Kuukauden kaupunki | Narva

image description
Suomen ja Viron territorion osastoista Narvassa tapahtuu eniten, 19 tilaisuuden puitteissa 750 ihmistä vierailee osastolla viikoittain. Poikkeuksetta osaston sali täyttyy niin, että osa seurakuntalaisista joutuu seuraamaan kokousta käytävälle asetelluilta penkeiltä.
– Narva on täynnä elämää, ja joka päivä siellä tapahtuu. He ovat löytäneet hienon tasapainon evankelioivan ja sosiaalisen työn kesken. Sunnuntaisin, kun kokouskävijöillä on mahdollisuus kertoa todistuksensa, ihmiset suorastaan jonottavat lavalle. Jokaiselle on jotakin – pidän siitä, toteaa Viron aluepäällikkö, majuri Cedric Hills.

Narva – osasto täynnä elämää 


Saavumme aamulla Narvan osaston pihaan. Alfa-kurssin alkuun on vielä toista tuntia, mutta osasto kuhisee jo elämää. Salissa valmistaudutaan Alfa-tuntiin ja vapaaehtoiset purkavat päivän avustuslastia.

– Pelastusarmeija on Narvan asukkaille hyvin tärkeä, yksin leivänhaussa meillä käy noin 120 ihmistä päivittäin. Kaikki työskentelevät täällä yhteisen hyvän eteen, kertoo vapaaehtoinen Yuri Kuznisov.

Tapaan majurit Mihail ja Liudmila Baglain, jotka toimivat Narvan osaston johtajina. He ovat kotoisin Moldovasta ja ovat itse asiassa suorittaneet upseerikoulutuksen Suomessa.


– Opiskelun päätteeksi saimme upseerivihkimyksen Chişinăussa ja ensimmäinen määräyksemme oli avata Samaran osasto Venäjällä. Palvelimme myös Moldovassa ennen kansainvälistä määräystämme tulla Narvaan. Nyt olemme neljättä vuotta täällä, Mihail Baglai taustoittaa.

Saapuminen osaston johtoon uuteen maahan oli ajatuksena haastava, mutta kulttuurishokkia lievensi kieli – 94 % Narvan asukkaista on venäjänkielisiä.

– Meillä oli ensin ristiriitaisia tunteita määräyksestämme, mutta saimme nopeasti todeta, että tämä oli ehdottomasti Jumalan tahto.

Elämäntäyteinen osasto


Narvan osastossa tapahtuu jatkuvasti. Kaiken kaikkiaan viikko-ohjelmaan kuuluu 19 erilaista ohjelmaa. Maanantaisin osastolla jaetaan leipää. Tiistaisin toimii vauvalaulu ja miestenkerho. Kerhossa työttömät ja yksinäiset miehet kokoontuvat yhteen, ja heillä on mahdollisuus harjoittaa kädentaitoja työpajalla.

Tiistain ohjelmaan kuuluu myös Eesti Toidupankin kanssa toteutettava ruoka-avustus, johon sosiaalitoimisto osoittaa avunsaajat. Narvan alueella 1 000 taloutta kuuluu avun piiriin.

Keskiviikkoisin suosittu Alfa-kurssi täyttää salin ja käytävät. Keskiviikko-ilta on varattu keskusteluihin ihmisten kanssa, jotka kärsivät päihde- ja huumeongelmista. Torstaisin on ruoka-avustus ja raamattutunti. Perjantaihin sisältyy naistenkerho, ompeluseura ja nuorten kokous.

Viikko huipentuu sunnuntaihin, jolloin päivän ohjelmaan kuuluvat rukouskokous, jumalanpalvelus, yhteinen kokoontuminen ja jäsenkokous heille, jotka ovat kiinnostuneet palvelutehtävästä Pelastusarmeijassa. Sunnuntai-iltaisin nuoret kokoontuvat vielä katselemaan kristillisiä elokuvia.

– Jokaisessa ohjelmassamme pitää olla evankelioiva osuus. Ymmärryksemme on, että ihmiset elävät rankkaa elämää, koska he elävät elämäänsä ilman Jumalaa. Se johdattaa heidät kaikenlaisiin ongelmiin, toteaa Mihail vakavana.

– Toivomme olevamme Raamatun mukaisia upseereita – sen joka haluaa johtaa, pitää olla palvelija. Tähän pyrimme, lisää Liudmila lämpimästi hymyillen.

Arvokkaat vapaaehtoiset

Mihail ja Liudmila iloitsevat vapaaehtoisistaan, joita heillä on lukuisasti. Työkokeilun kautta tulleet ihmiset ovat olleet osastolle arvokas voimavara.

– Työvoimatoimisto lähettää meille työkokeiluun haluavia, ja heille maksetaan siitä 3,80 euroa päivässä ja matkakustannukset. Sopimus tehdään kahdeksi kolmeksi kuukaudeksi. Monet myös jäävät tänne vapaaehtoisiksi vielä työkokeilun jälkeenkin.

Vapaaehtoinen Olga Filodorova on yksi heistä:

– Meillä on hyvät johtajat ja hyvä tiimi. Johtajat antavat kunnon ohjeet ja me seuraamme niitä – asiat tehdään ajatuksella. Tuntuu hyvältä olla mukana, kun voi auttaa ihmisiä.

Sosiaalisen avun tarve on valtava, sillä Narvan seutu on Viron köyhintä ja työttömyysprosentti maan suurin.

– Suurimmat ongelmat aiheuttavat alkoholi ja huumeet. En ole ikinä nähnyt paikkaa, johon nämä ongelmat olisivat juurtuneet niin vahvasti kuin tänne Narvaan. Valitettavasti päihteet valtaavat ihmisen ja tappavat heidät henkisesti. Se on suurin haasteemme, Mihail toteaa.

Remontista iloa

Narvan osasto on suuren peruskorjauksen alla ja tavoitteena on päästä juhlistamaan Pelastusarmeijan 20-vuotista taivalta Virossa uusissa tiloissa. Remontin johdosta salin koko kaksinkertaistuu, tilat modernisoituvat ja WC:iden määrä kasvaa riittävälle tasolle. Yksi tärkeimmistä uudistuksista on hissi.

– Kaikki odottavat hissin saapumista. Tällä hetkellä liikuntarajoitteisilla ystävillämme ei ole ollut pääsyä kolmanteen kerrokseen, jossa kokouksemme tapahtuvat. Iloitsemme, että jatkossa hekin pääsevät mukaan, toteaa Liudmila hymyillen.

– Remontin myötä pystymme tarjoa-maan mukavammat olosuhteet. Eikä jatkossa tarvitse purkaa ruokapaketteja rekkalastista ikkunan kautta, kuten nyt teemme, Mihail naurahtaa.

Hengellistä hyvää

Alfa-kurssi on alkamassa ja jälleen kerran kaikki eivät mahdu salin puolelle. Loput kolmisenkymmentä ihmistä ovat käytävän puolella seisten ja penkeillä istuen. Seurakunta kuuntelee tarkkaavaisena opetusta. Tunnin päätyttyä osanottajilla on mahdollisuus käydä hakemassa leipäavustusta.

Andrej Mitrev on kokenut Alfa-kurssin eheyttäväksi.

– Tämä on toinen vuoteni Alfa-kurssilla. Saan hengellistä ja henkistä tukea ja olen sen voimalla lopettanut tupakanpolton. Tämä auttaa myös kahta pientä lastani.

– Täällä tuntee itsensä tervetulleeksi ja hyväksytyksi, lisää kurssilla mukana ollut Galina-rouva.

Sivillijäsen Margarita Sarinova on löytänyt paikkansa Pelastusarmeijassa.

– Ilmapiiri on täällä hyvin hengellinen ja tunnen, että paikkani on olla auttamassa ja antamassa todistusta uskostani. Suurin apu, minkä Armeija voi antaa, on Jumalan Sana ja leipä.

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen Pelastusarmeija Narvassa

  • Kreenholmi 16a, Narva
  • Viropaastearmee.ee/narva-korpus
  • Osastonjohtajat, majurit Mihail ja Liudmila Baglai
  • Sotilaita kolmisenkymmentä, samoin siviilijäseniä
  • Viikoittain 19 tapahtumaa, mm. jumalanpalvelus, Alfa-kurssi, vauvalaulu ja nuorten ilta. Kävijöitä yhteensä n. 750.
  • Leipäavustusta päivittäin, ruoka-avustusta. Tiistaisin Eesti Toidupankin ruoka-avustus 1 000 taloudelle.

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä