Kuukauden kaupunki | Kuopio

image description

Uusi alku elävälle osastolle

Vuoden alussa tiedotusvälineissä uutisoitiin, että K-kirjaimilla alkavilla kaupungeilla menee heikosti ja ne kärsivät suuria muuttotappioita – paitsi Kuopio! Ilta-Sanomissa haastateltu valtiotieteen tohtori Timo Aro huomauttaa, että vetovoimaisesta Kuopiosta on muodostumassa Itä- ja Keski-Suomen uusi kasvukeskus. Pelastusarmeijalla on ilo olla tässä positiivisessa kehityksessä mukana,sillä kolmen vuoden peruskorjauksen jälkeen Kuopion osasto avasi ovensa jälleen viime syksyllä.


Myönnän heti aluksi, että Kuopion osastoon minulla on erityissuhde. Osaston ollessa remontissa perin heidän puhelinnumeronsa työkäyttööni. Näiden vuosien aikana tuli keskusteltua lukuisien kuopiolaisten Armeijan ystävien kanssa. Keskusteluissa tuli hyvin selväksi, että Armeijaa kaivataan takaisin. Siksi oli ilo viime syksynä luovuttaa puhelinnumero takaisin oikealle omistajalle. Tätä nykyään puhelimeen vastaa Kuopion osaston johtaja, majuri Pirjo Mikkonen.

Tutusti uuden äärellä

 

Voi sanoa, että majuri Pirjo Mikkoselle uuden työn aloittaminen on kutsumus. Ennen Kuopiota hän oli vuosina 2006–2010 käynnistämässä Armeijan työtä Tartossa, Virossa. Tämä otettiin myös huomioon, kun Kuopion osastolle pohdittiin uutta johtajaa.

– Pirjo on todistanut aiemmissa määräyksissään, että hän toimii erinomaisesti tilanteissa, jossa jotain uutta aloitetaan. Hänellä on siihen kykyjä, paljastaa Suomen ja Viron Pelastusarmeijan johtaja, eversti Johnny Kleman.

Pirjo itse myöntää nauttivansa tästä haasteesta.

– Se taitaa olla lahjani, että pystyn aloittamaan alusta. Paljon haastavampaa olisi lähteä pyörittämään valmista osastoa, jossa on jo omat tavat toimia. Minusta työn aloittaminen täällä on ollut hyvin jännittävää. Kolme vuotta osaston tilat olivat kiinni ja sotilaat tapasivat keskenään. Nyt ovemme ovat auki, ja toivomme Armeijan ystävien löytävän meidät jälleen.

– Haluamme kokeilla kaikkea uutta. Ja jos jokin ei toimi, niin se ei ole kuolemaksi, Pirjo toteaa hymyillen.

Uutena uniikkina kokeiluna helmikuussa alkoivat hengellisen musiikin ja virren karaokeilta.

– Ilta toimii karaoketyyliin, eteen voi tulla laulamaan mikrofoniin ja muu yleisö saa laulaa mukana. Kahvihuoneen puolella on tarjolla kahvia ja pikkupurtavaa. Tavoitteena on ilta, johon kaikkien on helppo tulla. Ja samalla tarjota mahdollisuus päästä Armeijan toimintaan mukaan heille, jotka eivät pääse päivätilaisuuksiin osallistumaan.

– Vastaanotto on ollut hyvää. Ensimmäisessä illassamme oli 25 osanottajaa. Meillä oli teknisiä ongelmia, mutta silti kukaan ei hermostunut, vaan muutimme sen illan toivomuslaulutilaisuudeksi. Illasta tuli oikein lämminhenkinen. Epäonnistumisessa oli siunaus, Pirjo naurahtaa.

Hengellistä vipinää

 

Kuopion osaston aktiviteetit ovat keränneet tasaisesti Armeijan ystäviä kokoon ja mukana on usein myös uusia kasvoja.

– Hengellistä vipinää on – ihmiset ovat kiinnostuneita. Esimerkiksi Sotahuutokaupalla moni ottaa mielellään lehden. Sekin kertoo, että ihmisillä on kiinnostusta hengellisiin aiheisiin. Täällä on alkanut käydä ihmisiä, jotka kertovat etsivänsä omaa paikkaansa. Rukousaiheenani onkin, että he löytäisivät Pelastusarmeijasta hengellisen kodin. Se on yksi syy, miksi keväällä aloitamme ’Pelastusarmeija tutuksi’ -kurssin. Meillä on nyt 11 jäsentä, ja se on erittäin hyvä perusta. Kurssin myötä voimme saada uusia jäseniä, toteaa Pirjo toiveikkaana.

– Tavoitteenamme on tehdä tästä elävä, hengittävä osasto. Unelmana on, että muutamassa vuodessa täällä olisi sotilaita, siviilijäseniä ja vapaaehtoisia, jotka kantaisivat vastuuta ja jotka pystyisivät toteuttamaan myös omaa näkyään ja kutsumustaan – on sitten kyse hengellisen työn edistämisestä tai sosiaalisesta avustamisesta. Täällä on valtavasti potentiaalia ja tärkeintä on se, että Jumalan tahto saa näkyä!

Toni Kaarttinen
Kuva:
Toni Kaarttinen


 

Pelastusarmeija Kuopiossa

 

  • Kauppakatu 55­–57, Kuopio
  • pelastusarmeija.fi/kuopio
  • Kuopion osaston johtajana toimii majuri Pirjo Mikkonen
  • Osasto on avattu ensimmäisen kerran 1897. Kolmen vuoden ajan osaston tilat oli suljettu peruskunnostuksen vuoksi. Elokuussa 2014 osaston ovet avattiin uudelleen.
  • Osaston toimintaa: jumalanpalvelukset sunnuntaisin, Raamattu- ja rukouspiiri torstaisin ja joka toinen maanantai hengellisen musiikin ja virren karaoke-ilta.
  • Sosiaalisen avun soittoaika maanantaisin. 

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi