Geir ja Hildegunn Sødal – soppaa, sielunhoitoa ja sinappia

image description
Kuten aiemmin lupasimme, kerromme nyt lisää Vaasan osaston johtajista, kapteeneista Geir ja Hildegunn Sødal. Norjalainen ihmisiä ja moottoripyöräilyä rakastava pariskunta on puolitoista vuotta luotsannut osastoa vieraassa maassa.

Geir, 53, ja Hildegunn Sødal, 52, ovat kotoisin Norjasta, pienestä ja idyllisestä Hønefossin kaupungista. Pariskunta ehti asua neljän vuosikymmenen ajan siellä, kunnes Pelastusarmeija johdatti heidät maailmalle, ensin Norjan eri kolkkiin ja sitten Suomeen.

Se oli yllätys, mutta samalla suuri siunaus, paljastaa kapteeni Geir Sødal.

Geirilla ja Hildegunnilla on kolme aikuista lasta: Haakon, Stig Fredrik ja Linn Therese. He asuvat Norjassa eri kaupungeissa. Ero lapsista ei kuitenkaan tunnu raskaalta, kiitos modernien viestintätapojen.

– Puhumme useasti Facebookin ja Skypen välityksellä, joten he ovat lähellä, vaikkeivät fyysisesti.

Hildegunnin äiti oli kapteeni ja slummisisar, joka piti ihmisistä huolta. Usko ja rakastavat kristilliset arvot periytyivät. Mutta nuorena aikuisena Hildegunn kipuili Armeijan suhteen, ja hän päätti jäädä pois. Tauko venyi kahden vuosikymmenen mittaiseksi. Näiden vuosien aikana Hildegunn ja Geir tapasivat, rakastuivat ja rakensivat perheen.

Reilu vuosikymmen sitten Jumala alkoi johdattaa Geiriä ja Hildegunnia Armeijan piiriin. Geir kertoo, ettei ratkaisu ollut ilmeinen.

– Olen aina uskonut Jumalaan. Mutta minulta kesti vuosia ymmärtää se ja sitoutua Jumalan tahtoon. Jos joku olisi kysynyt minulta aiemmin uskonko Jumalaan, olisin vastannut: ”Onpas siellä kaunis sää.” Halusin vältellä aihetta. Kului vuosia ja paljon rukouksia.

Hildegunn sai virikkeen palata Armeijaan, kun kotiosaston kapteeni toivoi Hildegunnin tulevan ohjaamaan osaston vauvalaulua. Hildegunn vastasi myöntävästi. Myös Geir soittotaitoisena sai tehtäviä kosketinsoittajana eri tapahtumissa.

Jeesuksen mukana Suomeen

Sødalit valmistuivat upseereiksi 2008. Ensimmäiseksi määräykseksi vahvistui vuoristoseudun Røros – Norjan kylmin paikkakunta. Mutta he nauttivat työstä tässä kauniissa, vanhassa puukaupungissa. Kolme vuotta myöhemmin tuli määräys Farsundiin, eteläisimpään Norjaan. Siellä ollessaan heidät tavoitti kutsu saapua osastonjohtajiksi Vaasaan. Kutsu oli yllätys, mutta he päättivät tarttua siihen.

– Emmekä ole katuneet. Tämä on ollut mielenkiintoinen ja siunaustentäyteinen puolitoista vuotta. Meidät on otettu lämmöllä ja suurella vieraanvaraisuudella yhteyteen.

On kaksi kysymystä, joita Geiriltä ja Hildegunnilta on kysytty usein: Miten pystyitte muuttamaan vieraaseen maahan? Ja toinen: Oletteko käyneet jo saunassa?

– Näihin on ollut helppoa vastata, jälkimmäiseen ”kyllä”, ja ensimmäiseen voi myös vasta yhdellä sanalla. Vastaus on Jeesus!

– Kieli on toki ollut haaste, mutta myös mahdollisuus. Ihmisten kanssa pärjää, kun kohtaa heidät hyvällä sydämellä. Suomen kieli on mahdottomuus oppia, mutta yritämme, Geir hymyilee ja jatkaa: – Onneksi olemme löytäneet hyviä ihmisiä ympärillemme, jotka voivat tulkata ja auttaa.

