Pastorit eivät saarnaa!

image description

Suomen hip hop -piireissä PSRT (eli Pastorit) erottuu sanomallaan. Keskiössä eivät ole naiset ja bileet – vaan Jumalan rakkaus!

PSRT, eli tuttavallisemmin Pastorit, on kolmen itähelsinkiläisen kaveruksen, Jonathanin, Piken ja Jusufin 2009 perustama ryhmä, joka on vakiinnuttanut paikkansa sekä gospel- että hip hop -kentällä. 2011 Pastorit sijoittuivat SM-Gospel kisassa pronssille.

Tapaan kundit Kaapelitehtaalla. Sattumalta samaan aikaan paikalle sattuu Suomen tunnetuin poliittinen rap-artisti Paleface taustalaulajineen ja muusikoineen. Raumalle suuntautunut matka keskeytyi Kaapelitehtaan kohdalle keikkabussin lopettaessa yhteistyön. Tutut muusikot vaihtavat kuulumiset, ja Paleface jengeineen pääsee jatkamaan matkaansa.

Jonathan, Pike ja Jusuf – mistä Pastorit sai alkunsa?

Jonathan: – Tapasin Piken Minttukirkon konfassa. Kierrettiin tapahtumia ja kuunneltiin räppäreitä. Tuli fiilis, että olisi mahtavaa itse olla räppäämässä tuossa. Sitten Jusuf, jonka tunsin jo ylä-asteelta, tuli mukaan kuvioihin.  Pantiin kokoon Pastorit. Nimi lähti siitä, kun puhuimme niin paljon Jeesuksesta, että jotkut kutsuivat meitä pilkallisesti pastoreiksi.

Nykyisin nimi on saanut lyhyemmän, modernin PSRT-muodon.

Jonathan: – Olemme edelleenkin pastorit, mutta nimenä se hiukan lokeroi ja rajoitti meitä.

Pike: – PSRT kuulostaa tosi hyvältä ja trendikkäältä. Mielellään aina kerromme, mistä nimi on saanut alkunsa!


Voitteko kiteyttää sanoman PSRT:n takana?

Jonathan: – Haluamme tarjota oman näkemyksen ja haastaa ihmisiä ajattelemaan uudella tavalla.

Pike: – Haluamme tuoda nuorille toivoa. Ettei ole vain yksi synkkä polku, vaan myös pelastuksen tie. Jos kukaan ihminen ei pysty sinua auttamaan, on yksi joka pystyy – Jeesus.

Jusuf: – Kylvetään hyvä siemen.

Kundit kehittelevät riimit ja soundit yhdessä. Tietyistä biiseistä on tullut erityisen tärkeitä.

Pike:Seison jaloillani se kertoo paljon meidän historiasta. Vieläkin seistään jaloillamme, vaikka kaikkea on tapahtunut. Minulle tulee aina kyynel sitä kuunnellessa.

Jusuf: – Pidän sellaisesta energiasta, jota ei voi pysäyttää! Teen tän sulle, siinä kiitämme Herraa, että pääsemme tekemään kaikkea mitä teemme. Se on tärkeä viesti!

Hengellisestä sanomasta huolimatta suomalainen rap-kenttä suhtautuu Pastoreihin tasavertaisena.

Pike: – Vähän on piilodissausta, mutta se kuuluu asiaan.  Monet tietävät missä jamassa ollaan oltu, ja ovat todella iloisia, että meillä menee hyvin. Arvostavat ja kunnioittavat meidän tyyliä.

Jusuf: – Loppupeleissä jokainen haluaa olla aito.  Se, että ollaan suoria, herättää tosi paljon tunteita. Ihmiset tulevat jakamaan omia kokemuksiaan – se on todella hienoa.

Kundeilla on keikkoja sekä uskovissa että maallisissa yhteyksissä.

Jusuf: – Kohtaamme kaikki samalla tavalla. Toiset uskoo, toiset ei. Me kerrotaan keitä olemme, ja mitä haluamme sanoa. Ei tarvitse erikseen saarnata – musiikki välittää viestin.

Hyvinä muistoina kundeille ovat jääneet esiintymiset Vappugospel ja Maata näkyvissä -festivaaleilla.

Pike: – Ensimmäinen Maata näkyvissä -festivaali oli huima kokemus – diggaan olla isossa mestassa!

Jonathan: – Aina ei tarvita isoja areenoja. Viikko tuon jälkeen olimme koulukeikalla, missä oli parisataa nuorta. Ne olivat ihan messissä ja energiat oli katossa!

Jusuf: – Isolla keikalla voit luoda oman maailman ja tehty työ näkyy. Mutta pienellä keikalla pääsee aivan eri tavalla kosketuksiin yleisöön – olet lähempänä.

PSRT julkaisivat ensimmäisen levyn On Tunes vuonna 2012, ja viime vuonna ilmestyi toinen pitkäsoitto Vuorten Läpi. Uuden levyn sanoma on entistä hienovaraisempi.

Pike: – Sitä on hiottu. Sanomaa ei tyrkytetä, vaan jokainen voi sen halutessaan löytää. Sanat eivät karkota, vaan tuovat lähemmäs. 


Uskova roolimalli

Elämä kuljetti kundeja ensin väärille raiteille, mutta Pyhä Henki alkoi kutsua heitä tahoillaan. Tällä hetkellä Jonathan toimii nuorisotyöntekijänä Vantaan Minttukirkossa ja Jusufilla ja Pikellä on yhteys Saalem-seurakuntaan.

Jonathan: – Nuorena tein, mitä muutkin. Stoppi tuli, kun asiat alkoivat mennä huonommin. Broidi otti minut seurakunnalle mukaan ja eräänä kertana vain päätin, että nyt on aika muuttua ja antaa elämäni Jeesukselle.

Jusuf: – Ei minulle ole koskaan taivasta auennut, mutta ymmärrän nyt, että Pyhä henki alkoi vetää minua luokseen. Aloin elää uskossa askel kerrallaan. Edelleen tulee kiusauksia ja se onkin tärkeää hengellisen kasvun puolesta.

Pike: – Minulla on kaikki tarvittava, kun minulla on Jeesus. Mitään ei minulta puutu!

Usko näkyy arkipäivässä pyrkimyksenä rakastaa kanssaihmisiä.

Jonathan: – Arvot on isoin tekijä, mistä jengi huomaa että olen uskossa. Valintoja kyseenalaistetaan ja siitä alkaa usein antoisa keskustelu.


Miten nuoria saisi enemmän kiinnostumaan kristillisyydestä?

Jusuf: – Nuoret uskaltavat kysyä, se on tosi hienoa!

Jonathan: – Oman esimerkin näyttäminen on tärkeää. Olen huomannut, että jotkut nuoret katsovat tosi tarkkaan mitä me tehdään. Se, miten seurakuntaa saisi mielenkiintoisemmaksi, on elää tässä ajassa. Tarjota samaa rakkautta – mutta tämän ajan ja hengen puitteissa.

Tulevaisuus on Pastoreille avoin. Kiirettä uuden materiaalin tuottamiselle ei ole.

Jonathan: – Rukoillaan ja katsotaan miten Herra johdattaa.

Pike: – Gospel-skenessä on se hyvä, ettei ole painetta saada uutta levyä ulos niin nopeasti. Nyt heitetään keikkoja.

Olisiko Pastoreilla viimeisiä sanoja lukijoillemme?

Pike: – Kesällä paljon bisseä pelissä / juomia ja kaikkea / mutta veli / pitäkää Jeesus ykkösenä! / Vaikka teette virheitä / hän rakastaa teitä / ei stressiä, ei painetta / Jeesus ykkösenä / niin kaikki menee hyvin!

Jonathan: – Ottakaa kesä chillisti!

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen


 

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä