Julkaistu 30.4.2015 12:25

Kuukauden kaupunki | Vaasa

Rakkauden ilmapiiri

Vaasan osastolle saavuttaessa ensimmäisenä huomio kiinnittyy jumalanpalvelussalin kauniiseen arkkitehtuuriin. Kahdeksankulmaisen salin suuret ikkunan saavat tilan hehkumaan kirkkaassa luonnonvalossa.
Mutta Vaasan osastossa on muutakin kaunista kuin puitteet – yhteys ihmisten kesken.
– Vaasan osasto on turvallinen hengellisen kasvun kokoontumispaikka, toteaa Pelastusarmeijan siviilijäsen Anne Sui.

Kello on yhdeksän ja keittiöstä kuuluu jo ääniä. Pelastusarmeijan vapaaehtoinen Terttu Renko ja kenttäkersantti Maija Kyntäjä (kuvassa) ovat jo valmistautumassa päivän koontumiseen – Vaasan osaston naisten Open House-yhteyteen. Viiden vuoden ajan toistakymmentä naista on kokoontunut viikoittain hengellisen hyvän ja maistuvan ruoan äärelle.

Lihapata ja kuoriperunat ovat hautumassa, joten Maija ja Terttu malttavat hetkeksi pysähtyä kertomaan millaisesta yhteydestä Open Housessa on kysymys.

– Tämä on suomenkielisen kotiliiton jatke. Kotiliiton suosio oli hiipunut ja mietimme, millä saisimme naiset kiinnostumaan uudelleen. Saimme Tertun kanssa ajatuksen epämuodollisesta ateriayh-teydestä, jossa ei olisi sitovaa alkamis- tai loppumisaikaa ja jonne kaikki olisivat tervetulleita, Maija Kyntäjä kertoo.

– Kokoontumisissa keskustelemme syvällisiä ja vähemmän syvällisiä asioita, luemme Raamattua ja aterioimme. Lopussa jokainen saa pyytää esirukouksia, Terttu Renko täsmentää.

– Tullessamme säännöllisesti yhteen opimme jakamaan niin ilot kuin surutkin. Luottamus on vahva ja uskallamme puhua elämän aremmistakin asioista. Täällä kokoontuu tuttu porukka, mutta uusia ihmisiä tulee keskuuteemme myös. Ovemme ovat avoimet kaikille, Maija toteaa hymyillen.

Myötätuntoa ja rakkautta


Ateriayhteydestä on nautittu ja kahvisali on täyttynyt iloisista ja kylläisistä kasvoista. Maija Kyntäjän johdolla naiset keskustelevat tänään kasvatuksesta ja jakavat kokemuksiaan. Kaikesta tästä hehkuu välittömyys.

– On antoisaa, kun saa nauraa ja jutella sekä keskustella vakavammin hengen asioista. Kun jollain on jotain sydämellään, häntä kuunnellaan ja autetaan. Täältä saa myötätuntoa ja rakkautta – täällä on rakkauden ilmapiiri, toteaa Raili Lahti lämpimästi hymyillen.

Näkövammainen Hanna-Leena Rajamäki tuntee olonsa turvalliseksi hyväksyvässä ilmapiirissä:

– Oloni on aina virkistynyt, kun lähden täältä. Täällä saa levähtää taivaan Isän huomassa.

Paula Kero on ollut mukana jonkin verran Pelastusarmeijan toiminnassa kahdenkymmenen vuoden ajan ja Armeijan telttakokouksessa hän on myös aikoinaan tehnyt uskonratkaisun. Hän suosittelee muillekin Armeija-yhteyttä.

– Osaston toiminta on niin mukavaa ja kotoista. Yhteisöllisyys on täällä vahvasti läsnä. Kehotan ja innostan kaikkia halukkaita lähtemään toimintaan mukaan. Sanoisin, että tänä päivänä tämä on juuri sitä, mitä ihmiset tarvitsevat.

Ihmisten kohtaamista


Ilkka Nummela
toimii tällä hetkellä Vaasan osaston johtajana. Ilkalla on pitkä ura Pelastusarmeijassa, ja hän on ollut määrättynä lukuisissa osastoissa sekä sosiaalisen miestyön tehtävissä. Erityisesti Ilkan sydäntä lähellä on ollut vankilalähetystyö, jossa hän toimi kokopäiväisesti 1993–1998 ja muiden tehtävien ohella vuoteen 2012 asti.

– Työhöni kuului kiertää vankiloita maanlaajuisesti. Vankilalähetys oli minulle aivan uudenlainen haaste. Se, mitä itse kävin elämässä tuolloin läpi – avioero ja tietynlainen särkyminen, auttoi minua kohtamaan vankeja silmien tasolla. Pystyin paremmin ymmärtämään heitä, joilla oli ongelmia elämässä. Ihmisten kohtaaminen on asian ydin.

– Vankilalähetystyö on kehittynyt, nykyisin lähiseudun vankilalähetit vierailevat alueensa vankiloissa. Kontakti on parempi, ja se mahdollistaa tiheämmät vierailut sekä mahdollisuuden toimia tukihenkilönä vangin vapauduttua. Vaikken ole enää Pelastusarmeijan vankilatyön yhdyshenkilö, niin edelleen toimin vankilalähettinä. Koen työn ensisijaisen tärkeäksi, sillä kristillinen vankilatyö on nostanut monia rikos- ja vankilakierteestä arkielämään, Ilkka Nummela selventää.

Toinen mieleinen asia Ilkalle on Sotahuudon lehtimyynti. Viime vuosina Vaasan osasto on ollut yksi suurimpia Sotahuudon tilaajia. Mikä on salaisuus hyvään lehtimyyntiin?

– Ei ole salaisuuksia – kadulle pitää vain mennä ja olla läsnä. Tilanne on paljon muuta kuin vain lehden myyntiä, se on pohja syvällisille keskusteluille ja rukoukselle. Tuntuu erittäin mukavalta, että lehden myynti jatkuu täällä muun muassa Hannu Ojalan toimesta, Ilkka toteaa hymyillen.

Pelastussotilas Hannu Ojala on äärettömän aktiivinen lehtimyyjä, jonka työpanos on jo verrattavissa legendaariseen Sotahuutosankariin Alfred Puustiseen. Hannu Ojalan vaiherikkaasta elämästä kerromme lisää syyskuun Sotahuudossa.

Muutoksen kynnyksellä


Tämän kesän aikana monissa Pelastusarmeijan osastoissa koetaan muutoksia, kun osaston johtajat vaihtuvat. Niin myös Vaasan osastossa: majuri Ilkka Nummela siirtyy eläkkeelle, ja vetovastuun ottavat kapteenit Geir ja Hildegunn Sødal Norjasta.

– Tämä on minulle suuri elämänmuutos ja prosessi. Aion edelleen vaikuttaa ja olla yhteydessä Jumalan työssä.  Kesällä muutamme vaimoni Tellervon kanssa Tampereelle.

Ilkka näkee osaston olevan turvallisissa käsissä uusien johtajien ja uskollisten seurakuntalaisten toimesta.

– Täällä asuu tulevaisuus. Mukana on innokkaita toimintaikäisiä jäseniä ja mahdollisuuksia riittää. Hyvillä mielin voi siirtyä sivuun, Ilkka päättää hymyillen.

Maija Kyntäjä myöntää, että johtajavaihdoksen aika on aina jännittävä.

­ – Pohtiihan sitä, että löytyykö luotettavaa kontaktipintaa, tuleeko uudistuksia ja pysyvätkö vanhat asiat. Mutta uudet johtajat poikkeuksetta arvostavat osaston väkeä, sillä mikään ei olisi kauheampaa kuin tulla uuteen osastoon ja jäädä yksin. Toimivia työmuotoja ei koskaan kannata lopettaa. Mutta kaikkea voi aina kehittää.

Yhden toiminnan virkoamisesta Maijalla on erityinen toive.

– Meillä ei ole nuorisolle omaa toimintaa tällä hetkellä. Se on rukouksen alla, että luoksemme tulisi joku, joka kokisi nuorisotyön sydänasiakseen. Sillä taivaan isä kutsuu uusia jäseniä luokseen.

– Olemme onnellisia, että nuoria aikuisia on tullut mukaan. Maahanmuuttajaystävämme tuovat kansainvälistä väriä yhteisöömme ja vanhat konkarimme ovat olleet jo mukana vuosikymmenien ajan. Yhdessä olemme elävä perhe.

Vaasan osasto vaikuttaa olevan hyvissä käsissä – Jumalan käsissä.

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni KaarttinenPelastusarmeija Vaasassa


  • Raastuvankatu 4, Vaasa
  • pelastusarmeija.fi/vaasa
  • Osasto avattu 1893
  • Osastonjohtajana toimii majuri Ilkka Nummela, 17.6. lähtien Geir ja Hildegunn Sødal
  • Jumalanpalvelus sunnuntaisin, kuukauden viimeisenä sunnuntaina myös ruotsinkielinen jumalanpalvelus
  • Keskiviikkoisin naisten Open House
  • Joka toinen lauantai miesten rukouspiiri
  • Joka toinen tiistai ruotsinkielinen kotiliitto
  • Avustuskassien jako kuun viimeisenä torstaina, muina aikoina vastaanotetaan puhelimitse yhteydenottoja akuuteista avustustarpeista
  • Vaasan osasto on tiiviisti mukana kaupungin yhteiskristillisessä toiminnassa


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi!

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä