Uusi elämä

image description
– Ihana paita! Mistä olet löytänyt tuollaisen? – Tämä keskustelu käydään usein Pelastusarmeijan päämajan hississä. Tämä ei liene yllättävää toimistossa, jossa työskentelee paljon naisia, mutta minua ei yllätä enää sekään, että lähes poikkeuksetta ihanimmat luomukset ovat löytyneet kirppikseltä tai saatu käytettynä ystävältä.

Muistan vielä ajan, jolloin monen mielestä oli hävettävää ostaa vaatteita käytettynä kirpputorilta. Nykyään monen mielestä on häpeällisempää ostaa uusi, mutta epäeettisesti tuotettu ja lyhytikäinen halpavaate. Kierrätettynä vaate saa toisen elämän. Sitä paitsi kun ostaa kirpparilta, tulee yleensä samalla tukeneeksi hyväntekeväisyyttä.

Upseerina pukeudun töissä aina Pelastusarmeijan virkapukuun. Olen huomannut, että univormu on oikeastaan aika nerokas asu. Sen alkuperäinen ajatushan on ollut paitsi kertoa, kenelle me kuulumme, myös julistaa tasa-arvoa. Tällä oli iso merkitys luokkatietoisessa Lontoossa, jossa Pelastusarmeija syntyi 1800-luvulla; sotilaiden yhtenäiset univormut häivyttivät luokkaerot seurakunnassa. Minusta on upeaa se, että upseeri voi samassa asussa osallistua sekä asunnottomien yöhön että hienoille gaalaillallisille (mikäli hänet satutaan sellaisille kutsumaan). Puku julistaa sitä, että kaikki ihmiset, joita pelastusarmeijalainen kohtaa, ovat hänelle yhtä arvokkaita ja kunnioitettavia. Hän pukeutuu parhaisiinsa kaikkia varten.

Kiitos univormun, käyn omasta mielestäni harvoin vaatekaupassa, mutta silti kaappiini näyttää kertyneen kaikenlaista. Jos minulla on paita, jota en tarvitse – yleensä siksi, ettei se enää mahdu minulle – lahjoitan sen hyväntekeväisyyttä tukevaan myymälään. Jos paita on niin kulunut, etten kehtaa pitää sitä ihmisten ilmoilla, luultavasti ei kukaan mukaan kehtaa. Sellaista paitaa en lahjoita eteenpäin. Kuluneet paidat palvelevat aikansa mökillä, ja kun niistä aika lopulta jättää, alkaa niillä uusi elämä tilkkuina tai rätteinä. Näin vaatteeni saavat ei vain toista vaan kolmannen, neljännen ja jopa viidennen elämän ennen kuin päätyvät saunan uuniin sytykkeeksi.

Jumala antaa ihmiselle uuden elämän, mutta hän ei kierrätä. Hän luo uutta! Paavali tiivistää tämän näin: ”Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle!” (2. Kor. 5:17). Jokaisen paitaan tarttuu matkan varrella likaa. Ihmisten silmiin toisen nuttu saattaa näyttää likaisemmalta kuin toisen, mutta yhtä lailla me kaikki tarvitsemme armoa.

”Uusi elämä Kristuksessa” ei ole vain kauniita sanoja tai uskonnollista jargonia. Se on todellinen mahdollisuus, johon kannattaa tarttua.

Saga Lippo
majuri
ylisihteeri 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä