Julkaistu 10.7.2024 07:00

Elävää vettä

Tämän kesäisen hartauden voit viettää yksin tai yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Se sopii erityisen hyvin järven tai meren rannalla vietettäväksi, mutta yhtä hyvin voit hiljentyä kotonasi. Ota tämän tekstin lisäksi esille Raamattu sekä sinulle mieluisan hengellisen laulun sanat tai äänite. Varaa kaikille osallistujille lasi raikasta vettä.

Pysähdy ja rauhoitu

Ota hyvä asento. Sulje silmäsi hetkeksi ja hengitä syvään. Ole hetki hiljaa ja anna ajatustesi asettua. Puhalla ulos arkiset mietteet. Anna itsellesi lupa rentoutua.

Juo kulaus vettä. Keskity tuntemaan, miltä vesi tuntuu, kun se valuu kehoosi ja virvoittaa. Pyydä Jumalan läsnäoloa ja siunausta hartaushetkeesi.

Virvoitu

Lue seuraavat Raamatun jakeet kaksi kertaa. Pidä tauko jokaisen kohdan lukemisen jälkeen. Anna Pyhän Hengen puheelle tilaa sydämessäsi. Lue ääneen, vaikka olisit yksin.

Te saatte riemuiten ammentaa vettä pelastuksen lähteistä. Jes. 12:3

Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joh. 7:37

Joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä. Joh. 4:14

Kuulkaa, kaikki janoiset! Tulkaa veden ääreen! Jes. 55: 1

Anna musiikin puhua

Kuuntele tai laula hengellinen laulu tai kuuntele jotakin sellaista instrumentaalimusiikkia, joka auttaa sinua keskittymään Jumalan läsnäoloon.

Syvenny

Lue Raamatusta 2. Moos. 17:1–7. Eläydy kertomukseen.

Mietiskele

Kuumana kesäpäivänä Raamatun kielikuvat virvoittavasta vedestä tuntuvat tuoreilta ja ne on helppo ymmärtää. Vesi on elämän edellytys. Vesi on ihanaa!

Raamattu lohduttaa meitä lukuisilla lupauksilla ehtymättömästä lähteestä ja sateista, jotka tulevat ajallaan. Toisaalta Raamatussa kuivuus on jotakin sellaista, joka kuuluu kaikkien ihmisten elämään. Jeesuskin on sen kokenut paastotessaan autiomaassa.

Kun israelilaiset Egyptin orjuudesta paetessaan ja luvattua maata etsiessään vaelsivat erämaassa, he kärsivät janosta ja kuivuudesta, vaikka olivat toimineet aivan Jumalan ohjeiden mukaisesti lähtiessään matkalle. Koettelemus matkan varrella ei ollut rangaistus. Se kuului heidän matkaansa ihmisenä ja heidän tarinaansa kansana, mutta se sai heidät nurisemaan.

Jumala ei rankaise nurisijoita – päinvastoin. Nurina saa aikaan sen, että Mooses kääntyy Jumalan puoleen ja pyytää apua. Ihme tapahtuu. Kalliosta virtaa vettä.

Elävä vesi, ikuisen elämän lähde, solisee Raamatun lehdillä. Sen lähteen nimi on Jeesus. Paavali avaa Vanhan testamentin erämaavaelluskertomusta ja kalliosta pulppuavan veden ihmettä kirjeessään korinttolaisille. Hän kirjoittaa, että israelilaiset ”joivat siitä hengellisestä kalliosta, joka kulki heidän mukanaan. Tämä kallio oli Kristus.” 1. Kor. 10:4.

Ja tosiaan. Vesi erämaassa oli ihme, joka toistui. Se kulki kansan mukana. Jumala kulki kansansa mukana. Kun joudumme erämaahan, meitä ei jätetä yksin kuivuuteen. Kun uskoamme koetellaan, kun tunnemme itsemme hengettömäksi, innottomaksi tai laiskaksi, on vettä kuitenkin saatavilla, ihan lähellämme. Se voi virvoittaa ja uudistaa. Se kastelee maan, ja maa alkaa versoa.

Miten kesän ajaksi hiljentynyt seurakuntaelämä on vaikuttanut sinuun? Koetko tänään kuivuutta jollakin elämän osa-alueella? Onko tunne-elämässäsi, ihmissuhteissasi, hengellisessä elämässäsi tai arkisessa vaelluksessasi erämaan tuntua? Millä elämän osa-alueella vesi virtaa vapaana ja ihanana? Missä kohtaa pitäisi raivata esteitä veden tieltä? Mihin pitää kaivaa puro, jotta se voi kasvaa joeksi?

Kuivuuteen ei tarvitse jäädä. Oman sisäisen elämän paraneminen voi viedä aikaa, mutta kärsivällisyys kannattaa. Jumala voi tehdä ihmeellisiä asioita niiden sydämissä, jotka vilpittömästi etsivät muutosta.  Vapaana virtaavia vesiä kannattaa välillä pysähtyä ihailemaan ja kiittää niistä. Ne ovat ihmeellinen lahja.

Kun tänä kesänä näet vettä – rantamaiseman, puron, suihkulähteen, viileää vettä täynnä olevan kannun – anna sen muistuttaa sinua ikuisen elämän lähteestä. Lähteen luona saat sekä kiittää että pyytää.

Rukoile

Tunnusta Jumalalle kaikki, mikä aiheuttaa sinussa häpeää ja syyllisyyttä. Pyydä häntä antamaan anteeksi kaikki syntisi. Pyydä häntä poistamaan myös väärä syyllisyys ja vahingollinen häpeä. Saat ammentaa vettä pelastuksen lähteestä. Sinun syntisi annetaan anteeksi.

Kiitä Jumalaa pelastuksen lahjasta. Kiitä Jeesuksesta ja hänen uhristaan ristillä. Kiitä ikuisen elämän lähteestä.

Avaa sydämesi Jumalan rakkaudelle ja anna hänen nähdä janosi. Kerro hänelle, millaista virvoitusta sydämesi kaipaa. Pyydä hänen apuaan ja johdatustaan.

Viivy vielä hiljaa hänen läsnäolossaan. Olet saanut täyttää maljasi. Pyydä Jumalaa näyttämään, kuinka voit jakaa saamaasi vettä toisillekin. Sinäkin voit kutsua: ”Tulkaa veden ääreen!”

Lähde liikkeelle

Pyöräytä hartioitasi. Ravistele käsiäsi. Hengitä syvään. Katsele ympärillesi. Juo kulaus vettä. Olet saanut juoda. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Kaisu Leino
kapteeni

Kuva: Toni Kaarttinen 

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä