Kuukauden kaupunki | Kotka

image description

Kuin kotona

Kotkan Pelastusarmeijassa viihtyvät niin suuret kuin pienetkin. Osastolla koetaan hengellistä yhteyttä ja Merimajan päiväkodissa kotkalaisista nuorimmat saavat kodinomaista sylihoitoa.

Päivä valkenee harmaana Suomen tunnetuimmassa satamakaupungissa. Nyt ei ole kuitenkaan aika syventyä pohtimaan vallitsevaa säätilaa tai kaupungin syntistä menneisyyttä – vaan tutustua siihen, mitä Pelastusarmeijalla on tarjottavana Kotkassa.

Kodinomaista sylihoitoa

Merimajan päiväkoti tarjoaa paikan 29 yhdestä viisivuotiaalle lapselle. Kodinomaista, pientä päiväkotia arvostetaan ja päivähoitopaikat ovat aina viimeistä myöten täytettyjä.

Lapset ovat kokoontuneet aamupiiriin, ringiksi lattian pehmeälle matolle. Yksi lapsista on päässyt päiväkodin johtajan Seija Majurin syliin.

– Huomenna on sitten minun vuoroni, hihkaisee vieressä istuva tyttö ja nykäisee Seijaa hihasta. Sylissä oleminen on todella toivottua, ja sitä on Merimajassa aina tarjolla, Seija paljastaa myöhemmin.

Aamupiirissä leikitään, lauletaan ja muistellaan raamatunkertomusta. Lapset ovat innokkaasti mukana. Piirin jälkeen lapset jaetaan omiin ikäryhmiin. Lastenhoitaja Katja Suutarinen on kolmivuotiaitten mukana.

– Palkitsevinta tässä työssä on nähdä lasten kasvavan, kehittyvän ja onnistuvan. Merimaja antaa siihen erinomaiset mahdollisuudet kodinomaisena paikkana, jossa kristilliset arvot näkyvät arjessa.

Jonna Simola hoitaa kaikkein pienimpiä.

– Jokainen päivä lasten kanssa on erilainen! On hienoa saada lapsilta suoraa palautetta. Usein he tulevat halaamaan, kun saavun töihin. Tämä on hyvin lapsilähtöinen paikka, ja heidät huomioidaan yksilöinä.

Tämän allekirjoittaa myös päiväkodin johtaja Seija Majuri.

– Merimajassa pyritään siihen, että lapsi saa olla lapsi. Otamme huomioon, miltä tunnelma lasten parissa vaikuttaa, emmekä orjallisesti pidä kiinni suunnitelmista. Jos aurinko paistaa pitkästä aikaa, menemme ulos!

– On hyvä nähdä lasten mahdolliset tukemisen paikat. Jokaisen on tultava huomioiduksi ja kuulluksi. Leikki on tärkeää!

Meidän tehtävänämme on hoitaa, kasvattaa ja opettaa. Viisivuotiaatkin kaipaavat vielä hoitoa, pelkkä pedagogiikka ei riitä. Syliä on aina tarjolla, ja sitä kaipaavat niin nuoret kuin vanhemmatkin lapset – tytöt ja pojat yhtä lailla.

Vanhempien roolin Seija näkee ensiarvoisen tärkeänä.

– Varhaiskasvatuksessa ja varsinkin ns. ammatillisessa varhaiskasvatuksessa kotikasvatus voidaan nähdä päiväkotia vähäpätöisempänä tekijänä. Siitä keskustelen vanhempien kanssa ja painotan sitä, miten tärkeä rooli heillä on. Kotikasvatus on kaiken lähtökohta – meidän tehtävänä on tukea vanhempia lastensa kasvatuksessa, Seija toteaa hymyillen.

Merimajan vahvuudet ovat pienuudessa ja kristillisyydessä.

– Vanhemmat arvostavat, että olemme kodinomainen paikka – ei valtava laitos.

– Kristillisyys näkyy meillä arjessa. Aamupiirissä laulamme hengellisiä lauluja ja rukoilemme. Perjantaisin meillä on pyhäkouluhetki. Elämme lasten kanssa yhdessä arkea, emmekä nosta itseämme lasten yläpuolelle. Lähimmäisenrakkaus näkyy myös mutkattomassa yhteistyössä vanhempien kanssa. Keskustelemme luontevasti ja vapaasti. Vastavuoroisuudesta syntyy hyvä kokemus.

Kysymys, mikä on työssä parasta, on Seijalle äärimmäisen helppo.

– Lapset ovat paras palkinto! Heille jokainen päivä on ihme uusi! Lapset osaavat niin hienosti elää tätä päivää. Sitä emme saisi me aikuisetkaan unohtaa, Seija päättää lämpimästi hymyillen.

Voimaannuttavaa yhdessäoloa

Puolenpäivän ylittyessä kaupunki on edelleen sumuisen harson peitossa. Näinä päivinä on ilo ja jaksaminen löydettävä muualta. Näin on tehnyt siviilijäsen Helena Olli, joka on saanut voimaa osaston toiminnasta.

– Olemme mieheni kanssa siviilijäseniä. En tuntenut Armeijaa entuudestaan ja vähän karsastinkin sitä aluksi. Mutta annoimme mahdollisuuden ja ihastuimme! Rakastamme tätä kotoisuutta ja pienimuotoisuutta. Täällä saa olla oma itsensä. Pienimuotoisuudessa ihmisten persoonat nousevat esiin – se on rikkaus.

Hengellinen yhdessäolo on voimaannuttavaa. 

– Saamme sielunhoitoa ja rukousapua. Täällä olemme Jumalan kasvojen edessä, se on hoitavaa. Saan täältä uutta voimaa – täytyn hengestä.

Osastonjohtaja, kapteeni Maarit Vuollet on vieressämme ja tulee mukaan keskusteluun.

– Kuten Helena sanoi, olemme pieni, mutta rakkauden täyttämä joukko. Mutta siinä on samalla suurin haasteemme, meitä ei ole monta ja ikäkin jo painaa ystäviämme. Tarvitsemme kipeästi uusia jäseniä ja ihmisten tavoittaminen on ensisijaisen tärkeää. Tämä on meidän kaikkien rukouksissa. Herra avaa sydämiä!

Maaritille Kotkan osaston johtajuus on vielä melko uutta. Hän siirtyi viime elokuussa Kotkaan viiden Salossa vietetyn vuoden jälkeen. Tottuminen uuteen kaupunkiin ja ihmisiin on vienyt aikaa – mutta ollut myös mielekästä.

– Kotka on ihana kaupunki ja täällä on kaunista luontoa. Katariinan meripuisto on ehdoton suosikkini. Sydän lepää kävelylenkeillä, kaikkina vuodenaikoina. Meren läheisyys ihastuttaa.

– Salossa ehdin olla niin kauan, että syntyi syviä ystävyyssuhteita. Nyt on täytynyt opetella talon tavoille ja tutustua uusiin ihmisiin. Osaston ihmiset ovat tosin ottaneet minut lämmöllä vastaan.

Maanantaikerho on alkamassa, ja kokoonnumme pitkän pöydän ympärille. Tänään ystäviä on tullut koolle kymmenkunta. Laulamme pari laulua ja Maarit pitää hartaushetken. Tämän jälkeen vaihdamme ajatuksia, jaamme kokemuksia ja muistoja, joita hartaus meissä nostatti. Ilmapiiri on välitön ja lähimmäisenrakkaus ja kiintymys Jumalaan on helposti aistittavissa.

Kirkkokahvit on nautittu, ja nousemme pöydästä. Lähtiessään Olavi Hietala tarttuu käteeni ja hyvästelee:

– Täällä tunnen oloni rauhalliseksi ja hyväksi. Elämän ahdistukset lievittyvät. Täällä olemme kaikki saman pöydän ääressä – Jumalan rakastavan katseen alla.

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni KaarttinenPelastusarmeija Kotkassa

  • Kapteeninkatu 10, Kotka
  • pelastusarmeija.fi/kotka
  • facebook: Pelastusarmeija Kotkan osasto
  • Osastonjohtaja, kapteeni Maarit Vuollet
  • Viikko-ohjelmassa sunnuntaisin Sanan ja laulun ilta, Maanantaikerho, keskiviikkoisin Raamattupiiri ja torstaisin kitaransoiton alkeet
  • Sosiaalinen apu puhelinvarauksella
  • Kotkassa toimii myös 29-paikkainen päiväkoti Merimaja 1–5-vuotiaille lapsille


Pelastusarmeijan kirpputori Kotkassa: Keskuskatu 27. Avoinna ma–pe 9–18 ja la 10–15. Tervetuloa!

Myymälänhoitaja Tuuli-Anne Klaavu on kassalla yhdessä työkokeilija Nereida Almavuer-Savignyn kanssa.

– Olen täällä ensimmäistä päivää. Tämä on niin siisti paikka! Nereida toteaa iloiten.

– Kotkalaiset ovat kiinnostuneita kierrättämisestä. Yhä useampi löytää meidät – ja yllättyvät, miten hyvää tavaraa meiltä löytyy, paljastaa Tuuli-Anne. 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä