voit antaa arvokkaan panoksesi heikompiosaisten lähimmäisten hyväksi. Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä kierrätyksemme vastuuhenkilöihin: pelastusarmeija.fi/kirpputori


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä