Pelastusarmeija jo 130 vuotta suomalaisen yhteiskunnan tukipilarina

image description

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 130 vuotta siitä, kun Pelastusarmeija tuli Suomeen. Kolme Pelastusarmeijan upseeria, Constantin Boije af Gennäs, Hedvig von Haartman ja Alva Forsius pitivät Lontoosta koulutuksesta palattuaan Suomen ensimmäisen Pelastusarmeijan kokouksen Siltasaaren sirkusmaneesissa Hakaniemessä 8. marraskuuta 1889.  Se oli Pelastusarmeijan toiminnan lähtölaukaus Suomessa. 

Pelastusarmeija kohtasi ensin vaikeuksia ja vastarintaa sekä viranomaisten että muiden kirkkojen taholta. Sotilaallisia termejä, pukuja ja uudenlaisia toimintatapoja vierastettiin. Alkuvaikeuksien jälkeen työ lähti kuitenkin leviämään ympäri maata, ja ihmisiä liittyi Pelastusarmeijan riveihin. Pelastusarmeija saavutti nopeasti ihmisten luottamuksen, ja sen tekemä sosiaalinen auttamistyö yhteiskunnan vähävaraisten ja syrjäytyneiden hyväksi oli merkittävää.

Sisällissodan aikana Pelastusarmeija onnistui pysymään puolueettomana ja toimi vain avuntarpeen mukaan. Vuonna 1929 Helsingin kaupunki lahjoitti järjestölle tontin niin pitkäksi aikaa, kun Pelastusarmeija tekee siellä sosiaalista työtä. Talvi- ja jatkosodan aikana pelastusarmeijalaiset auttoivat muun muassa jakamalla junassa matkustaville evakoille ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä.

Yhä edelleen Pelastusarmeijan rooli suomalaisessa yhteiskunnassa on tärkeä. Vuonna 1906 alkanut joulupatakeräyksemme on tullut tutuksi kaikille suomalaisille. Keräyksellä autetaan kotimaan vähävaraisia. Pelastusarmeijan toiminnassa sosiaalinen ja hengellinen työ ovat aina kulkeneet käsi kädessä. Ihminen kohdataan kokonaisuutena. Kolmen ässän tunnuslause on alusta asti ollut soppaa, saippuaa, sielunhoitoa.

Pelastusarmeijalla on työtä tällä hetkellä noin 25 paikkakunnalla ympäri Suomea: 22 paikallisseurakuntaa eli osastoa, kolme sosiaalipalvelukeskusta, lasten lomakoti, kaksi vanhainkotia, seitsemän asumispalveluyksikköä, kolme päiväkotia, 16 second hand -myymälää. Paikallisten toimipisteiden kautta lähes 200 000 ihmistä saa hengellistä, henkistä ja aineellista apua vuosittain.

Juhlaviikonloppu on täynnä ohjelmaa myös suurelle yleisölle

Pelastusarmeijan juhlavuosi on kulunut pitkälti työn merkeissä, mutta 20.–22.syyskuuta vietetään Helsingissä 130-vuotistapahtumaa.  Erityinen juhlatilaisuus on perjantaina 20.9. klo 18.30 Temppeliaukion kirkossa (Lutherinkatu 3). Siellä esiintyvät taiteilija Seela Sella sekä Pelastusarmeijan soittokunta ja omat musiikkiryhmät. Lauantaina ohjelma jatkuu Pelastusarmeijan Temppelissä, Uudenmaankatu 40: naisten kokous klo 14.30 ja upseerivihkimyskokous klo 18. Sunnuntaina kokoonnutaan vielä jumalanpalvelukseen Temppelissä klo 10. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille ja niihin on vapaa pääsy.

Tapahtuman juhlapuhujiksi saapuvat kenraali Brian Peddle ja komentaja Rosalie Peddle. Kanadalainen Brian Peddle valittiin kansainvälisen Pelastusarmeijan johtajaksi heinäkuussa 2018. Hän on Pelastusarmeijan 21. kenraali.

Kenraali johtaa kansainvälistä Pelastusarmeijaa, joka toimii 131 maassa. Pelastusarmeijalla on mm. sosiaalikeskuksia, klinikoita, kouluja, erilaisia asumispalveluja ja seurakunnallisen työn keskuksia (osastoja). Paikallisesti tuomme toivoa ja konkreettista apua satojen miljoonien ihmisten elämään. Lisäksi teemme katastrofi- ja projektityötä kriisi-, maanjäristys-, tulva-, pandemia- ja sota-alueilla.

130 v. synttärijuhla lapsiperheille HopLopissa

Viikonlopun aikana järjestämme toimintamme piirissä oleville vähävaraisille lapsiperheille synttäritapahtuman HopLopissa. Perheet on kutsuttu sinne toimipisteidemme kautta. Pelastusarmeija kustantaa perheille lipun HopLopiin sekä aterian.

Tiedustelut ja yhteydenotot:

Eija Kornilow, viestintäpäällikkö 
[email protected] 
040 503 9142

Anne Fredriksson, markkinoinnin ja yritysyhteistyön vastaava
[email protected] 
040 747 0748