Nuoret partion ytimessä

image description
Pelastusarmeijan partiotoiminta täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Tiedustelemme Tempelscouterna-lippukunnan johtajalta Juhani Laaksoselta,millaista Pelastusarmeijan partiotoiminta tällä hetkellä on.

Partion ja Pelastusarmeijan historiat kohtasivat jo aivan partioliikkeen alkuaikoina: partioliikkeen johtaja, Sir Robert Baden-Powell ja Pelastusarmeijan johtaja William Booth olivat läheisissä yhteyksissä keskenään. Kansainvälinen partioliike sai alkunsa vuonna 1907, ja kun Baden-Powell vuonna 1910 haki brittiläisiltä viranomaisilta The Boy Scout Associationin säätiöasiakirjan hyväksymistä, hän pyysi apua ystävältään William Boothilta. Baden-Powell tarjosi William Boothille virkaa partioliikkeen varapresidenttinä, mutta myötämielisyydestään huolimatta Booth koki, ettei voisi ottaa tätä suurta kunniaa vastaan.

Suomeen partio rantautui vuonna 1910, ja jo vuonna 1913 Pelastusarmeija kokosi Tulevaisuusliitossa Helsingin katupoikia hyvien harrastusten pariin. Oikean partiopoika- ja partiotyttöyhdistysmuodon Pelastusarmeijan partiotoiminta sai vuonna 1917 Suojeluspojat ja Suojelustytöt -nimisenä.

Hyvää hehkua

Tänä päivänä Pelastusarmeijalla toimii kolme lippukuntaa: Tempelscouterna, Pursitytöt ja Kallion Kaiut, joista kahden ensimmäisen toiminta on aktiivista. Jäseniä on parisenkymmentä. Partiossa jäsenet jaetaan viiteen ikäluokkaan: Sudenpennut (7–9 v.), Seikkailijat (10–12 v.), Tarpojat (12–15 v.), Samoajat (15–17 v.) ja Vaeltajat (18–22 v.) Yli 22-vuotiaat ovat aikuisia, johtajia – partion mahdollistajia.

– Meillä Tempelscouterna-lippukunnassa aktiivisin ryhmä on Sudenpennut. Pienemmissä lippukunnissa, kuten meillä, ikäluokkien seuraaminen tuo omat haasteensa, mutta me sovellamme. Ryhmäkoon on oltava sellainen, että saamme luotua dynaamisen yhteishengen – siksi sudenpentulaumamme tekee yhteistyötä Pursityttöjen kanssa, paljastaa lippukunnan johtaja Juhani Laaksonen.

Partiotoiminta kiinnostaa, ja pääkaupunkiseudulla partiolaisten jäsenmäärä on noussut yli kymmenentuhannen. Pelastusarmeijan partiotoiminta on ollut viime vuosina pienimuotoista, mutta Juhani näkee tilanteen lupaavana.

– Vertaan toimintaa nuotioon. Tällä hetkellä ei näy liekkejä, mutta meillä on hyvä hehku, joka loistaa kirkkaanpunaisena. Siitä on hyvä liekkien jälleen kasvaa! Partio on aina tarjonnut seikkailuja, elämyksiä, itsensä kehittämistä ja totuuden etsimistä kaikille ikäluokille. Mutta nykynuorilla on elämässä paljon muutakin, kaikenlaista harrastusta ja vapaa-ajan toimintaa. Syntyy kilpailua hyvän asian äärellä.

Hengellinen sidos

– Pelastusarmeijan kautta meillä on toiminnassamme myös hengellisempi sidos. Seikkailua ja totuuden etsimistä. Nuoremmille enemmän seikkailua, vanhempana mukaan tulee pohdintaa, onko partiolla syvempää annettavaa ihmisyydelle. Hengellisyys tulee siinä vaiheessa mukaan, kun puhumme totuuden etsimisestä elämässä. Me olemme valinneet totuuden etsimisen ristin polulta.

Käytännössä hengellisyys näkyy partiojumalanpalveluksina ja -rukouksena. Ja lisäksi suoritusmerkkeinä, jotka liittyvät Armeijan toimintaan. Kristillinen arvomaailma on tärkeä:

– Partioon kuuluu itsensä ja muiden hyväksyminen ja arvostaminen. Jokainen on arvokas.

Juhlan aika!

Tänä vuonna Pelastusarmeijan partiotoiminta täyttää 100 vuotta ja luvassa on juhlia pitkin vuotta. Toukokuussa Tempelscouterna juhlii leirinuotion äärellä.

– Leirinuotio on se paikka, jossa partiossa koetaan niitä syvempiä tuntoja ja ajatuksia – totuuksia. Se on aina juhlallinen hetki.

Juhannuksen aikaan vuorossa on yhdessä Nummelan lomakodin kanssa järjestettävä Lyhty-juhlaleiri.

– Partiolaisemme järjestävät ohjelman leirille, se on yksi tämän vuoden hyvistä teoistamme. Nummelan lapset ovat kohderyhmämme, ja olisi hienoa, jos joku heistä innostuisi liittymään mukaan tämän kokemuksen myötä, Juhani sanoo hymyillen.

Marraskuussa on vielä luvassa partion juhlaviikonloppu.

Voimaa kohdata itsensä

Juhani itse liittyi partioon vasta aikuisena, johtajaksi. Hän on kokenut arvokkaimmiksi pohdinnat minuudesta.

– Nämä pohdinnat ovat antaneet minulle eväitä niin työelämään, hengelliseen elämään kuin Armeijakutsumuksenkin toteuttamiseen. Olen saanut nähdä ja kokea paljon. Ja on ollut mahdollisuus tukea muita. Olen saanut olla rinnallakulkija. Kenenkään elämää ei voi elää toisen puolesta, mutta rinnalla voi kulkea – edes lyhyen hetken. Partio on antanut voimaa ja rohkeutta kohdata itsensä, Juhani toteaa vakavana ja hymynkare nousee hänen huulilleen:

– Ja on se opettanut myös, että kun johonkin asiaan otetaan osaa, niin silloin siinä ollaan mukana 110-prosenttisesti. Täysillä mukana ja aina valmiina!

Toni Kaarttinen
Kuva: Toni Kaarttinen 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä