Jumalan oikeudenmukaisuus!

image description
Viime viikot ovat herättäneet kysymyksiä monissa palkansaajissa ja työntekijöissä. Saavatko he jatkaa työsuhteissaan? Valitettavasti kuulemme uutisista päivittäin kaikenlaisten yritysten ja yhtiöiden äkillisistä taloudellisista vaikeuksista.

Muistan lehdessä huolestuneen johtajan kertoneen, kuinka epävarmoilta seuraavat kuukaudet näyttivät. Lannistuneena hän joutui lomauttamaan osa-aikaisesti monia hyviä ja arvostettuja työntekijöitään. Hän sanoi: ”Ei ollut muita vaihtoehtoja! Se on epäoikeudenmukaista!” En saa mielestäni ravintolan kokkia selittämässä toimittajalle, kuinka hänellä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin lyödä hanskat tiskiin kuun lopussa.

Tämän traagisen taloudellisen kierteen pohjalla on huutava epäoikeudenmukaisuus! Näistä surullisista tilanteista kärsivät perheet, lapset ja vanhemmat, joilta loppuvat resurssit, yksinelävät joilla ei ole sukulaisia, vuokranmaksajat, ne joilta puuttuu perheen tai ystävien taloudellinen tuki, ne joilla ei ole muuta mahdollisuuttakuin anoa apua esimerkiksi sosiaalityöntekijöiltä, kirkkojen vapaaehtoisilta tai yksityisiltä järjestöiltä.

Olemme kuulleet hälyttäviä kansainvälisiä uutisia koronavirusepidemian vaikutuksista: 22 miljoonaa ihmistä on nyt menettänyt työnsä Yhdysvalloissa, yhdessä maailman rikkaimmista maista. Miten se on mahdollista? Oli hienoa kuulla, että vapaaehtoiset ja järjestöt reagoivat tilanteeseen nopeasti ja alkoivat suunnitella yhteisvastuullista toimintaa!

Juuri näiden olosuhteiden takia monet ovat havahtuneet siihen, että varma työpaikka ja onni tehdä työtä on etuoikeus.

Ihmiselämän realiteetteja kohdatessani olen tykännyt lukea ”vertausta työmiehistä”, jonka Jeesus kerran kertoi. Niille, jotka olivat kuuntelemassa, hän sanoi… (Matteus 20:1–16)

Yksikään vertaus ei yhtä selkeästi korosta eroa meidän ja Jumalan oikeudenmukaisuuden välillä. Ajattelemme tietysti, että työntekijöille tulee maksaa palkkaa tehtyjen työtuntien mukaan, mutta viinitarhan omistaja Jeesuksen kertomuksessa maksaa saman peruspalkan kaikille työntekijöilleen, jopa niille, jotka saapuvat vasta työpäivän viime tunneilla.

Valittajille isäntä huomauttaa: ” ja kai minä saan omallani tehdä mitä haluan? Katsotko sinä karsaasti sitä, että minä olen hyvä?”

Jeesuksen aikana työmies eli kädestä suuhun. Luultavasti päivän palkka riitti juuri ja juuri perheen elättämiseen. Tämän nähdessään anteliaalla isännällä on kaikki oikeus pitää huolta työmiehistään heidän työtaakastaan riippumatta. Niin on myös Jumalan kanssa: oikeudenmukaisuuden sijaan hän välittää niiden auttamisesta, jotka apua tarvitsevat. Anteliaisuus on Jumalan oikeudenmukaisuutta.

Patrick Naud
eversti
territorion johtaja 


    Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

    Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

    Tilaa Sotahuuto tästä