Julkaistu 15.12.2023 12:03

Frälsningsarméns Julgrytsinsamling hjälper mindre bemedlade också denna jul

Som en följd av de stigande priserna har behovet av hjälp ökat i vårt land. Med de insamlade medlen till Julgrytan kan vi hjälpa fattiga familjer, enskilda människor och äldre i hemlandet. Hjälpen ges huvudsakligen som matpaket och gåvokort.

Julgrytorna syns i gatubilden och köpcenter från och med fredagen den 15.12. och är ute ända t.o.m. den 23.12. Man kan också donera till Julgrytan på adressen www.julgryran.fi .

Varudonationer mottas i Frälsningsarméns iCare- och lopptorgsaffärer samt vid julgrytscontainers i Helsingfors på Narinken och i Hagnäs samt på Jugendtorget i Tammerfors.

Hjälpbehovet ökar vid julen

De hjälpbehövandes antal har ökat överallt i Finland. När julen närmar sig flerdubblas antalet hjälpsökande.

” Vi ser de höjda prisernas svåra följder. Nya människor begär hjälp, sådana som har klarat sig förut - kostnaderna för mat och boende har stigit.  Speciellt svårt är det vid julen, eftersom det finns så många förväntningar”, berättar Frälsningsarméns kommunikationschef, kapten Kati Kivestö .

Vårt hjälparbetet är möjligt endast med empatiska människors stöd. Här ingår både penninggåvor till Julgrytan och talkoarbete av privatpersoner och även företag. Vi är verkligt tacksamma för allt stöd. Varje gåva bidrar till mat, kläder och julklappar åt dem, som mest behöver hjälp. De hjälper till att göra julen värd att vänta på för alla “, tillägger Kivestö.

Julgrytorna i stadsbilden

Julgrytsinsamlingens 145 grytor är ute den 15.-23. december. Grytornas placering finns på joulupata.fi. -sidorna.

 I köpcentret Tripla i Böle i Helsingfors, finns under hela december en av världens största julgrytor, den så kallade jättegrytan, där man kan ge en penninggåva.

Vid traditionella grytor står en frivillig grytvakt, och små obemannade grytor finns i samband med Frälsningsarméns iCare- och lopptorgsaffärer samt vid andra Julgrytans samarbetspartners affärer och köpcenter.

De insamlade medlen används i hemlandet

De insamlade medlen går bl.a. till fattiga barnfamiljer, pensionärer med små inkomster samt arbetslösa och studerande. Hjälpen ges som matpaket eller gåvokort såväl vid julen som under resten av året. Med julgrytsdonationer kan vi också ordna verksamhet t.ex. för äldre människor eller barnfamiljer, betala barnets lägeravgift eller ordna gemensamma måltider. De insamlade medlen används för insamlingsorten. Medlen från nätinsamlingen används för hela Finland.

Penninggåvor till Julgrytan kan ges på flera sätt

Kontanter kan ges till grytorna, dessutom kan man ge sin gåva enligt följande

  • Via MobilePay -appen till nummer 45011
  • Med sms PATA (10€) eller PATA20 (20€) till nummer 16499
  • Med bankgiro FI5720843800005729 och referensnummer 8808 joulupata.fi.
  • Även donation med kreditkort är möjlig på adressen joulupata.fi.
  • Genom att köpa Julgrytsyllesockor från Helsingin Villasukkatehdas på adressen helsinginvillasukkatehdas.fi. Ett par sockor kostar 7,80 euro och summman går till Julgrytsinsamlingen.
  • Julgrytsmedel kan också samlas via en grupp . Företag och privatpersoner, hobbygrupper och andra sammanslutningar kan grunda en egen nätgryta och utmana samarbetspartner, kolleger, vänner och andra att delta i insamlingen. Dem finner man på sidan www.julgrytan.fi

Varu- och kläddonationer

Varu- och kläddonationer kan man hämta till Frälsningarméns iCare- välgörenhetsaffärer eller julgrytscontainers. I Helsingfors finns det containers på Narinken i Kampen och på Hagnäs torg, i Tammerfors finns det en container på Jugendtorget.

På joulupata.fi-sidorna berättas vid vilka grytor varu- och kläddonationer mottas på olika orter. Varudonationerna ska vara användbara, rena och hela och packade så att de håller hantering och transport.

Julgrytsinsamlingens kampanj

Gör julen värd att vänta på för alla är temat för årets Julgrytskampanj. Planeringsbyrån Make it Simple , produktionsföretaget Directors Guild , tillverkningsföretaget Grade One , regissör Jakob Ström och kompositör Juri Seppä har velat stöda hemlandets fattiga genom att planera och förverkliga en berörande reklamfilm.

Med filmen vill vi påminna om, att fattigdom kastar en skugga över mångas jul också i år Genom att donera till Julgrytsinsamlingen är det möjligt att göra julen värd att vänta på också för dem.

De känsliga bilderna till kampanjen av en pojke och en flicka som väntar på julen, är tagna av fotograf Anton Sucksdorff och efterbehandlade av Kirsi Pärni, som välgörenhet.

Tack till frivilliga samt till många företag och sammanslutningar

Ett stort antal frivilliga, företag och sammanslutningar är igen en gång med och gör det möjligt för Julgrytsinsamlingen att lyckas och att hjälpen når fram. Utan dem skulle många nödställda bli utan hjälp.

Ett varmt tack till: Lions Club, Make it Simple, Anton Sucksdorff, Kirsi Pärni, Directors Guild, Grade One, Humina Oy, Dentsu, Finnkino, S-ryhmä, Helsingin Villasukkatehdas, Otavamedia, Yle, MTV Media, Clear Channel, Mediateko, Outshine, Bauer Media, Aller Media, Hufvudstadsbladet, Ilouutiset ja SecurityCast.   

Frälsningsarmén och Julgrytsinsamlingen i korthet

Frälsningsarmén är en internationell, kristen välgörenhetsorganisation, som utför mångsidigt hjälparbete. Frälsningsarmén grundades i England år 1865, och den är fortfarande en av världens största välgörenhetsorganisationer, som idag verkar i 133 länder. I Finland har Frälsningsarmén verkat sedan år 1889. Nuförtiden har vi verksamhet på över 20 orter i olika delar av Finland.

Julgrytsinsamlingen ordnas i över 30 länder, och den är Internationella Frälsningsarméns ( The Salvation Army) viktigaste insamling. I Finland har insamlingen ordnats utan avbrott från och med år 1906. Frälsningsarmén hjälper årligen tiotusentals människor, av dem flera tusentals just under jultiden.

Insamlingstillstånd: RA/2021/1383. Beviljare: Polisstyrelsen.

Tilläggsinformation om Julgrytsinsamlingen:

Kommunikationschef, kapten Kati Kivestö
[email protected]
puh. 045 139 4027

Ansvarig för marknadsföring och företagssamarbete Mira Vuorenpää
[email protected]
puh. 050 4733 646

www.joulupata.fi