Padalle uusi elämä

image description

No onkos tullut joulu nyt kesän keskelle? Ei, mutta joulupata on! Kesällä keräämme jälleen patoja ja kattiloita, jotka saavat uuden elämän joulupatoina.

Kahtena viime vuonna olemme järjestäneet patojen kierrätyskampanjan. Yksittäisten tempausten lisäksi kirpputoreillemme on ollut – ja on edelleen – mahdollista lahjoittaa kattiloita ja patoja ympäri vuoden. Markkinoinnin vastaava Anne Fredriksson kertoo, mistä ajatus sai alkunsa:

– Idea lähti siitä, että halusimme muistuttaa Joulupata-keräyksen sanomasta myös sesongin ulkopuolella, sillä ihmisten hätä ei tunne vuodenaikoja. Lisäksi taustalla oli yksinkertaisesti tarve saada lisää keräyspatoja jouluksi. Jotta kulut jäisivät mahdollisimman pieniksi, syntyi ajatus tehdä uusia joulupatoja vanhoista, käytetyistä padoista. Kierrätyskampanja tarjoaa konkreettisen tavan toimia kaikille, jotka haluavat auttaa apua tarvitsevia. Ja ajatusmaailmaamme sopii, ettei tavaroita tuhlata. Tässä yhdistyy monta hyvää asiaa.

Tänä kesänä keräämme patoja jälleen. Päivämäärä ja paikka varmistuvat pian. Seuraa ilmoittelua kotisivullamme ja facebookissa!

Millaisia patoja ja kattiloita saa sitten tuoda?

– Kaikki kattilat ja padat käyvät! Saa olla vaikka pohjaan palanut tai kuinka kuhmurainen. Koska padoissa ei ole tarkoitus tehdä ruokaa, kaikenlaiset käyvät. Ne korjataan, muokataan ja maalataan.

– Se on ihana ajatus monelle, että rakas kattila, jossa on perunat keitetty tai vaikka mökillä rantakalaa valmistettu, saa nyt uuden elämän joulupatana keräämässä hyvää, Anne toteaa hymyillen.

Viime vuonna lahjoituksena tuli myös arvokkaita designpatoja.

– Tällainen tempaus antaa monelle impulssin käydä kaappeja läpi. Designpadat annoimme kirpputoreillemme myytäväksi. Olisi ollut sääli käyttää niitä raaka-aineena, joten nämä padat tukivat työtämme vähävaraisten parissa kierrätyksemme kautta.

Patakeräystä ovat kuvittaneet hilpeästi Pertti Jarlan Fingerpori-hahmot. Itse asiassa Pertti Jarlan sarjakuvastrippi, jossa joulupatavahti kirjaimellisesti keräsi patoja, toimi innoituksena koko tempaukselle.

– Olemme saaneet kuvituksesta paljon hyvää palautetta. Teemme vakavaa työtä Pelastusarmeijassa, autamme ahdinkoon ajautuneita. Patakeräys on hauska tempaus, joka tukee hyviä asioita, kuten kierrätystä ja työtoimintaa. Tämä henkii iloista, positiivista energiaa.

Tuunaamalla joulupadaksi

Miten se oma pata sitten muuttuu joulupadaksi? Alppikadun asumispalveluyksikkömme työtoiminnan paja astuu tässä kohdin remmiin.

– Olemme saaneet työtoiminnasta palautetta, että tämä on mielekästä askaretta, sillä tämä on konkreettista ja jotain, jolla on tarkoitus.

– Pajalla on mahdollisuus työstää laajasti materiaalia. Kattiloita ja patoja voi joutua tuunaamaan enemmän tai vähemmän, mutta kaikki vaativat työstöä, sillä niissä pitää olla kannet ja kannessa reikä kolikoita ja seteleitä varten. Padathan voivat periaatteessa olla mitä vain materiaalia. Alumiini on itse asiassa osoittanut parhaaksi materiaaliksi työstää. Joulupadan ei tarvitse olla rautapata, koska se on kannella ja lukolla varustettu.

Onko se oma pata jo ensi jouluna kadun kulmalla?

– Saattaa olla, Anne naurahtaa. – Materiaalia kerätään ja patoja valmistuu sitä tahtia, kun ehdimme tehdä. Osa padoista tulee käyttöön jo samana jouluna, ja toiset sitten myöhemmin. Näin meillä säilyy aina pieni patareservi.

Eli nyt kattilat kainaloon ja padat pussukkaan – tehdään yhdessä hyvää!

Toni Kaarttinen
Kuvat:
 Pertti Jarla & Toni Kaarttinen

Tänä kesänä keräämme jälleen patoja ja kattiloita!

Päivämäärä ja paikka varmistuvat pian. Seuraa ilmoittelua kotisivullamme ja facebookissa! Kirpputoreillemme voit lahjoittaa patoja ja kattiloita ympäri vuoden. www.pelastusarmeija.fi 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä