Kuukauden kaupunki | Tallinna - Koplin osasto

image description

Perheyhteyttä!

– Työmme sydän perustuu osastoperheeseen – perheyhteyteen. Kaikki mitä teemme, lähtee osastoperheen hyvinvoinnista. Jos perheyhteys ei ole terve, ei muukaan työmme ole tehokasta, sillä sydän puuttuu. Sydän Jumalalle – se on kaiken ydin, kiteyttää kapteeni Tim Clark työn Tallinnan Koplin osastossa.

On kylmää ja märkää, kun kävelen kohti Pelastusarmeijan Koplin osastoa. Kapteeni Tim Clarkin päästäessä minut sisälle olen kiitollinen niin osaston fyysisestä kuin henkisestäkin lämmöstä, jolla minut otetaan vastaan. Nuoret kokoontuvat pian viettämään kemuja, ja osastonjohtajat Tim ja Evelyn Clark ovat valmistelemassa iltaa. Tim ja Evelyn jättävät järjestelyt vapaaehtoisten osaavien käsien varaan ja lupautuvat kertomaan hiukan tästä heille tutusta ja rakkaasta osastosta.

Paluu kodista kotiin

Tim ja Evelyn Clark ovat kotoisin Mainesta, Yhdysvalloista. Myös saapuminen Koplin osastoon syyskuussa 2015 oli paluu kotiin – he palvelivat vuosina 2004–2010 Tarton, Koplin ja Narvan osastoissa.

– On kuin lähtisi kotoa palatakseen kotiin, Evelyn toteaa hymyillen. – Erityisen kotoisaksi tunnemme olomme täällä Koplissa. Tuntuu kuin olisimme olleet vain hetken poissa.

– Moni asia on toki muuttunut niin maassa kuin Armeijassakin. Olemme nähneet kehitystä virolaisessa yhteiskunnassa, ihmisillä on enemmän työmahdollisuuksia. Se on kannustavaa!  Apua tullaan toki aina tarvitsemaan, Tim paljastaa tuntemuksiaan ja jatkaa:

– Työmme sydän on edelleen sama. Kaikki perustuu osastoperheeseen – perheyhteyteen! Kaikki, mitä teemme lähtee osastoperheen hyvinvoinnista. Jos tämä perheyhteys ei ole terve, ei muukaan työmme ole tehokasta, sillä sydän puuttuu. Sydän Jumalalle – se on kaiken ydin.

Rakkaudella yhdessä

Osastolla tapahtuu monenlaista – jokaiselle jotakin. Sunnuntaisin pyhittäydytään Jumalan sanalle äärellä kaksikielisesti.

E: – On ollut ilo huomata miten viron- ja venäjänkieliset ovat yhdistyneet selkeästi näiden viime vuosien aikana.

T: – Viime syksynä yhdistimme viron- ja venäjänkieliset jumalanpalvelukset. Aluksi se herätti kummastusta, mutta nyt ihmiset ovat ihastuneet siihen. Olemme entistä selkeämmin nyt yhtä – rakastamme ja kunnioitamme toisiamme. Toki on erimielisyyksiäkin, mutta pääsemme niistä yli yhdessä. Kieli on kauan ollut muuri ihmisten kesken, ja sen haluamme murtaa. Jumalan valtakunnassa ei ole kieli- eikä muitakaan muureja. Hänen silmissään olemme kaikki yhdenvertaisia.

Samalla kunnioituksella

Iso osa Pelastusarmeijan Tallinnassa järjestämästä sosiaalisesta työstä tapahtuu Toivon talossa, josta kerromme lisää helmikuun lehdessä. Koplin osasto toimii välittäjänä Tallinnan sosiaalitoimen jakamalle Toidupank-ruoka-avulle, ja osaston ovet ovat avoinna henkilökohtaisille kohtaamisille.

E: – Jos joku tulee meiltä kysymään vaatetta tai ruokaa, niin annamme sitä. Meillä ei ole aikataulutettua ohjelmaa näille ruoka- ja vaateavustuksille. Tämä on erittäin henkilökohtainen ja mukava tapa tehdä sosiaalista työtä. Opimme tuntemaan nämä ihmiset, keskustelemme heidän kanssaan, ja kutsumme heitä osaston tapahtumiin. Kaikki otetaan vastaan samalla kunnioituksella – olet sitten asunnoton, alkoholisti tai kuka tahansa. Tällainen sosiaalinen työ on merkityksellistä, kuin silta sosiaalisen ja hengellisen työn välillä.

Ja nyt juhlitaan!

On aika lopettaa jutteluhetki, ja päästää Clarkit takaisin järjestelemään nuorisoiltaa. Mitä illalla tapahtuu?

T: – Nuorisokokoukset ovat sellaista iloista, rentoa aikaa. Silloin ei saarnata! Kyse on enemmän ihmissuhteista ja siitä, että nuorilla on paikka, jossa tavata ja välttää ongelmia. Pitää hauskaa hyvällä mielellä… Ja täällä puhutaan iloisesti kaikkia kieliä sekaisin!

Tim kertoo, että sotilas Evelin Aavik johtaa normaalisti nuorisoiltaa ja tekee todella erinomaista työtä. Nuoret viihtyvät! Tänään tuuraajana toimii Tanel Gabtšenko.

– Pelaamme pelejä ja syömme herkkuja! Nämä illat ovat täynnä iloa, ja nuoret saavat minutkin tuntemaan itseni nuoreksi, naurahtaa vitsaillen 28-vuotias Tanel.

Kello lähenee seitsemää, ja nuoret ovat saapuneet paikalle. Kuuluu iloista puheensorinaa ja kikatusta. Yksi tänä iltana paikalle tulleista on Nora.

– On mukavaa nähdä kavereita ja nämä kemut ovat hauskimpia!

Tim paljastaa, että Nora on ollut yksi sillanrakentajista nuorisoilloissa. Hän oli mukana heti ensimmäisessä kokouksessa ja on tuonut lukuisia ystäviä mukaan. He ovat puolestaan tuoneet muita kavereitaan – positiivista kasvua luonnollisella tavalla!

Nauru raikaa ja lämmin valo loistaa osaston ovelle jättäessäni nuoret hauskanpitoon. Ulkonakaan ei tunnu enää niin kylmältä…

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen

Lataa tästä johtajien tuore englanninkielinen uutiskirje.Pelastusarmeija Tallinnassa

  • Pelastusarmeijalla on Tallinnassa alueellinen päämaja, Koplin osasto, sosiaalisen työn piste Toivon talo sekä kolme kierrätyksen iCare-myymälää
  • Koplin osasto, Kopli 8, Tallinna. Osastonjohtajina toimivat kapteenit Tim ja Evelyn Clark.
  • Koplin osastossa on laajasti ohjelmaa kaikille ikäryhmille
  • Osastolla tehdään pienimuotoista sosiaalista työtä sekä toimitaan välittäjänä Toidupank -ruoka-avustukselle. Toivon talossa tarjotaan päivittäin keittolounas noin 150 tarvitsijalle ja talo toimii päihdekuntoutuskeskuksena 16 miehelle.
  • iCare-liikkeistä (Kopli 8, E.Vilde tee 122 ja Turi 9) löydät edullisia ja muodikkaita kierrätysvaatteita. Tervetuloa ostoksille!

Tammikuussa tutustumme Tallinnan Toivon taloon 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä