Kesänviettäjän selviytymisopas

image description
Marraskuun räntäsateissa saamme lukea lehdistä, kuinka talvi jälleen kerran yllätti autoilijat. Kumma kyllä, kesän ei koskaan sanota yllättäneen suomalaisia.

Kesään valmistaudutaan jo pitkin vuotta. Katsotaan kalenteria. Tehdään lomasuunnitelmia. Huhti-toukokuussa etsitään kilpaa kesän merkkejä. Kuu kiurusta kesään... pääskysestä ei päivääkään. Maaseudulla eläimet kirmaavat laitumelle. Koululainen heittää kirjat nurkkaan ja hihkuu riemusta. Siitepölyallergikko vaihtaa aivastellen suodattimet ikkunaan, troppaa itseään antihistamiineilla ja toivoo hartaasti pikaista lokakuuta sateineen.

Mutta ei auta. Kesä on jälleen edessä. Se kestää aivan yhtä monta päivää, oli sen ystävä tai ei. Viikkokausia valoisaa ja lämmintä (no, ainakin silloin kun ei tule räntää). Kun naapurit pakkaavat jälleen laukkunsa ja suuntaavat Välimeren maisemiin (ihanaa, ei vähään aikaan epävireistä oopperaa laulettuna suihkussa aamuvarhain), totuus iskee täydellä teholla – kesä. Vapaa-aikaa. Miten ihmeessä saan ajan kulumaan, kun ulkona on vuorotellen liian kuuma, kylmä, kuivaa, märkää, hiostavaa, tuulee niin että tukka lentää...

Kävele luonnossa. Nauti sen hiljaisuudesta ja rauhasta. Katso lintua, joka kuljettaa väsymättä matoja poikaselleen. Katso muurahaista, joka raahaa itseään isompaa taakkaa yhteiseen kekoon. Kuuntele, kuinka haavan lehdet havisevat tuulessa tai laine liplattaa rantaan. Nauti kiireettömyyden tunnusta. Luonto ei katso kelloa ja mieti olevansa taas myöhässä jostakin.

Siivoa komerot. Kun ulkona vallitsee vääränlainen sää, näytä sille pitkää nenää, ja inventoi omaisuutesi. Poista ne, mitä et ole käyttänyt pitkään aikaan, ja tee tilaa jollekin uudelle. Myy tarpeettomat katukirpputorilla, lahjoita sukulaislapsille tai pudota pestynä muovipusseissa vaikka Pelastusarmeijan keräyslaatikkoon.

Tutustu uuteen ihmiseen. Lähde torikahvilaan kahvikupilliselle. Istu bussissa tyhjän penkkirivin sijaan jonkun viereen. Katso ympärillesi, ja jos huomaat jonkun yksinäisen, aloita keskustelu. Milloin viimeksi tutustuit uuteen ihmiseen?

Makaa nurmikolla ja katsele taivaalle. Seuraa pilvien muodostumista. Aivan kuin tuossa karhu jahtaisi jänistä. Tai merihirviö kurkistaisi saaren takaa. Toimii varmemmin kuin facebook. Kuva päivittyy jatkuvasti ja akku ei lopu kesken. Toki huoltokatkos tulee kerran vuorokaudessa, mutta kuva näkyy silloinkin, vaikka vähäisemmällä valoteholla.

Paista makkaraa nuotiolla. Hakkaa ensin polttopuut, kasaa pino sanomalehden sivuja. Käytä kolme askia tulitikkuja ja polta sormenpääsi. Etsi turhaan kotiin jääneitä saksia, jotta saisit makkarapaketin auki. Hätistä hyttyset. Käräytä makkara tummaksi muistellessasi mihin pakkasit ketsupin. Jos makkara ei sovi ruokavalioosi, kokeile tikkupullaa tai vaahtokarkkeja.

Lue hyvä kirja. Käperry sateisena päivänä mukavasti sohvan nurkkaan, varaa pientä purtavaa ja anna kirjan kuljettaa sinua uusia polkuja sinne, missä et ole ennen käynyt. Uppoudu sen maailmaan. Kun lasket kirjat käsistäsi, saatat huomata aikaa vierähtäneen jo pitkän tovin, ja illatkin ovat taas alkaneet pimentyä.

Aloita uusi harrastus. Mieti, mitä olet aina halunnut kokeilla. Etsi tietoa siitä, etsi paikka jossa sitä voi harrastaa ja kokeile rohkeasti – oli sitten kyseessä puutarhanhoito, villasukan neulominen, öljyvärimaalaus, benji-hyppy tai uuden kielen oppiminen.

Pelaa frisbee-golfia. Peruskiekko ei paljoa maksa ja ratoja löytyy useimmista kaupungeista. Saat hyötyliikuntaa ja raitista ilmaa. Googlaa netistä (www.frisbeegolfradat.fi) tai kysy kadetti Riku Leinolta Kouvolasta. Varaudu siihen, että harrastus koukuttaa, ja pian hankit ison laukun, jotta saat merkkikiekkosi haluamaasi järjestykseen.

Järjestä hyttysentappokisat. Voit luoda omat sarjat eri-ikäisille kilpailijoille ja sopia pyydystetäänkö hyttyset luomuna (vain omia kouria apuna käyttäen), vai onko sähkökäyttöinen lätkä sallittu apuväline. Toimii parhaiten touko-kesäkuussa kesämökillä tai lähimmässä metsikössä. Mikäli hyttysiä on erityisen runsaasti, voitte ottaa uusintakilpailut vaikka kerran viikossa. Ja jokaisen onnistuneen nappauksen jälkeen yleisö taputtaa käsiään – mielellään niin, että väliin jää pari hyttystä.

Tutustu geokätköilyyn. Pian huomaat ryömiväsi piikkipensaassa, kapuavasi metsikön pihkaisimpaan mäntyyn taskulamppu hampaiden välissä tai kahlaavasi suossa polviasi myöten. Kun voitonriemuisena palaat puoliltaöin kotiin vaatteet mutaisina ja heinänkorsia hiuksissa, saat oivan tilaisuuden käännyttää koko kotiväen tämän ihanan harrastuksen pariin. Sen jälkeen valitsetkin aina lomakohteet sen mukaan, mistä löytyy taas pari purkkia, ja huomaat vilkaisevasi jokaista kivenkoloa ja ovisyvennystä sillä silmällä, että tuolla voisi hyvin olla purkki. Lisätietoa: www.geocache.fi

Vietä päivä lapsen seurassa. Jos sinulla ei ole omia, lainaa kummilasta, sukulaistyttöä, veljenpoikaa, lastenlasta. Katsele, kuinka lapsi näkee ihmeen pienimmässäkin vesilammikossa, koppakuoriaisessa, jäätelötuutissa tai kuusenkävyssä. Opettele katsomaan lapsen silmin ja lapsen ennakkoluulottomuudella. Naura ja loiki kiveltä toiselle. Illan tullen huomaat nuorentuneesi vuosia (tai vaihtoehtoisesti harmaantuneesi lopullisesti).

Tartu Raamattuun. Lue elämänohjeita, rakkaustarinoita, perhekriisejä, kuvauksia Jumalan uskollisuudesta. Lue pelottomuudesta vaikeuksien keskellä. Lue Jumalan suuresta suunnitelmasta sinunkin elämääsi varten. Kysele. Kuuntele. Kiitä. Ja kun kesä on ohi, lukemista riittää edelleenkin jokaiselle päivälle. Et koskaan voi ammentaa sitä tyhjiin. Pelastusarmeijan raamatunlukuoppaan tälle vuodelle löydät: www.pelastusarmeija.fi/palvelut/hengellinen-toiminta

Kati Kivestö
luutnantti 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä