Julkaistu 4.10.2019 06:00

Jippu – räiskettä ja rotinaa

Jippu tuli tunnetuksi pop-maailmassa, mutta Suomea hän ei ole koskaan kiertänyt niin paljon kuin nyt evankelistana. ”Tuntuu tosi tyhmältäkin ajatella, että laulaisin mistään muusta kuin Jeesuksesta”, Jippu kertoo.

Tapaan Jipun Turun Mikaelin kirkossa, istumme penkeille juttelemaan. Asettelen kameran kuvaamaan ja painan tallentimen nauhoittamaan.

– Mä olen Jippu, Jippu aloittaa. Jippu kertoo isästään, jolla oli tapana käydä kalassa. Merellä ollessaan hän oli pohtinut tyttärensä nimeä ja syvällisen mietelmän tuloksena päätynyt siihen tulokseen, että tästä tulisi Meri-Tuuli.

– Isä koki hyvin dramaattisesti, että hänen tyttärensä tulee olemaan merta ja tuulta, eli valtavan myrskyisä tai toisaalta tyyni ja suuri. Olen koko elämäni ajan taistellut näiden kahden persoonan välillä. Isän valtavan suuren odotuksen ja Gizmon, veljeni Riiviöt-elokuvan mukaan antaman nimen välillä. Mussa on kaikkea tätä. Olen saanut elää ison pop-uran ja nähnyt syntiä, raakuutta ja julmuutta, ja toisaalta saanut löytää rakastavan Kristuksen. Tänä päivänä saan palvella tuhlaajatytön armolla Turun Mikaelin seurakunnassa evankelistana ja kiertää ympäri Suomea kertomassa siitä, että tällainen riiviö, Meri-Tuuli on Jeesukselle rakas, kuten sinäkin.

Jippu tuli tunnetuksi pop-maailmassa, mutta Suomea hän ei ole koskaan kiertänyt niin paljon kuin evankelistana.

– Mua ei ole työllistänyt pop-maailma samalla tavalla kuin Jumalan valtakunnan työ nyt on. Nyt tuntuu tosi tyhmältäkin ajatella, että laulaisin mistään muusta kuin Jeesuksesta, Jippu kertoo ja jatkaa pohtimalla sitä, miten hän tuskin saisi inspiraatiota kiertää sata konserttia vuodessa laulamassa ja esiintymässä, jotta saisi ihailua.

– Rakkauslaulut ovat ihania, ja ihmiset tarvitsevat niitä. Ihmiset rakastavat toisiaan. Mä en jaksaisi tehdä tällaista määrää keikkoja, jos sen pohjana olisi itkettää ihmisiä rakkauslauluilla. Haluaisin, että Jeesus koskettaisi heitä, että heidän elämänsä muuttuisi. Toivon, että teen herätystyötä, ja toivon, että mun työni herättää. Sen takia taas olen valmis kiertämään tätä Suomea, koska näen herätystä.

Jeesus-aktivisti

– Haluan olla tämän sokean kansan ravistelija. Koen sen näyn selkeänä. Minun tehtäväni ei ole silittää kenenkään päätä. En ole lohduttaja enkä hellijä. Olen enemmänkin herättäjä ja ravistelija, hiukan anarkistinen. En halua puhua täällä mitään lässytystä. Mua ei ole kutsuttu puhumaan kiltistä Jeesuksesta, vaan kärsineestä ylösnousseesta Kristuksesta kadotetulle kansalle, joka tarvitsee pelastusta.

– Olisinko mä sitten jonkinlainen aktivisti, Jeesus-aktivisti, Jippu pohtii ja jatkaa:

– Se fanaattisuus mikä mussa on, mä en kuitenkaan halua olla pelottava. Enkä missään nimessä ole tuomion julistaja, vaan rakkauden julistaja. Eikä rakkaus saa olla mitään lässytystä. Näin on mun omassa elämässänikin. Rakkaudessa pitää olla räiskettä ja rotinaa niin avioliitossa kuin elämässäkin, Jippu naurahtaa ja jatkaa vakavasti, että suhteessa Jumalaankin pitää tapahtua jotain mullistavaa, koska Jeesus on totta.

– Mitä ihmettä me täällä saarnataan. Luetaan lapuista jotain keskinkertaisuutta, kun meillä on tarjota maailman suurin sanoma. 

Ei hajutonta tai mautonta

Jipun mielestä sanoman Jeesuksesta tulee olla värikästä ja sen tulee maistua.

– Eihän saippuakauppias voi näin myydä saippuaa: Tämä saippua saattaa pestä sun kädet, mut voihan niihin jotain likaakin jäädä, Jippu virnuilee ja jatkaa:

– Siis sellainen saippua, joka vähän pesee, mutta haju jää kuitenkin. Totuus on, että Jeesus pesee kokonaan, eikä pikkaisen vaan tahroja. Jeesus on kaikkein paras vaihtoehto. Sinun ei tämän jälkeen tarvitse kokeilla mitään muuta. Tämä pelastaa koko sinun elämäsi.

Mitä herätys on?

Jippu kertoo kokeneensa, että herätys on meitä ympäröivän rakkauden näkemistä. Jumalan rakkauden näkemistä. Tuo rakkauden kokeminen aiheuttaa henkilökohtaisen syntisyyden käsittämistä ja totuuteen tulemista.

– Mä en näe herätystä siinä, että ihmiset makaavat lattialla, huutavat ja tanssivat. Kai se voi olla sitäkin, vapautumista, Jippu pohtii ja jatkaa kertomalla, että herääminen, herätys on jotain meidän ulkopuolellamme. Hänen mielestään herätys on totuuteen tulemista ja sen ymmärrystä, että emme elä itsellemme.

– Kun näemme ja ymmärrämme oman pienuutemme suhteessa Jumalaan, ei se välttämättä aiheuta mitään tanssimista. Se voi aiheuttaa itkemistä tai hiljaisuutta. Varmastikin se aiheuttaa paljon enemmän ja suurempaa kuin kiljumista.

Tärkeät asiat

Kysyn Jipulta hänelle tärkeimpiä asioita, johon hän vastaa nopeasti.

– Ensimmäisenä perhe: poika Romeo ja aviomies.

Toisena kutsumus, ja hän perustelee seuraavanlaisesti:

– Mun poika Romeo. On kyllä niin valtava rakkaus, mikä mulla on omaa lastani kohtaan. Joskus olen kysynyt Jumalalta, että kai saan anteeksi, jos Hän tulee välillä kakkosena, Jippu vakavoituu ja jatkaa pohtimalla, että kyllä varmaan Jumala tämän ymmärtää.

– Kyllä mä tätä kutsumusta pidän, tätä tuhlaajan armoa, tosi suuressa arvossa, Jippu kertoo.

Kolmantena Jipun listalla tulevat armo ja anteeksiantamus. Se näkyykin hänessä ja kuuluu hänen puheissaan. Niin paljon hän on kokenut.

Teetkö tietoisesti valintoja noiden arvojen mukaisesti?

– Joo, kyllä minä teen ihan kirkkaita valintoja esimerkiksi kutsumuksen suhteen. Pohdin aina, että onko tämä osa minun kutsumustani. Voisin ihan hyvin tehdä kaikennäköistä hengellisellä puolella, ja pidänkin kaikenlaisesta, mutta pohdin, kuuluvatko ne evankelistan työhön. Usein mä kieltäydyn. Ne olisivat olleet kivoja juttuja, mutta eivät kuulu mun kutsumusalueeseeni evankelistana. Mä olen evankelista ja olen tullut puhumaan niille, jotka eivät tunne Jeesusta ja toki niillekin, jotka tuntevat, vahvistamaan niidenkin uskoa.

Jippu pitää tärkeänä, että vaikka kutsumus on hänelle tärkeää, se ei saa mennä perheen edelle niin, että perhe kärsisi.

– Kutsumuksen ja perheen pitää kulkea käsi kädessä. Se on tärkeää, että ne tukevat toisiaan.

Hän ei usko, että Jumala olisi kutsunut meitä hylkäämään perhettä kutsumuksen tähden.

– Maailman pelastaminen on se sana, kun mietittiin, että mikä mä olen: Jeesus-aktivisti, maailman pelastaja vai mitä. Koen, että se sanoma ja kortti millä me pelastetaan, on Jeesus. Arvostan humanitääristä apua, vaikka sellaisen avun antaminen ei suoranaisesti olekaan mun tehtävä. Kaikkea apua tarvitaan, niin myös sielujen pelastamistakin. Meidän tehtävämme on saada uskosta osattomia tietoiseksi Jumalan rakkaudesta.

Mitä tapahtuu, kun tulemme tietoiseksi Jumalan rakkaudesta?

– Jeesuksen kohtaamisen jälkeen oikeastaan kaikki muuttuu. Lopputuloksen tajuat vasta taivaassa, Jippu kertoo vakavasti ja jatkaa kertomalla siitä, mitä tapahtui hänen elämässään, koska hän ei kyennyt arvostamaan ja rakastamaan itseään. Hän jatkaa kertomalla, kuinka hän vuosikausia tuhosi itseään ja satutti läheisiään, koska ei kyennyt rakastamaan itseään.

– Kun me saamme kyvyn nähdä elämämme ainutlaatuisena ja arvokkaana, se muuttaa mullistavasti suhtautumisemme itseemme. Kun ymmärrät Jeesuksen ristin kuoleman syvyyden, sillä hetkellä salamannopeasti ymmärrät, että sinun puolestasi on kuoltu. Se ei voi olla muuttamatta tuhoa toivoksi. Tarve rikkoutua muuttuu tarpeeksi eheytyä ja tarve eksyä muuttuu tarpeeksi löytyä. Kadotus muuttuu taivaaksi, Jippu päättää.

Meidän piti tehdä haastattelu, siitä tulikin keskustelu. Jipun sanoista kumpuaa halu olla Jumalan käytettävissä siinä tehtävässä, johon hänet on kutsuttu. Kaiken tiivistää aivan viimeiset sanat, jotka hän sanoi, kun olimme lähdössä.

– En voi nukkua yötäni, jos mä en tee kaikkeani, että ihmiset löytäisivät rakkauden, Jippu toteaa vakavasti.

Uskon sen. On hyvä, että on Jipun kaltaisia ihmisiä, koska maailma pelastuu juuri hänen kaltaistensa ihmisten tähden.

Suljen kameran ja sammutan nauhoituksen. Lähdemme pelastamaan maailmaa.

Toni Penttinen
Kuva: Toni Penttinen 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä