Miestenpäiviltä ystäviä ja ymmärrystä

image description
Vuosittain Nummelan lomakodilla järjestetään miestenpäivät, jolloin miehillä on tilaisuus kokoontua yhteen rukoilemaan, kuulemaan Sanaa, keskustelemaan ja viettämään mukavaa aikaa yhdessä. Sotahuuto vieraili edellisillä päivillä ja tiedusteli, mitä on olla mies modernissa maailmassa?

Aurinko paistaa, ilma on raikas ja syyspäivä kauneimmillaan. Nummelan lomakodin ulko-ovella vastaan tulee kutsuva ruoan tuoksu, miestenpäivien lounas on juuri menossa. Ruokailutilasta kuuluu reipasta puheensorinaa ja aterimien kolahduksia… hiljakseltaan salista poistuu tyytyväisen ja ravitun näköisiä miehiä.

Siirrymme kapteeni Seppo J. Takalan kanssa sivuun keskustelemaan.

Millaisia asioita miestenpäivillä käsitellään?

– Tämä on Kristus-keskeinen viikonloppu. Haluamme muistuttaa miehiä, että uskon tunnustamisessa ja Kristuksen seuraamisessa ei ole mitään pelättävää tai hävettävää. Toivomme, että miehet saavat uskoonsa vahvistusta. Mukana on myös heitä, joille uskonasiat eivät ole vielä selvillä, ja heille toivomme näiden päivien antavan kipinän uskon etsimiseen ja löytämiseen.

Miehet ovat saapuneet päiville ympäri Suomea.

– Puolet on käynyt aiemmin ja toinen puoli ensikertalaisia. Tämä kertoo mielestäni kahdesta positiivisesta asiasta: Osastoihin on tullut mukaan uusia miehiä, ja he, jotka ovat olleet aiemmin mukana, ovat pitäneet päivistä ja mielellään palaavat.

Olemme kiinnostuneet nykyisestä mieskuvasta. Mitä sinun mielestäsi kuuluu moderniin miehisyyteen?

– Oma paikkansa ottaminen. Elää täyttä elämää tässä hetkessä, oikealla kristillisellä tavalla. Mutta miehiltä odotetaan sopeutumista. Nykyaika asettaa paljon vaatimuksia – niin miehille kuin naisillekin. On haaste löytää oma itsensä ja elää se mukaisesti.

Miehet ajautuvat naisia helpommin sosiaalisiin ongelmiin – faktaa vai fiktiota?

– Naiset ovat yleisesti ottaen sosiaalisempia jaa tutustuvat helpommin toisiinsa, miehet ovat puolestaan usein sulkeutuneempia. Juuri yksinäisyys ja sulkeutuneisuus altistavat ongelmakierteeseen. Kun siihen lisätään päihdyttävät aineet, niin katastrofi on valmis. Lohdutusta haetaan väärästä paikasta.

– Tämän päivän mies osaa pyytää apua, kun on todellinen hätä. Mutta kynnys on silti korkeampi. Nainen reagoi helpommin signaaleihin, kun tarvitsee apua. Mies yrittää vielä selvitä omin avuin.

Miesten ja naisten välinen ero sosiaalisuudessa näkyy myös seurakuntaelämässä.

– Naiset usein löytävät heti seurakunnassa seuraa toisistaan, muodostuu pöytäkuntia ja alkaa yhteisen toiminnan kehittely. Miehillä näin harvemmin tapahtuu, miehet saattavat istua yhdessä vaiti. Tässä kohdin kysytään osastonjohtajalta kykyä ohjata miehille vastaavaa aktivoivaa tekemistä.

Onko miehen usko erilaista?

– Usko on kaikille sama, mutta se voi ilmetä eri tavalla. Nainen on usein uskossaan ja elämässään eloisampi ja rohkeampi. Mies helpommin kätkee tunteet sisimpäänsä. Mutta usko on aina uskoa – ei ole oikeaa ja väärää tapaa, Seppo toteaa lopuksi.

Ystäviä ja ymmärrystä

Lounas on päättynyt ja miehet ovat siirtyneet ulkoaktiviteettien pariin. On puolentoista tunnin mittaisen vapaamman ohjelman vuoro ennen iltapäivän Sanan kuulolle kokoontumista. Visa on istumassa pihalla nauttien raikkaasta syyspäivästä.

– Tämä on minulle uutta. Olin mukana Armeijan juhannusjuhlilla ja nyt täällä. Minulla ei ole kristillistä taustaa, mutta se on tullut nyt mukaan näissä Pelastusarmeijan tapahtumissa – ja se on tuntunut ihan luontevalta. Täällä on mukava ilmapiiri, hyvät ihmiset ja kristilliset arvot.

Visa on kohdannut elämässään haasteita.

– Yhteiskunta on miehelle vaatimuksineen haastava, erityisesti jos on tippunut arjen ulkopuolelle. Kun näin tapahtuu, on kaltaiselleni miehelle avun hakeminen ja pyytäminen vaikeaa. Onneksi itselläni päihteet eivät ole syy elämänhallinnan kärsimiseen. Tämä on vahvuus, kun ponnistan takaisin jaloilleni.

– Meillä kaikilla on oma historia ja on ollut hyvin opettavaista kuulla erilaisia elämäntarinoita.

Vaiherikas elämä on ollut Jean Cousinerilla, joka muutti Mauritius-saarilta Suomeen vuonna -86. Jean perusti Turkuun ravintolan, myöhemmin luopui tästä ja on juuri päässyt eläkkeelle. Pelastusarmeijassa Jean on mukana viidettä vuotta.

– Olen tehnyt vapaaehtoistyötä. Olen ammatiltani kokki, joten olen ollut muun muassa miestenleirillä laittamassa ruokaa. Uskon Jumalaan, ja pidän Pelastusarmeijan jumalanpalveluksista paljon.

Jean muistuttaa, että asioista puhuminen on tärkeää.

– Kerran joukko miehiä kävi kimppuuni ja pahoinpiteli minua. Valitettavasti jotkut purkavat pahaa oloa aggressiivisuudella. Mutta en suostu pelkäämään, keskustelemalla asiat on selvitetty ja uhkaavat tilanteet ovat lauenneet tätä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Leirille Jeanin houkutteli seura.

– Tykkään tutustua ihmisiin – uusia kontakteja ja kavereita. Saa rukoilla ja uskoa yhdessä.

Make on samoilla linjoilla.

– Olen ollut neljä vuotta työttömänä. Se tarkoittaa, että tässä on ollut 1 200 samanlaista päivää takana. On mukavaa saada päiviin vaihtelua ja tavata ihmisiä. Ei ole ilo olla oman elämänsä vanki.

Työttömyysajan verran Make on ollut myös Pelastusarmeijassa mukana.

– Aiemmin hyvin aktiivisesti, viisi kertaa viikossakin. Mutta olen muuttanut kauemmaksi, niin nykyään käyn osastolla noin kerran viikossa. Hetket osastolla ovat tärkeitä.

Make on neljättä kertaa miestenpäivillä.

– Täällä on kaikki todella hyvin, mutta sen huomaa, että tämä paikka on rakennettu lapsia ajatellen. Polvillaan saa olla kun naamansa pesee, Make naurahtaa.

Kahden lapsen isälle isyys on miehisyyden ydin.

– Raja sukupuolien välillä on hämärtynyt ja miehet ovat ottaneet paljon naisten töitä tehdäkseen ja toisinpäin. Vaikka isä ei lasten puheissa tunnu äidin tavoin tärkeältä, niin isä tuo turvaa ja läsnäoloa. Kasvatus tapahtuu vain näkymättömämmin kuin ennen.

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni KaarttinenMiestenpäivät 9.–11.9.
Pelastusarmeijan lomakoti, Nummela

Täysihoito, 2 hh, hinta 60 € / osallistuja + liinavaatteet 10 €

Rukousta, Sanaa, yhdessäoloa, Pyhän Hengen hoitoa ja paljon muuta... Omat opetusryhmät vasta-alkajille ja Raamattua jo hyvin tunteville.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:
Oman osastosi johtajalta, maksu 31.8. mennessä tilille Danske Bank FI92 8000 1900 1339 51 maksaessa viestikenttään: oma nimi/Miestenpäivät 2016.      

Tervetuloa! 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä