Kuukauden kaupunki | Pori

image description
Porin osastolta on viime aikoina kuulunut paljon hyviä uutisia – viime kesästä lähtien osaston yhteyteen on tullut monia uusia sotilaita ja siviilijäseniä.
Pori on uudestisyntynyt! Voimme vain ihmetellä Jumalan voimaa siellä, toteaa osastonjohtaja, kapteeni Seppo J. Takala.

Porin osasto on toinen kapteenien Seppo ja Tuula Takalan johtamista osastoista. He asuvat Raumalla, joten vapaaehtoisten apu on ensiarvoisen tärkeää.

– Olemme kiitollisia sydämemme pohjasta, on suunnaton ilo nähdä elävä osasto, toteaa osastonjohtaja Tuula Takala.

Osasto on kokenut Hengen paloa, viime kesänä seitsemän uutta jäsentä liittyi Armeijaan samanaikaisesti, ja sen jälkeen uusia ystäviä on tullut mukaan tasaiseen tahtiin.

– Tänäänkin eräs ystävämme kysyi, että saisiko tulla siviilijäseneksi, kertoo Seppo hymyillen, ja jatkaa:

– Uudet jäsenet tuovat mukanaan ystäviään, mikä on hienoa. Uskon lumipalloefekti. Ja hienosti uudet jäsenemme ovat omaksuneet Armeijan hengen, että toimeen tartutaan eikä vain istuta kuuntelemassa Jumalan sanaa. Se on ollut ilo nähdä, Seppo naurahtaa.

– Porilaiset ovat todella innostuneita ja palavia, se luo tänne innokkaan tunnelman, Tuula myötäilee.

Ovet avoinna kaikille

Osastolla on iloinen tunnelma, hetken päästä on alkamassa kotiliitto. Hymyileviä naisia saapuu paikalle, ja sali täyttyy puheensorinasta. Seuraan hyväksi havaittua strategiaa ja siirryn keittiön puolelle, missä Aino Alasaari on viimeistelemässä kotiliiton tarjoiluja.

– Pidän tästä paikasta – täällä voi tehdä työtä, laulaa ja ylistää Herraa! Tulin siviilijäseneksi viime kesänä, haluan palvella Herraa ja olla avuksi. Pyhä Henki on täällä läsnä!

Ainon seuraan saapuu sotilas Liisa Leponiemi, joka yhdessä sotilas Sari Nordlundin kanssa on vahvasti mukana osaston pyörittämisessä.

– Olen Sarin kanssa täällä aktiivisesti, olemme olleet hyvä aisapari. Ihmiset luottavat meihin, mikä tuntuu hyvältä.

– He tulevat keskustelemaan ja jakamaan tuntojaan. Innostusta on ollut ilmassa – ja iloitsemme jokaisesta uudesta sotilaasta ja siviilijäsenestä suuresti.

– Musiikki on tuonut paljon eloa. Meillä on pianisti, kitaristi ja hyvät laulajat – se tuo paljon iloa ja voimavaroja kokouksiin, Liisa lisää hymyillen.

Sari Nordlund iloitsee mahdollisuudesta palvella Jumalaa Pelastusarmeijassa.

– Kun aikoinaan saavuin ensimmäistä kertaa Armeijan ovista sisään, koin ylistävän ilmapiirin keskellä Jumalan rakkauden. Kynnyksellä minut kohtasi Pyhä Henki.

Sari vastaa osastolla muun muassa naisten kohtaamis- ja rakentumisillasta.

– Se on avoin kaikille naisille, käymme Raamatun pohjalta eri aihealueita läpi. Siihen kuuluu sielunhoidollinen elementti ­– Jumala saa parantaa ja hoitaa. Kiitos Herralle, tästä ryhmästä meille on tullut kolme uutta sotilasta!

– Olemme kiitollisia johtajillemme, että he ovat antaneet meidän pitää ovia auki. Se on yksi syy siihen, miksi väkimäärä on kasvanut – tänne jokainen saa tulla sellaisena kuin on kokemaan Jumalan rakkautta ja armoa.

Jumppaa ja Sanaa

Tiina Patanen on saapunut Kotiliittoon yhdessä Meeri-tyttären kanssa.

– Pikkutyttönä kävin Pelastusarmeijan päiväkodissa ja kesäsiirtolassa. Kaikkien mutkien kautta Jumala johdatti minut jälleen takaisin, ja viime kesänä minut vihittiin sotilaaksi. Asia, mistä Armeijassa pidän, on mahdollisuus jalkautua ihmisten pariin ja ottaa kontaktia. Olin juuri Sotahuutokaupalla kauppakeskus Puuvillassa, ja se oli aivan ihanaa!

Kotiliitto alkaa yhteislaululla ja sen jälkeen ryhmä hiljenee Sanan kuuloon. Hartauden jälkeen sali täyttyykin sitten hihkaisuista, ähkimisestä ja huulenheitosta – vuorossa on liikunnallinen osuus: tuolijumppa. Eira Ruotsalainen vetää ryhmää huumorilla ja pieteetillä. Kymmenminuuttisen jumpan jälkeen salissa näkyy rusottavia poskia ja hymyileviä kasvoja.

Eiralle liikunta on elämän perusedellytys.

– Rakastan liikuntaa. Jos pitää itsestään huolta hengellisesti, niin vastapainona pitää olla ruumiillista hyvää. Tällaista liikunnallista kokoontumista ei monessa Pelastusarmeijan osastossa olekaan! Ja meillä on niin hauskaa! Täällä saa nauraa ja kommentoida. Liikunnan ihmisenä olen joskus ajatellut, ettei olisi ollenkaan pahitteeksi, jos sunnuntain jumalanpalveluksessakin olisi pieni jumppahetki. Niin vanhaa ei ole, ettei jumpata voisi. Kaikki liikkumaan! Eira naurahtaa.

Kotiliittoa seuraa pienen tauon jälkeen miesten veljesliitto, jota vetävät Ari Lehtinen ja Heikki Kemppainen. Ismo Vähäsalo löysi Armeijan Heikin suosituksen perusteella. Veljesliitto on tehnyt Ismoon positiivisen vaikutuksen.

– Irtiotto arjesta. Lämminhenkistä yhdessäoloa, hiukan toisenlaista äijämeininkiä, Ismo naurahtaa.

Porin osaston ahkera siviilijäsen Juhani Mukkula on samaa mieltä.

– Olen vuoden ollut tiiviisti mukana osastolla. Ja minun täytyy todeta, että ilmapiiri on tosi lämmin ja kynnys matala. Enemmän vaan porukkaa mukaan!

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni KaarttinenArmeijan arvot ohjenuorana Porin päiväkodissa

Porissa toimii Pelastusarmeijan päiväkoti. Päiväkoti nauttii hyvästä maineesta kaupunkilaisten keskuudessa.
Ehkä se liittyy Pelastusarmeijan arvoihin ja siihen miten nämä arvot näkyvät arjessamme, kertoo päiväkodin johtaja Eeva-Maija Leino.

Eeva-Maija Leino on toiminut Pelastusarmeijan Porin päiväkodin johdossa vuodesta 2002 lähtien.

– Tämä on sellainen työ, missä täytyy osata ihan mitä vaan, henkilöstöjohtamisesta kiinteistöhuoltoon. Mutta hyvin olen täällä viihtynyt – joka aamu olen tullut tänne mielelläni.

Viime vuonna päiväkoti juhli 60-vuotispäiviään. Ensimmäiset päiväkodin lapset alkavat olla jo eläkeiässä! Päiväkodissa on paikka 83 lapselle ja tilat ovat avarat, kunnostetut ja valoisat.

– Lapsimäärämme on nyt 78. Tällä hetkellä meillä on paljon pieniä alle 3-vuotiaita lapsia, joten hulinaa täällä riittää, Eeva-Maija naurahtaa.

Lapset on jaettu ikäluokittain neljään ryhmään: Pörriäisiin, Leppäkerttuihin, Perhosiin ja Ampiaisiin.

– Mitä isompia lapsia, sitä enemmän olemme painottaneet ohjattuun toimintaan. Mutta vapaalla leikillä on myös tärkeä sija. Kohtuudella virikkeitä.

Kristillisyys näkyy päiväkodin arjessa. Ruokarukoukset ja hengelliset lastenlaulut kuuluvat oleellisena osana päiväkodin toimintaan.

Viime aikoina päiväkoti on ollut – ja tulee olemaan – muutosten keskellä. Lauantaihoito jäi pois viime elokuussa. Kesäkuussa iltahoito päättyy ja päiväkoti muuttuu perinteiseksi päiväsaikaan toimivaksi päiväkodiksi 1.8. alkaen. Tämän lisäksi vuoden 2017 alussa Porin kaupunki siirtyy ostopalvelusopimuksesta palveluseteleiden käyttöön.

– Katsotaan miten muutokset sujuvat, ainakin sijaintimme on erinomainen aivan kaupungin keskustassa. Uskomme tulevaisuuteen, Eeva-Maija toteaa reippaasti.

Toni Kaarttinen
Kuva: Toni KaarttinenPorin asuntolatoiminta

Pelastusarmeijan sosiaalinen työ Porissa sai alkunsa 1909, jolloin avattiin slummiasema. Toisen maailmansodan aikana nousi tarve perustaa asuntola kodittomille miehille. Miesten yömaja aloitti toimintansa joulukuussa 1940. Laajimmillaan yömajoja oli Porin alueella kolme, jotka tarjosivat yösijan yli sadalle miehelle. 1988 avautui Pelastusarmeijan uusi miesten asuntola. 

Viime vuosina asuntola on toiminut kuntouttavana asumispalveluyksikkönä 24 miehelle. 2014 Porin kaupunki teki päätöksen uuden asumispalveluyksikön rakentamisesta. Uuden yksikön palveluntuottaja kilpailutettiin syksyllä 2015. Pelastusarmeija ei voittanut kilpailutusta, joten asuntolatoiminta nykymuodossaan loppuu kevään 2016 aikana. Kiinteistön ja siinä tapahtuvan toiminnan tulevaisuus on tällä hetkellä vielä auki. Porin miesten asuntola haluaa syvimmin kiittää henkilökuntaa ja toivottaa muualle muuttaville asukkaille siunausta elämään.Pelastusarmeija Porissa

  • Vähälinnankatu 8, Pori
  • pelastusarmeija.fi/pori
  • Facebook: Pelastusarmeija Porin Osasto
  • Osastonjohtajat, kapteenit Seppo ja Tuula Takala
  • Osaston viikko-ohjelmaan kuuluu Sana Sinulle – jumalanpalvelus sunnuntaina, tiistaina veljesliitto, parillisina tiistaina kotiliitto, parittomina torstaina naisten kohtaamis- ja rakentumisilta.
  • Avustusmajakka: 5–6 kertaa vuodessa, ruokakassiavustus
  • Porissa toimii 83-paikkainen Pelastusarmeijan päiväkoti 

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä