Julkaistu 1.3.2024 14:06

Pelastusarmeijan Nummelan lomakoti perheiden apuna jo 110 vuotta

Nummelan lomakoti, entinen siirtola, on toiminut vähävaraisten lapsiperheiden ja erityisesti yksinhuoltajaperheiden apuna jo 110 vuotta. Kiireisen arjen ja lomasesongin aikana järjestetyt leirit tarjoavat lapsille mieluisan loman ja vanhemmille kotona hengähdyshetken.

110 vuotta täyttävää lomakotia juhlistetaan Helsingin osastossa 8. maaliskuuta kello 18. Muisteluiden ohessa puhujavieraina ovat Suomen supernanny Pia Penttala ja opettaja Tuomas Kannisto .

Apua kiireen keskelle silloin ja nyt

Jo sata vuotta sitten yksinhuoltajaäidit lähtivät töihin aikaisin ja palasivat kotiin myöhään. Kouluaikojen ulkopuolella kesäsiirtoloilla oli merkittävä tehtävä lasten loma-aikojen hoitoloina. Silloin vähävaraisten perheiden lapset siirtyivät kesäsiirtolaan kuukaudeksi tai jopa koko kesäksi. Tuberkuloosiaikoina lapsia majoitettiin siirtolassa ympäri vuoden.

Nykyään leirit Nummelan lomakodissa ovat viiden päivän mittaisia. Kesällä 2024 lomakodissa järjestetään kuusi leiriä, joista jokaiseen mahtuu 50 lasta, yhteensä 300 leiriläistä. Edelleen sama ajatus toimii: vähävarainen yksinhuoltaja tai kuormittuneet vanhemmat saavat helpotusta arkeen ja lapsi ohjatun virikkeellisen loman.

Leirit ovat edullisia, ja perhe voi hakea tukea leirimaksuun oman alueen sosiaalitoimistosta. Erityistapauksissa pyritään löytämään rahoitus leirimaksun kattamiseksi.

Nummelassa karistetaan kaupungin pölyt

Lastensiirtolan alkuaikoina tavoitteena oli tarjota kaupunkilaislapsille mahdollisuus viettää aikaa luonnon keskellä, kaukana kaupungin liasta ja köyhyydestä. Lomakoti on ollut paikka, jossa lapsia on kunnioitettu ja lapsuutta arvostettu tärkeänä ajanjaksona elämässä.

Leirien henkilökunnan kivijalkana toimi alussa joukko Pelastusarmeijan slummisisaria. Heidän rinnalleen palkattiin nuoria lastenhoitajaharjoittelijoita. Nykyisin leiriohjaajiksi hakee kasvatusalan opiskelijoita ja muita alasta kiinnostuneita nuoria.

Lahjoitukset ja vapaaehtoistyö ovat tukeneet Lomakodin toimintaa jo 110 vuotta. Suuri kiitos siitä kuuluu kaikille vapaaehtoisille ja lahjoittajille.

110-vuotisjuhla

Nummelan lomakodin 110 vuotta juhlistetaan perjantaina 8. maaliskuuta 2024 klo 18–20 Pelastusarmeijan Helsingin osastossa Kalliossa (Castréninkatu 26, 00530 Helsinki). Juhlan avaa Pelastusarmeijan Suomen ja Viron territorion johtaja, everstiluutnantti Saga Lippo . Puhujavieraina ovat Suomen supernanny, psyko- ja perheterapeutti Pia Penttala ja opettaja Tuomas Kannisto. Kannisto esittää juhlassa ihmisoikeuksien julistuksesta tekemänsä voitokkaan räpin. Juhlassa tavataan myös lomakodilla kesiään viettäneitä ja lomakodin ystäviä.

Syntymäpäivälahja

Jotta leirit olisivat lapsille mahdollisia myös jatkossa, syntymäpäivälahjoituksen 110-vuotiaalle lasten lomakodille voi tehdä osoitteessa lahjoita.pelastusarmeija.fi/lomakoti , MobilePaylla numeroon 89201 tai tilisiirtona FI0520581800012275 / viite 4307.

Hyvät hetket kantavat – Lasten lomakoti 110 vuotta!
Lasten lomakoti, Hiidenrannantie 22, 03100 Nummela

Lisätietoja:

Sari Vanha-Perttula
Lomakotitoiminnan asiantuntija
puh. 050 345 9105
[email protected]

Taru Tulonen
Nummelan lomakodin johtaja
Puh. 050 340 6186
[email protected]