– Ja minä osaan laulaa suomeksi aika hyvin, Hildegunn naurahtaa.

Osaston kokoukset ovat kaksikielisiä ja niissä on tarjolla simultaanitulkkaus.

Yhdessä, ihmisten parissa

Hyviä asioita on viime aikoina tapahtunut.

– Olemme saaneet uusia ihmisiä keskuuteemme ja nyt marraskuussa meille on tulossa uusi sotilaskin!

Nuorisotyö on kytemässä ja se lämmittää Geirin ja Hildegunnin sydäntä.

– Joka toinen lauantai meillä kokoontuu suuri joukko nuoria. Tämä on suomenkielisen Renew-seurakunnan toimintaa, ja toteutamme sitä yhdessä. Suunnitelmissa on myös meidän omaa nuorisotyötä.

Uutuutena kerran kuukaudessa järjestetään ”kestit”. Malli on saatu Norjasta.

– Meillä on vierailija, arvonta, meneviä lauluja ja sitten syömme yhdessä voileipiä ja kakkua. Järjestimme tällaisen toukokuussa ja teimme kävijäennätyksen! Nyt kokoonnumme joka kuun viimeisenä lauantai-iltapäivänä yhteen.

Ekumenia on Sødaleista tärkeää, ja he ovat mukana suomen- ja ruotsinkielisten seurakuntien kokoontumisissa. He näkevät mielellään, että osastolla olisi monipuolisesti toimintaa.

– Tämä on hieno rakennus ja tänne mahtuu paljon ihmisiä. Mielellämme vuokraamme sitä myös muiden tahojen käyttöön, mutta Jumalan on oltava toiminnan ytimessä. Toivomme, että Armeijan ovet voisivat olla aina auki – eikä vain sanoa sitä, vaan myös toteuttaa. Yhdessä.

Vastavuoroisesti Geir näkee, että Pelastusarmeijan olisi jalkauduttava entistä enemmän ihmisten pariin. – Armeijan kuuluu olla siellä missä ihmiset ovat, Geir nyökkää päättäväisesti.

Harrikalla taivaaseen

Geirillä ja Hildegunnilla on mielenkiintoinen harrastus, josta on ollut paljon hyötyä myös Pelastusarmeijassa – moottoripyöräily. Geirin taivaansininen Harley Davidson, tuttavallisesti Harrikka, on ollut taattu tunnusmerkki ja lukuisien keskustelujen aihe.

– Ihmiset tulevat juttelemaan. On syntynyt monia hyviä, syvällisiä keskusteluja. Erityisenä on jäänyt mieleen kohtaaminen, kun ensimmäisen kerran liikuin täällä pyörän kanssa. Vieras mies tuli juttelemaan ja kutsui minut moottoripyöräseuransa tallille. Siellä minut otettiin lämpimästi vastaan, he juttelivat ja tarjosivat kahvia. Kohtaamisen päätteeksi he antoivat minulle avaimen talliinsa. Uskomatonta, sillä talli oli täynnä moottoripyöriä ja arvokkaita varaosia – todellinen luottamuksen osoitus!

Norjassa Geir oli jäsenenä Yhdysvalloissa alkunsa saaneessa Pelastusarmeijan kristillisessä moottoripyörätoiminnassa. Maailmanlaajuisesti jäseniä on 300 ja Norjassa kymmenkunta. Viime keväänä Geir järjesti suositun moottoripyöräjumalanpalveluksen ja sille on luvassa myös jatkoa.

– Ensi vuonna toivomme, että toukokuisen moottoripyöräkauden siunaamisen lisäksi voimme kokoontua yhteen syyskuussa päättämään kauden ja kiittämään Jumalaa onnistuneesta ja turvallisesta ajokesästä.

Viime kesänä Sødalit moottoripyöräilivätkin paljon sekä Suomessa että kotimaassaan Norjassa.

– Rakastamme luontoa. Yksi lempijuttumme on ajaa katselemaan auringonlaskua Raippaluodon sillan luokse.

Norjassa matkustaessaan he huomasivat kaipaavansa erästä yllättävää asiaa:

– Rakastamme suomalaista sinappia! Sitä kaipasimme kovasti, päättää Geir haastatteluhetkemme nauraen.

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä