Pelastusarmeija reagoi maailmalla riehuviin maastopaloihin

image description

Pohjoisen pallonpuoliskon kärsiessä korkeista lämpötiloista ja pitkään jatkuneesta kuivuudesta, maastopalot vaivaavat lukuisia yhteisöjä Kreikasta Napapiirille saakka. Kymmeniä ihmisiä on menehtynyt ja monet kodit, ekosysteemit ja infrastruktuurit tuhoutuneet. Pelastusarmeija on tarjonnut apua monin tavoin.

Kansainvälisen Pelastusarmeijan johtaja, kenraali André Cox on tietoinen, että “helleaalto on luonut kaaosta, pelkoa, evakuointeja ja menetyksiä” ja hän kutsuu kaikkia Pelastusarmeijalaisia ja ystäviä mukaan rukoukseen. Hän kirjoittaa: “He, jotka työskentelevät etulinjassa tarvitsevat tukeamme, ja heihin johon maastopalot vaikuttavat tarvitsevat rukoustamme”.

Kovat helteet vaikuttavat kaikkiin, mutta suurimmassa vaarassa ovat nuoret lapset, raskaana olevat äidit, vanhukset, sairaat ja kodittomat.

Maastopalot ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa Euroopassa. Luoteis-Englannissa Pelastusarmeijan vapaaehtoiset tarjosivat ruokaa ja virvokkeita 70 palomiehelle, vuoristopelastajille, puistovahdeille ja paikallisille maatilallisille, jotka työskentelivät yli kolme viikkoa Saddleworthin nummilla taltuttaakseen laajat maastopalot.

Manchesterin Tamesiden alueen palo- ja pelastuspäällikkö Phil Nelson:

– Sammutustyö oli fyysisesti äärimmäisen rasittavaa ja oli elintärkeää, että palomiehet pitivät taukoja. Olen kiitollinen Pelastusarmeijalle siitä, että he tarjosivat ravintoa ja juotavaa tänä haastavana aikana.

Tukea tarjottiin myös Itä-Lontoon alueella, jossa pelastustoimet työskentelivät laajojen nurmikkopalojen sammuttamiseksi.

Maastopalot ovat aiheuttaneet tuhoa myös Pohjois-Ruotsissa, jossa 50 palopesäkettä riehuvat napapiirin alueella ja Kreikassa, jossa jo yli 60 ihmistä on menehtynyt alueella, joka on suosittu myös turistien keskuudessa. Pelastusarmeijan kansainvälisen katastrofityön tiimit ovat tarjonneet apua molemmissa maissa.

Maastopalot ovat vaivanneet myös Pohjois-Amerikkaa. Vaaralliset maastopalot ovat tuhonneet laajoja alueita Kaliforniassa. Pelastusarmeijan katastrofityön tiimit työskentelevät kahdellatoista alueella. Ensisijaisena avustuskeinona oli ruoanjako ensipelastajille ja asukkaille, jotka ovat evakuoitu kodeistaan. Nyt ruoanjaon lisäksi tiimit tarjoavat henkistä ja hengellistä apua asukkaille, jotka ovat palanneet koteihin tulipalojen vaikuttamilla alueilla. Yksistään Santa Rosan alueella Pelastusarmeija on jakanut yli 85 000 ateriaa, 60 000 dollarin arvosta lahjakortteja ja kotitaloushyödykkeitä yli 18 tonnin edestä.

Vastaavasti Itärannikolla, Altonassa, New Yorkin osavaltiossa, Pelastusarmeija on tarjonnut nesteytystä sadoille ensipelastajille, jotka sammuttavat laajaa metsäpaloa Yhdysvaltojen ja Kanadan välisellä rajalla. Alue on kärsinyt äärimmäisestä kuumuudesta ja kuivuudesta. Paloa on ollut sammuttamassa palomiehiä 19 palolaitokselta New Yorkin, Vermontin, Quebecin ja Akwesasnen alueelta.

Kanadassa, Brittiläisessä Kolumbiassa, Pelastusarmeijan paikalliset avustustiimit – varustettuna liesin, grillein ja jääkaapein – ovat antamassa tukea Okanagan alueella, jossa yli 200 kotia on määrätty evakuoitavaksi riehuvien maastopalojen tieltä.

– Meillä on ainutlaatuinen tilaisuus vastata tarpeeseen nopeasti, kertoo Mike Leland, Pelastusarmeijan avustustiimistä. – Etusijalla ovat he, jotka tarvitsevat käytännön apua ja henkistä tukea tässä kamalassa tilanteessa.

Ympäri Kanadan Pelastusarmeija on myös pystyttänyt vesi- ja viilennyspisteitä, tarjoten viilennystä helteiden uuvuttamille ihmisille.

– Haluamme varmistaa, että kaikilla on paikka, johon voi tulla viilentymään ja saamaan nesteytystä, jottei ole koko päivää helteessä ja auringonpaisteessa, majuri Rob Kerr kertoo. – Teemme kaikkemme, jotta voimme helpottaa oloja.

Kenraali päättää pyynnöllä, jonka hän esittää pelastusarmeijalaisille ja ystäville kautta maailman: "Pysähdy hetkeksi pohtimaan näiden katastrofien vaikutuksia ja liity kanssani pyyntöön rakastavalle Jumalalle, jotta hän tarjoaisi suojelusta ja rajatonta rakkauttaan heille, jotka elävät tässä epävarmuudessa”.

Kansainvälinen uutinen
Pelastusarmeijan kansainvälinen päämaja, 24.7.2018