Everstiluutnantit Ian ja Wendy Swan: Pyhä Henki virkistäköön, haastakoon ja yllättäköön meitä!

image description
Juhannuksen aikaan Pelastusarmeijan jäsenet ja ystävät kokoontuvat Juuret-kongressiin hengellisen hyvän ja mukavan yhdessäolon merkeissä. Tämän vuoden teemana on ”Me uskomme”. Kongressin erityisvieraina ovat everstiluutnantit Ian ja Wendy Swan, Hongkongin ja Macaon hallintoalueen johtajat.

Everstiluutnantti Ian Swania voisi kutsua maailmankansalaiseksi. Hän syntyi Etelä-Afrikassa ja lähetyssaarnaajavanhempiensa mukana matkusti ympäri maailmaa, kunnes seitsemänvuotiaana Kanadasta tuli hänen kotinsa seuraavien 17 vuoden ajaksi.

Ian muistelee lapsuuden ”vaellusvuosia” lämmöllä:

– Laajennetulla perheellä – heillä, jotka ottivat minut siipiensä suojaan, on erityinen paikka sydämessäni. He opettivat minut ajattelemaan ja katsomaan maailmaa uusin tavoin. Erityinen lapsuuden muisto on Trinidadista, kun pääsiäisaamun jumalanpalvelusta seurasi rantajuhlat! Mikä onkaan parempi tapa juhlistaa pääsiäistä!

Kanadassa Ian kohtasi Wendyn – se oli rakkautta soittokunnassa.

– Vanhempani olivat määrättyinä Victoriassa, Brittiläisessä Kolumbiassa. Pidin taukoa yliopisto-opinnoista ja palvelin Victorian osaston soittokunnassa... ja siellä hän oli, kaikkein kaunein soittaja!

Jumala johdatti ihastuneet nuoret eri poluille, ja kesti neljä vuotta ennen kuin he tapasivat jälleen. Näiden vuosien aikana Ian päätyi Pelastusarmeijan sokeiden koulun opettajaksi Thikaan, Keniaan. Tuolloin hän tunsi Pyhän hengen kutsun upseeripalvelukseen.

– Haluni palvella Keniassa pohjautui vahvasti uskooni siihen, että koulutus pystyy parantamaan yksilöiden elämää, ja näin ollen vaikuttaa koko yhteisöön. Mutta koin, että moni käytti oppimaansa itsekkäisiin tarkoitusperiin. Tarvittaisiin sydämen muutos. Tuolloin Pyhä henki alkoi haastaa minua kokonaisvaltaiseen työhön ja palveluun.

Usko itsessään on ollut vahvasti läsnä aina Ianin ja Wendyn elämässä. Ianista tuli nuori sotilas seitsemänvuotiaana ja sotilas 18-vuotiaana. Wendy puolestaan oli kuusivuotias, kun hän pyysi Jeesuksen sydämeensä. 20-vuotiaana hän luovutti itsensä täysin Jumalan käyttöön.

– Uskon lujasti siihen, että Jumala rakastaa maailmaa. Tietäen sen minun pitää olla osana ympäröivää maailmaa joka päivä tavatakseni Hänet, kuullakseni Hänen äänensä ja nähdäkseni Hänen työnsä. Ja minä myös rakastan ihmisiä – se on hyvä yhdistelmä uskoni pohjalle, Wendy toteaa hymyillen.

Ian ja Wendy molemmat valmistuivat upseereiksi 80-luvun alussa, ja yhteinen määräys johdatti heidät seitsemän vuoden ajaksi Sambiaan. Tuona aikana heitä siunattiin myös kahdella lapsella – Jasonilla ja Briannalla.

Seuraava määräys vei heidät Hongkongin ja Macaon hallintoalueelle, jossa he olivat vastuussa koulutus- ja kokelas-asioista. Tätä seurasi paluu Kanadaan, Ian sai määräyksen William Booth University Collegen rehtoriksi ja Wendy opetti kyseisen yliopiston uskonnon osastolla.

– Kyseinen määräys oli suuri etuoikeus ja mahdollisuus. Se oli aikaa, kun todella oli keskityttävä uskon perusarvoihin. Oli haastavaa ja jännittävää päivittäin määritellä oppimme normeja, Ian kertoo ja jatkaa opiskelun tärkeydestä:

– Koen, että jokaisen kristityn olisi kyettävä perustelemaan uskoaan ja toimiaan. Pelastussotilaiden on hyvä ymmärtää mitä he uskovat, miksi he uskovat ja mikä on sen vaikutus maailmaan heidän ympärillään.

Paluu Hongkongiin

2013 Ian ja Wendy tekivät paluun Hongkongiin ja Macaoon, nyt hallintoalueen johtajana ja naistyön presidenttinä. Hong- kongin ja Macaon hallintoalueella toimii 17 osastoa 2 400 jäsenen voimin. Lisäksi hallintoalueella toimii 33 koulua, 83 sosiaalikeskusta, 17 kirpputoria. Toiminta tapahtuu neljällä kielellä: englanniksi, kantoniksi, mandariinikiinaksi ja tagalogiksi.

– Pelastusarmeija vaikuttaa myös Manner-Kiinassa, joten toimimme hyvin monimutkaisten poliittisten ja kulttuuristen vaikutusten alaisuudessa. Kun viimeksi olimme määrättynä täällä, Hongkong luovutettiin Britannialta Kiinalle. Nyt palatessamme olemme käytännössä nähneet, miten Hongkong on yhdistynyt Manner-Kiinaan. Vuoteen 2020 mennessä alueesta on muodostumassa 48 miljoonan asukkaan metropolialue – maailman suurin urbaani keskus. Tällä prosessilla on suora vaikutus Hongkongin kulttuuriseen asemaan, Ian selventää.

 – Oli ilo palata tänne. Kulttuuri, ihmiset, kieli ja ruoka olivat kaikki tuttuja. Mutta alue oli myös muuttunut paljon ja nopeasti – hallintoalueellamme monet osastomme ja laitoksemme olivat kasvaneet ja laajentuneet, Wendy lisää.

– Manner-Kiinan ja Hongkongin välinen yhdistyminen haastaa meidät ulos mukavuusalueeltamme ja toimimaan uusilla ja innovatiivisilla tavoilla. Samalla se myös kehittää suhdettamme ja rukousyhteyttämme Jumalaan, jotta toimisimme Hänen tarkoituksensa ja suunnitelmansa mukaisesti, Ian täsmentää.

Naistyöllä on tärkeä sija hallintoalueen toiminnassa. Projekteja on muun muassa työelämään ensi kertaa astuvien nuorten naisten ja Manner-Kiinasta tulevien maahanmuuttajanaisten parissa. Työtä tehdään myös tietoisuuden lisäämiseksi ihmiskaupasta ja naisten keskinäisen tuen edesauttamiseksi.

– 98 % naisista työskentelee kodin ulkopuolella, monet haastavissa työtehtävissä. Useimmat naiset työskentelevät kuusi päivää viikossa – työn, perheen ja henkilökohtaisen elämän yhdistäminen on monesti ylivoimaista. Mahdollisuudet palvelemiseen seurakunnassa ovat usein rajallisia näiden paineiden alla, Wendy toteaa vakavana.

Ian ja Wendy näkevät kummatkin kuitenkin alueen tilanteen valoisana.

– Tulevaisuus on valoisa, uskon että olemme murroksen edessä – nämä ovat jännittäviä aikoja tässä osassa maailmaa, Ian toteaa ja Wendy jatkaa:

– Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia. Nuorempi sukupolvi on sosiaalisesti hyvin valveutunutta ja innokkaita ottamaan osaa ja vaikuttamaan kristittyinä tässä yhteiskunnassa.

Juurilta kasvua

Juhannuksena Ian ja Wendy pääsevät tutustumaan keskikesän viettoon suomalaisen ja virolaisen Armeijaperheen kera. Heille vierailu on ensimmäinen.

– Olen kuullut, että täällä tapahtuu innostavia asioita, Ian paljastaa.

– Olen äärettömän innostunut päästessäni Pohjoismaihin – se on ollut pitkään ”unelmien työlistallani”. Olen tuntenut everstit Johnny ja Eva Klemanin vuosien ajan, ja he ovat kertoneet paljon hyvää Suomen ja Viron pelastusarmeijalaisista, Wendy lisää hymyillen.

Kongressin teemana tänä vuonna on ”Me uskomme”. Teema laajuudessaan kiehtoo erityisvieraitamme.

– Tulemme pohtimaan mihin uskomme, ja miksi se on merkityksellistä 2000- luvulla. Uskomme kertoo paljon siitä, miksi käyttäydymme näin kuin käyttäydymme, Wendy paljastaa.

– Aion lähestyä teologiaa ja uskoa historialliselta näkökannalta. Ymmärrämme paremmin Pelastusarmeijan opinkappaleita, jos ne on juurrutettu historialliseen yhteyteen ja ovat opetuslapseuden lihaa ja verta, Ian täsmentää ja jatkaa:

– Odotan kovasti tapaavani armeijalaisia, jotka ovat täynnä intohimoa. Jokaisella meistä on oma roolimme yhteiskunnassa, jossa elämme ja työskentelemme. Mitä ja miten uskomme määrittelee sen, miten pystymme vaikuttamaan ympäröivään yhteisöömme. Toivon kohtaavani suunnannäyttäjiä ja saavani uutta virtaa heidän kertomuksistaan ja kokemuksistaan.

– Tavataan Sanan äärellä hyvän yhteyden merkeissä. Pyhä Henki virkistäköön, haastakoon ja yllättäköön meitä!

Toni Kaarttinen
Kuva: The Salvation Army, Hongkong and Macau Command
Kuvitus: Elisa Raittila”Me uskomme” -Pelastusarmeijan Juuret–kongressi

23.–26.6.2016 Piispalassa, Kannonkoskella
Erityisvieraina  everstiluutnantit Ian ja Wendy Swan Hongkongista

Mukana myös everstit Johnny ja Eva Kleman ja everstiluutnantit Cedric ja Lyn Hills

Tule viettämään juhannusta hengellisen hyvän ja mukavan yhdessäolon merkeissä!

Tutustumme Pelastusarmeijan uuteen opin käsikirjaan

Opetusta otsikon teemasta        
Pop up -raamattutunteja    
Suuri leikki – Godly Play -sessioita            
Juhannusjuhla
Ulkoilma-aktiviteetteja          
Saunat ja kokko ym.      
Lapsille ja nuorille omaa ohjelmaa

Hinta: 230 €, sisältää täysihoidon koko ajalta. Nuoret 13–20 v. 130 euroa, lapset 4–12 v. 95 €.

Muutamia paikkoja vielä vapaana – toimi nopeasti!

Ilmoittautumiset ja lisätietoa: Pelastusarmeijan päämaja puh. (09) 681 2300,
[email protected]

Lämpimästi tervetuloa! 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä