Hengen täyttämä 130-vuotisjuhlaviikonloppu

image description
Viikonloppuna 20.–22.9.2019 juhlittiin Pelastusarmeijan 130-vuotista taivalta Suomessa. Maailmanlaajuisen Pelastusarmeijan johtajat, kenraali Brian Peddle ja komentaja Rosalie Peddle toivat juhlavieraina kansainvälisen Pelastusarmeijan tervehdyksen. Viikonlopun aikana Suomen ja Viron territorio sai myös uuden upseerin, luutnantti Jessica Bryant-Rönnqvistin. Temppeliaukion kirkossa vietettiin komeaa musiikkijuhlaa taiteilija Seela Sellan ja Pelastusarmeijan musiikkiryhmien voimin sekä jaettiin Hedvig von Haartman -palkinto Pelastusarmeijan hyväksi tehdystä työstä.

Viikonloppu alkoi perjantaina komeasti musiikkijuhlalla Temppeliaukion kirkossa, jonne yli kuusisataa pelastusarmeijalaista ja Armeijan ystävää oli kokoontunut juhlistamaan 130-vuotiasta Pelastusarmeijaa.

Musiikkijuhla käynnistyi yhdistetyn soittokunnan soittamalla komealla ”Prelude on Finlandia” -kappaleella. Kapteenien Tero ja Metti Saajorannan tervetuliaissanojen myötä kävi ilmi, että vieraita oli saapunut lukuisista maista Kanadaa ja Libanonia myöten. Puheenvuorossaan komentaja Rosalie Peddle kertoi tämän olevan heidän ensivierailunsa Suomessa, mutta jo vajaan vuorokauden aikana ihmisten ystävällisyys ja lämminsydämisyys oli tehnyt heihin suuren vaikutuksen.

Perjantai-illan pääesiintyjänä estradin otti haltuun arvostettu näyttelijä Seela Sella. Hän lausui psalmeja tunteikkaasti ja vahvasti eläytyen. Pelastusarmeija on ollut monin tavoin osa Seelan elämää.

130-vuotisjuhlan kunniaksi on julkaistu Kutsuttu palvelemaan cd-levy. Musiikkijuhlassa kuulimme ylistysryhmän esittämänä useampia kappaleita levyltä. Cd on mainio joululahjaidea, ja sitä on mahdollisuus tilata kauppaosastolta.

Musiikkijuhlassa jaettiin Hedvig von Haartman -palkinto, joka annetaan Pelastusarmeijalle osoitetusta arvokkaasta työstä ja tuesta. Palkinnon saivat nyt Pelastusarmeijan palkittua mainontaa pro bonona suunnitelleet Jarkko Tuuri, Jukka Mannio ja Pia Eiro mainostoimisto Make it Simple Oy:stä, ohjaaja Markus Virpiö, esiintyjä Väinö Virpiö ja tuottaja Risto Nikkilä Otto Tuotanto Oy:stä sekä säveltäjä Juri Seppä Humina Oy:stä.

Ohjelmassa olivat vielä Evelin ja Anneli Aavikin innostava tamburiiniesitys sekä Jorma Pollarin vahva yksinlaulu Saara Mörskyn säestyksellä, joka innosti juhlayleisön taputtamaan rytmissä. Sitä seurasi nuorten esitys, jonka tärkeä sanoma oli ”Toivoa toisille”. Antoisan juhlan päätti kenraali Brian Peddlen toivoa korostava saarna. Jumalalta saatu toivo ei ole koskaan epärealistista, vaan aina todellista.

Lapsille hauskaa ohjelmaa

Lauantaiaamu aloitettiin vauhdikkaasti, kun Ruoholahden ostoskeskuksen HopLop-seikkailupuistossa alkoi syntymäpäiväjuhla lapsiperheille. Seikkailupuistoon oli saapunut noin 450 lasta ja aikuista sosiaalipalvelukeskuksemme ja osastojemme kautta. Iloiset äänet raikasivat lasten nauttiessa monenlaisista touhu- ja seikkailumahdollisuuksista. Perheet saivat myös pienen aterian ja lahjakassit, joissa oli värikkäät liukuestesukat, ilmapallo, Nappis-lastenlehti, Sotahuuto sekä tietoa Pelastusarmeijan lasten ja nuorten toiminnasta.

HopLopissa kokoontui kenraali Brian Peddlen johdolla myös nuorisofoorumi. Parisenkymmentä nuorta esitti kenraalille ja komentaja Rosalie Peddlelle hyviä ja haastavia kysymyksiä. Keskustelussa esille nousseita aiheita olivat muun muassa sukupolvien väliset erot, nuorten kansainvälisyys ja se, miten tytöille ja naisille on luotava mahdollisuuksia kautta maailman. Kenraali kertoi tiedostavansa, että sukupolvien välillä on kuilu ja että olisi tärkeää luoda ylisukupolvinen armeijaperhe, sillä Armeijan tulevaisuus riippuu nuorista.

Aamun sadepilvet hälvenivät auringon tieltä Pelastusarmeijan torvisoittokunnan viihdyttäessä yleisöä kauniin sävelin Ruoholahden ostoskeskuksen edustalla.

Arvokkaita naisia

Lauantai-iltapäivänä vietettiin naisten kokousta teemalla ”Matkalla – arvokkaita ja urheita naisia tarvitaan!”. Suomen ja Viron Pelastusarmeijan naistyön presidentti, eversti Anne-Dore Naud toivotti kaikki lämpimästi tervetulleiksi. Tämän jälkeen hiljennyttiin rukoukseen viidellä eri kielellä. Naisten ylistysbändi esitti kolme laulua, ja majuri Kirsti Reponen esitti panhuilusoolon. Liikunnallinen hetki Psalmin 23 pohjalta sai yleisön vetreytymään ja terveen punan poskille. Musiikillisesti kokouksen täydensivät 60-vuotiaiden kitararyhmä ”Evergreens Unplugged” ja sotilas Evelin ja luutnantti Anneli Aavikin kaunis lauluesitys.

Ylisihteeri, majuri Saga Lippo haastatteli komentaja Rosalie Peddleä. Komentaja jakoi kokemuksensa siitä, miten nuorena hän oli aina ensimmäisenä suuntaamassa katumuspenkille. Siksi hänen on vaikea sanoa, milloin hän otti Jumalan sydämeensä ensi kertaa. Jumala pelasti hänet aina uudelleen ja uudelleen. Kysyttäessä koska hän rakastui kenraaliin, komentaja paljasti kenraalin hymyn hurmanneen hänet – se on hymy, joka valaisee koko huoneen.

Kummilapsityön vastuuhenkilö Maria Vataja esitteli yleisölle Helping Hand -projektia, jonka avulla tuetaan Tansaniassa toimivaa Mbagalan tyttökotia. Tyttökodin lapset ovat kohdanneet rankkoja asioita, kuten ihmiskauppaa, seksuaalista hyväksikäyttöä ja asunnottomuutta. Kokouksen kolehti ohjattiin Mbagalan tyttökodille.

Komentaja Rosalie Peddle muistutti saarnassaan, miten Jumalan silmissä naiset ovat arvokkaita.

– Nykymaailman ihanteiden ja vaatimusten ristitulessa omanarvontunto on hankala saavuttaa, ja näemme itsemme usein viallisina ja vajanaisina. Kunpa näkisimme itsemme, kuten Jumala näkee meidät ­–arvokkaina, ainutlaatuisina ihmisinä.

Naisten kokouksen päätteeksi nautittiin upeasta syntymäpäiväkakusta kahvin kera.

Suomen uusin upseeri

Lauantai-illan huipensi upseerivihkimysjuhla, jossa ”Myötätunnon lähetit” -kadettirenkaan Jessica Bryant-Rönnqvist vihittiin upseeriksi. Kanadalaissyntyinen Jessica on palvellut vuosia territoriossamme.

Kapteenit Gerry Lindholm ja Kati Kivestö esittelivät ja luovuttivat Jessica Bryant-Rönnqvistin. Kenraali Brian Peddle toimitti juhlallisen vihkimysseremonian, ja Suomen ja Viron territorio sai tuoreimman upseerinsa.

Juhlaväki otti territoriomme uuden upseerin vastaan innokkain suosionosoituksin. Määräyksen ja lähettämisen toimitti eversti Patrick Naud: Jessican määräys Oulun osaston johtajana – miehensä luutnantti Daniel Bryant-Rönnqvistin kanssa – jatkuu nyt luutnanttina.

Todistuksessaan luutnantti Jessica Bryant-Rönnqvist kertoi iloitsevansa löydettyään sen, mitä häntä on kutsuttu tekemään ja seuratessaan näin Jumalan tahtoa omassa elämässään. Jessica nauratti myös yleisöä toteamalla, että Jumala lähetti kanadalaisen kenraalin vihkimään kanadalaisen tytön.

Uuden upseerin vanhemmille tarkoitetun hopeatähden luovuttivat komentaja Rosalie Peddle ja eversti Anne-Dore Naud Jessican isälle Rick Bryantille.

Illan pimetessä kokous päättyi komentaja Rosalie Peddlen saarnaan ja yhteiseen rukoushetkeen. Saarnassa komentaja muistutti, että Jumala kutsuu meitä kaikkia ”myötätunnon läheteiksi”. Maailmamme tarvitsee myötätuntoa, sillä aivan jokainen meistä tarvitsee armahdusta ja pelastajaa.

Ota vastaan Jumalan rakkaus

Juhlaviikonloppu huipentui seesteisenä sunnuntaiaamuna Pelastusarmeijan Temppelissä, kun juhlaväki kokoontui vielä kerran yhteen pyhityskokouksen merkeissä. Kokouksen teema ”Ota vastaan Jumalan voima ja rakkaus” tuli eläväksi varmasti monen kuulijan sydämessä.

Juhla käynnistyi eversti Patrick Naudin tervetulosanoilla. Pyhään ilmapiiriin virittäydyttiin yhdistetyn soittokunnan kauniisti esittämän laulun Pyhä, pyhä, pyhä myötä.

Eversti Anne-Dore Naudin herkän yksinlaulun jälkeen kenraali esitti viikonlopun viimeisessä saarnassa rohkean ja vahvan kutsun tulla Jumalan pyhäksi ihmiseksi:

– Mitä meille merkitsee olla Jumalan pyhiä ihmisiä? Elämme arkista elämäämme tietäen, että Jumala on meidän kanssamme. Jumala tarvitsee ihmisiä, jotka on kutsuttu hänen palvelukseensa. Mutta ei eristyksiin, vaan maailmalle. Jumala haluaa meidän olevan hyvän voima tässä maailmassa. Emme ole yksin. Missä olemmekaan ja mitä teemmekään, Jumala on aina kanssamme ja antaa voimansa, viisautensa ja armonsa meidän käyttöömme.

Hengen täyttämä juhlaviikonloppu päätettiin perinteikkäästi lauluun Pelastuksen meri, joka perustuu William Boothin runoon: ”Oi, armonsa meri nyt avoinna on, niin syvä, niin kirkas, niin kuivumaton! Sen avannut meille on Jeesukseni, se vapaana virtaa, se vapaana virtaa, se vapaana virtaa nyt sielulleni.”

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen

Katso kuvakavalkadi 130-vuotisjuhlaviikonlopusta