Julkaistu 11.12.2023 14:31

Pelastusarmeijan Joulupata-keräys auttaa vähävaraisia tänäkin jouluna

Hintojen nousu on lisännyt avun tarvetta Suomessa. Rahalahjoitukset Joulupata-keräykseen auttavat vähävaraisia perheitä, yksittäisiä ihmisiä ja vanhuksia kotimaassa. Apua jaetaan pääasiallisesti ruokapaketteina tai lahjakortteina.

Joulupadat saapuvat kaduille ja kauppakeskuksiin perjantaina 15.12. ja ovat ulkona 23.12. saakka. Joulupataan voi lahjoittaa myös osoitteessa joulupata.fi .

Tavaralahjoituksia ottavat vastaan Pelastusarmeijan iCare- ja kirpputorimyymälät sekä joulupatakontit Helsingin Narinkkatorilla ja Hakaniemessä sekä Tampereen Jugendtorilla.

Jouluna avuntarve kasvaa

Avuntarvitsijoiden määrä on lisääntynyt kaikkialla Suomessa. Joulun lähestyessä avunpyynnöt moninkertaistuvat.

”Me näemme hintojen nousun karut seuraukset. Avun piiriin tulee uusia ihmisiä, jotka ovat aikaisemmin pärjänneet – eläminen ja ruokakustannukset ovat kallistuneet. Erityisen vaikea tilanne on jouluna, koska siihen kohdistuu niin paljon odotuksia” , kertoo Pelastusarmeijan viestintäpäällikkö, kapteeni Kati Kivestö .

”Avustustyömme on mahdollista ainoastaan myötätuntoisten ihmisten tuella. Tähän sisältyy sekä rahalahjoitukset Joulupataan että talkootyö yksittäisten ihmisten ja yritystenkin osalta. Olemme valtavan kiitollisia kaikesta tuesta. Jokainen lahjoitus auttaa tarjoamaan ruokaa, vaatteita ja joululahjoja heille, jotka niitä eniten tarvitsevat. Ne auttavat tekemään joulusta odottamisen arvoisen kaikille” , Kivestö jatkaa.

Padat kaupunkikuvassa

Joulupata-keräyksen 145 pataa ovat ulkona 15.–23. joulukuuta. Patojen sijainnit löytyvät joulupata.fi -sivustolta.

Kauppakeskus Triplassa Helsingin Pasilassa on koko joulukuun ajan esillä yksi maailman suurimmista joulupadoista, niin sanottu jättipata, johon voi tuoda rahalahjan.

Perinteisillä joulupadoilla on vapaaehtoinen patavahti, ja vahdittomia pieniä joulupatoja löytyy Pelastusarmeijan iCare- ja kirpputorimyymälöistä sekä muista Joulupadan yhteistyökumppanien myymälöistä ja kauppakeskuksista.

Keräyksen tuotto käytetään kotimaassa

Keräystuotolla autetaan muun muassa vähävaraisia lapsiperheitä, pienituloisia eläkeläisiä sekä työttömiä ja opiskelijoita. Apua jaetaan ruokapaketteina tai lahjakortteina niin jouluna kuin ympäri vuoden. Patavaroilla voidaan myös järjestää toimintaa esim. ikäihmisille tai lapsiperheille, maksaa lapsen leirimaksu tai järjestää yhteisöruokailu. Kerätyt varat käytetään keräyspaikkakunnan asukkaiden hyväksi. Nettikeräyksen tuotto jaetaan kaikkialle Suomeen.

Joulupataan voi lahjoittaa rahaa usealla tavalla

Käteistä rahaa voi lahjoittaa patoihin, lisäksi Joulupataan voi lahjoittaa seuraavasti:

  • MobilePay -sovelluksella numeroon 45011
  • Tekstiviestillä PATA (10 €) tai PATA20 (20 €) numeroon 16499
  • Tilisiirrolla FI5720843800005729 käyttäen viitenumeroa 8808
  • Myös luottokortilla lahjoittaminen onnistuu osoitteessa joulupata.fi.
  • Ostamalla Helsingin Villasukkatehtaan Joulupata-villasukat osoitteessa joulupata.fi . Villasukkaparin tuotto 7,80 euroa ohjautuu Joulupata-keräykseen.
  • Joulupatapottia voi myös kartuttaa yhteisöllisesti. Yritykset ja yksityishenkilöt, harrasteporukat ja muut yhteisöt voivat perustaa oman nettipadan ja kutsua yhteistyötahot, kollegat, ystävät tai muut yhteisön jäsenet mukaan lahjoittamaan. Nämä löytyvät sivulta joulupata.fi

Tavara- ja vaatelahjoitukset

Tavara- ja vaatelahjoitukset pyydetään tuomaan Pelastusarmeijan iCare-hyväntekeväisyysmyymälöihin tai joulupatakontteihin. Helsingin kontit sijaitsevat Kampin Narinkkatorilla ja Hakaniemen torilla, Tampereella on kontti Jugendtorilla.  

Joulupata.fi-sivustolla kerrotaan, millä padoilla eri paikkakunnilla vastaanotetaan myös tavara- ja vaatelahjoja. Lahjoitetun tavaran tulee olla käyttökelpoista, ehjää ja puhdasta sekä pakattu niin, että se kestää käsittelyn ja kuljetuksen.

Joulupata-keräyksen kampanja

Tee joulusta odottamisen arvoinen kaikille on vuoden Joulupata-kampanjan teema. Kampanjalla haluamme muistuttaa, että tänäkin vuonna köyhyys varjostaa monen joulua. Lahjoittamalla Joulupata-keräykseen voit tehdä apua tarvitseville joulusta odottamisen arvoisen.

Kampanjan kokonaissuunnittelusta ja ohjauksesta vastasi suunnittelutoimisto Make it Simple (pro bono). Niin ikään myös tuotantoyhtiö Directors Guild, jälkituotantoyhtiö Grade One, ohjaaja Jakob Ström ja säveltäjä Juri Seppä yhteistyössä Make it Simplen kanssa halusivat tukea kotimaan vähävaraisia suunnittelemalla ja toteuttamalla koskettavan mainosfilmin.

Kampanjalle herkät kuvat joulua odottavasta pojasta ja tytöstä tekivät hyväntekeväisyytenä Anton Sucksdorff, FLC, Kirsi Pärni, Mila Gonzales-Kastari, Ilmarinen, Retta Management ja Jade Models.

Kiitämme suuresti ja lämpimästi kaikkia, jotka osallistuivat kampanjan tekoon.

Suunnittelu Make it Simple Oy, Creative Director Jarkko Tuuri, Creative Director Jaakko Kastari, Account Director Pia Eiro.

Tuotantoyhtiö Directors Guild, vastaava tuottaja Juha-Matti Nieminen, tuottaja Siiri Koponen, ohjaaja Jakob Ström, kuvaaja Albin Sjödin, kamera-assistentti Heikki Timonen, 2. kamera-assistentti David Martin, valaisija Aki Karppinen, Best boy Vallu Krestjanoff, valomies Teemu Metsäkylä. Lavastus Antti PöllänenRiitta RyhtäKatarina Lume. Pukusuunnittelu Maria BrandCecilia JusslinNordic Vision Group, Lumetus Rauno Linnamäe.

Jälkituotantoyhtiö Grade One, leikkaaja Mikko Savinainen, värimäärittely Petri Falkenberg.

Humina, äänisuunnittelu Timo Anttila, musiikki Juri Seppä.

Drone-kuvat Koptercam. Järjestäjä Timo Savinainen. Kalusto Angelfilms

Kiitos vapaaehtoisille sekä monille yrityksille ja yhteisöille

Suuri määrä vapaaehtoisia, yrityksiä ja yhteisöjä on jälleen mukana varmistamassa, että Joulupata-keräys onnistuu ja apu menee perille. Ilman heitä moni apua tarvitseva jäisi ilman tukea.

Kiitämme lämpimästi: Lions Club, Dentsu, Finnkino, S-ryhmä, Helsingin Villasukkatehdas, Otavamedia, Yle, MTV Media, Clear Channel, Mediateko, Outshine, Bauer Media, Aller Media, Hufvudstadsbladet, Ilouutiset ja SecurityCast.   

Pelastusarmeija ja Joulupata-keräys lyhyesti

Pelastusarmeija on kansainvälinen, kristillinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka tekee monipuolista auttamistyötä. Pelastusarmeija perustettiin Englannissa vuonna 1865, ja se on edelleen yksi maailman suurimmista hyväntekeväisyysjärjestöistä, joka toimii tällä hetkellä 134 maassa. Suomessa Pelastusarmeija on palvellut vuodesta 1889. Nykyään sillä on toimipisteitä yli 25 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Joulupata-keräys järjestetään yli 30 maassa, ja se on kansainvälisen Pelastusarmeijan (The Salvation Army) tärkein keräys. Suomessa keräys on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1906 alkaen. Pelastusarmeija auttaa vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä, heistä useampaa tuhatta juuri joulun alla.  

Lisätietoa Joulupata-keräyksestä:

Viestintäpäällikkö, kapteeni Kati Kivestö
[email protected]
puh. 045 139 4027 

Markkinoinnin ja yritysyhteistyön vastaava Mira Vuorenpää
[email protected]
puh. 050 4733 646

Keräyslupa: RA/2021/1383. Myöntäjä: Poliisihallitus.

www.joulupata.fi