Julkaistu 29.9.2023 07:00

Kutsuttu sotilaaksi: Jüri Põld

Kutsuttu sotilaaksi

Tässä kirjoitussarjassa Pelastusarmeijan sotilaat eri puolelta Suomea pohtivat omaa kutsumustaan ja kertovat, mitä ajatuksia heille on herännyt Kutsuttu sotilaaksi -kirjan äärellä.  Tässä kuussa puheenvuoro on Jüri Põldilla Tallinnan Koplin osastosta.

Vapauden lahja

Olen Jüri Põld. Olen 40-vuotias, rakkaan vaimoni aviomies ja kolmen ihanan lapsen isä. Yli kymmenen vuotta sitten en voinut edes unelmoida perheestä. Olin vaarassa kuolla huumeriippuvuuteen. Minulla oli tapana käydä tuolloin narkomaanien päiväkeskuksessa. Erään kerran sinne tuli Pelastusarmeijan upseeri, joka kertoi oman elämäntarinansa ja kutsui minua tulemaan Pelastusarmeijan osastoon.

Aloin käydä Pelastusarmeijan kokouksissa, ja pian muutin kuntoutuskeskukseen, jossa kävin läpi toipumisohjelman ja löysin uskon Jeesukseen. Vuonna 2013 minut vihittiin Pelastusarmeijan sotilaaksi.

Nyt työskentelen kuntoutuskeskuksen johtajana. Pidän todella kovasti työstäni, koska Pelastusarmeija menee sinne ja palvelee siellä, mihin monet muut eivät uskalla edes katsoa.

Vapaaksi riippuvuuksista Jumalan avulla

Koen, että pelastussotilaina emme voi enää elää synnin orjina. Olemme saaneet vapauden lahjan Jeesukselta Kristukselta. Hän antoi oman henkensä ristillä, jotta me saisimme syntimme anteeksi. Kuinka voisimme kertoa sanomaa Jumalan antamasta vapaudesta muille, jos itse eläisimme riippuvaisina huumeisiin tai alkoholiin!

Jumala haluaa meidän olevan vapaita riippuvuudesta. Koska olemme kaikki luotu Hänen kuvaksensa, ymmärrämme terveellisen elämäntavan tärkeyden. Pyhä Henki ei voi työskennellä sydämessä, joka on jatkuvasti synnin vallassa ja turmeltunut. Koska meidät on luotu Jumalan kuvaksi, meidän vastuullamme on pitää huolta itsestämme fyysisesti ja henkisesti, jotta sekä mielemme että kehomme voisi hyvin.

Esimerkin voima

Pelastusarmeijalaiset on kutsuttu rakastamaan ja hyväksymään muut ihmiset riippumatta siitä, kamppailevatko he riippuvuuksien kanssa vai eivät. Ihmisinä yritämme tietysti aina ymmärtää, miksi joistakin tulee riippuvaisia, ja yritämme tarjota myös fyysistä ja henkistä tukea, auttaa heitä löytämään ulos tuhoa aiheuttavasta tavasta elää. Henkilökohtaiset elämänkokemuksemme voivat toimia suurena todistuksena ja olla esimerkkinä muille erilaisesta elämäntavasta, joka on mahdollista silloin, kun elää elämänsä Jumalan kanssa.

Koska Jumala on vapauttanut meidät, meidän tulee rakastaa heitä, jotka vielä kamppailevat riippuvuuksiensa kanssa. Jumala kutsuu meitä kertomaan kokemuksistamme ja vapautumisestamme niin kodittomille kuin rikkaillekin. Pelastussotilaina meidät on kutsuttu vaalimaan tätä kallisarvoista vapautta, emmekä saa käyttää sitä millään tavalla väärin.

Monenlaista riippuvuutta

Elämä on opettanut minulle, että orjuus voi olla sekä fyysistä että henkistä. Ihmiset voivat olla perheväkivallan, alkoholin, huumeiden, savukkeiden, energiajuomien, uhkapelien, videopelien ja erilaisten psykedeelisten aineiden orjia. Toisaalta voimme olla myös sellaisten tunteiden orjia, kuten ylpeys, raivo, pelko, mustasukkaisuus ja viha.

Luulen, että kaikenlaiset riippuvuudet – oli sitten kyse alkoholista, huumeista tai uhkapelistä – ovat seurausta ihmisen sisäisistä ongelmista ja ahdistuksesta. Kun ihminen päättää alkaa käyttää päihteitä, hän saattaa olettaa, että ne jollakin tavalla lievittävät hänen ahdistustaan ja saavat kaikki ongelmat katoamaan, mutta tosiasiassa hän silloin ottaa askeleen kohti lamaannuttavaa riippuvuutta.

Älä pelkää hakea apua

Monet, elleivät kaikki, riippuvuuksista kärsivät elävät teeskentelyssä uskoen vilpittömästi, että he hallitsevat itseään ja voivat halutessaan lopettaa päihteiden käytön milloin tahansa. Toiset ymmärtävät tarvitsevansa apua, mutta saattavat olla liian peloissaan tai häpeissään sanoakseen mitään, koska he pelkäävät, että heidät nähdään heikkoina tai tuomitaan tekojensa vuoksi. Tällaiset valheet voivat estää ihmistä hakemasta apua, sillä kuinka voit edes ajatella avun pyytämistä, kun et voi myöntää itsellesi tarvitsevasi sitä, kun luulet, että et ansaitse sitä tai että saat avun sijaan kritiikkiä. Tämä on se, mihin paholainen juuri pyrkii. Hän tekee kaikkensa häiritäkseen ihmisiä tai estääkseen heitä hakemasta apua.

Meidän tehtävämme on huomata nämä ihmiset, tavoittaa heidät, tukea heitä, kutsua heidät seurakuntaan ja näyttää heille, että välitämme. Pelastusarmeijalaisten tulee olla esimerkkinä siitä, että elämää voi elää vapaana riippuvuuksista, vapaana negatiivisista tunteista. Pelastussotilaat ovat elävä todistus elämästä, jonka vain Jumala antaa, jotta ihmiset voisivat rohkaistua nähdessään, että on mahdollista astua parempaan, raittiiseen elämään Jeesuksen Kristuksen avulla.

Jüri Põld
pelastussotilas
Toivon talon johtaja

Sotahuudon seuraavassa numerossa (10/23) kerromme lisää pelastussotilas Jüri Põldista ja Toivon talosta, jonka johtajana Jüri toimii. 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä