Kuukauden kaupunki | Kajaani

image description

Kajaanissa voitetaan sydämiä Kristukselle

Kajaanilaiset saavat olla ylpeitä kaupunkinsa historiasta. Pietari Brahen perustamassa kaupungissa 50 urheaa sotilasta puolusti Kajaanin linnaa ylivoimaista 4 000 venäläissotilaan joukkoa vastaan Suuressa Pohjan sodassa. 111 vuotta sitten samoin urheat pelastussotilaat ja -upseerit toivat Pelastusarmeijan Kainuun sydämeen. Tänä päivänä majuri Matti Nevalainen, sotilas Aila Kontio ja muut osaston aktiiviset jäsenet työskentelevät voittaakseen sieluja Jeesukselle.

Kajaanin osastolla valitsee rauhallinen ilmapiiri, kun saavun paikalle pari tuntia ennen torstaitapahtuman alkua. Osaston vastuuhenkilö, eläkkeellä oleva majuri Matti Nevalainen on tullut valmistautumaan päivän kokoontumista varten.

– Torstaitapahtumamme sisältää keskustelua, laulua ja musiikkia. Saa esittää kysymyksiä ja varsinaista saarnaa ei ole, vaan lämminhenkistä keskustelua ja yhdessäoloa, Matti valottaa päivän ohjelmaa.

Palkitsevaa osastotyötä

Matti kuuli Jeesuksen kutsun ollessaan 27-vuotias. Matin vanhempi serkkupoika oli hukkunut humalapäissään ja myös vanhempi veli menehtyi epäilyttävissä olosuhteissa. Vaikka Matti ei itse ollut kovin kiinnostunut päihteistä, hän ymmärsi, että voisi itsekin langeta samalle tielle. Hän kaipasi syvempää tarkoitusta elämälleen.

– Sain syntini anteeksi Jeesuksen veressä. Kävin Armeijan tilaisuuksissa kotiseudullani Nurmeksessa. Meiltä nuorilta kysyttiin: olette oikeassa paikassa elämässänne? Mutta en ollut vielä valmis ottamaan seuraavaa askelta Armeijapolullani.

Oikea hetki seurasi seitsemän vuotta myöhemmin.

– Asuin äitini kanssa, hänen tukenaan ja turvanaan vanhoilla päivillään. Kun äitini nukkui pois, jäin yksin. Koin vahvan sisäisen kutsun, että Pelastusarmeija on se seurakunta, johon kuulun. Tulin sotilaaksi -85 ja upseeriksi valmistuin vuonna -89.

Pelastusupseereille tyypilliseen tapaan Matin määräyslista on pitkä: Lohja, Hyvinkää, Helsinki, Rovaniemi ja Kemi. Kemissä Matti kohtasi rakkauden, Helenan. Yhdessä aviopari oli vielä määrättynä Joensuussa, Oulussa, Kuopiossa ja viimeisenä Kajaanissa vuodesta 2011. Matti pääsi eläkkeelle viime vuonna, mutta on jatkanut osaston vastuuhenkilönä tämän jälkeen.

– Asun Nurmeksessa, 110 kilometrin päässä. Käyn täällä Kajaanissa kaksi kertaa kuukaudessa, kaksi päivää kerrallaan. Johdan torstaitapahtumaa ja perjantaisin myyn Sotahuutoja kaupungilla. Osaston tapahtumat, naistenilta tiistaisin, torstaitapahtuma ja perjantain katulähetysilta ovat jokaviikkoisia, ja siitä saamme kiittää palavasieluista sotilastamme Aila Kontiota ja ahkeria siviilijäseniämme. Suuri kiitos ja Jumalan siunausta heille!

Matille arvokkainta osastotyössä on se, kun näkee jonkun ottavan Kristuksen elämäänsä.

– Myös Sotahuutokaupalla on hyviä keskusteluja. Kadulla kohtaa heitä, jotka eivät uskalla tulla osaston ovista sisään. Nämä ovat arvokkaita kohtaamisia.

Hengellisen elämän lisäksi myös sosiaaliselle avulle on Kajaanin alueella tarvetta. Päihdeongelmat, yksinäisyys ja työttömyys ovat myös Kainuussa akuutteja ongelmia.

– Meille tulee muutamia avustuspyyntöjä kuukaudessa. Joulun aikana meillä oli avustusjakelua perheellisille avuntarvitsijoille. Joulupata on aina otettu täällä lämmöllä vastaan, ja viime vuoden tavoin kaksi joulupataa ilmestyy tänä vuonna Kajaanin kaduille. Kiitos jo etukäteen kaikille, jotka haluavat näin auttaa meitä auttamaan Kajaanissa, Matti päättää hetkemme hymyillen.

Hyvää henkeä yli seurakuntarajojen

Torstaitapahtuma on pian alkamassa, ja keittiön ja salin väliä kävelee reippaasti kahvitarjoilua viimeistelevä Pirjo Mönkkönen, joka on Kajaanin osaston tuorein siviilijäsen.

– Kun tulin uskoon, kaipasin seurakuntayhteyttä. Kävin parissa eri kirkko- kunnassa,mutta ne eivät tuntuneet omalta. Saavuin tänne ja minut otettiin lämmöllä vastaan. Joku sanoi, että sinähän olet meidän rukousvastaus, olemme tarvinneet tänne ystävää, jolla on terveet jalat! Olen mielelläni apuna! Pirjo naurahtaa.

Tilaisuuteen on tullut paikalle osaston ystävä Sanna Hämäläinen. Aiemmin hän veti osastolla tuolijumppaa ja on myös aktiivisena valokuvauksen harrastajana ollut kuvaamassa osaston tilaisuuksia.

– Tässä yhteydessä on ihana olla mukana, Sanna huikkaa.

Keskustelen vielä hetken osaston pitkäaikaisen sotilaan, ahkeran ja Armeijaa rakastavan Aila Kontion kanssa.

– Olen toisen polven armeijalainen. Äitini oli sotilas ja asuimme tuossa viereisessä talossa. Ei Armeijaa oikein pakoonkaan päässyt, Aila toteaa nauraen ja jatkaa lämpimästi:

– Äitini oli pelastussotilas henkeen ja vereen. Hän oli mukana toiminnassa viimeiseen asti ja tämä on minunkin polkuni. Armeija on kotini.

– Jäätyäni eläkkeelle olen ollut vahvasti osastolla mukana. Kun Matti jäi eläkkeelle, niin olen saanut enemmän vastuuta tapahtumien pyörittämisestä. Asun tässä samassa talossa, niin usein saatan tulla vain piipahtamaan tänne touhuamaan kaikenlaista, Aila naurahtaa.

Ailalla oli unelma kahvilatoiminnasta, jonne ihmiset voisivat tulla vapaasti käymään. Tänä syksynä haave toteutui uutena katulähetysiltana.

– Meillä on hyvä henki yli seurakuntarajojen. Naistenillassa keskustelimme asiasta ja sovimme, että kokeilemme toimintaa täällä. Vastuuhenkilöinä tässä on ihmisiä eri seurakunnista. Illat ovat alkaneet mukavasti.

Melkein neljänkymmenen sotilasvuoden aikana Aila on nähnyt myös suuret vuodet, jolloin toiminta on ollut monipuolista ja väkeä paljon.

– Muistan aikoinaan kun täällä oli hiihtoleiri, niin nämä osaston portaat olivat täynnä lapsia. Kaikenlaista täällä on ollut, Aila huokaisee kaihoisasti ja päättää hymyillen:

– Mutta tulevaisuuskin näyttää hyvältä, pienistä joista syntyy suuri virta. Jos kaipaat hyvää uskovaa yhteyttä, tule mukaamme!

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni KaarttinenPelastusarmeija Kajaanissa

  • Kirkkokatu 14 as. 7, Kajaani
  • pelastusarmeija.fi/kajaani
  • Osaston vastuuhenkilö majuri Matti Nevalainen
  • Osaston viikko-ohjelmaan kuuluu naistenilta tiistaisin, torstaitapahtuma sekä katulähetyksen ilta perjantaisin
  • Sosiaalinen avustaminen puhelinyhteydenottojen perusteella 

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä