Julkaistu 29.3.2024 06:00

Pelastusarmeijan pääsiäistervehdys 2024


Lukuvinkki pääsiäisen pyhiksi

Luin jälleen erään kertomuksen, jonka olen lukenut jo kymmeniä, ellen satoja kertoja. Joka kerta se puhuttelee minua uudestaan. Kertomuksessa esiintyy monia mielenkiintoisia hahmoja. Siinä on kuvattuna niin ihmiselämän valoisat kuin pimeätkin puolet. Se on kertomus ystävyydestä ja suuresta, elämää mullistavasta rakkaudesta. Siinä kuvataan kauniilla tavalla myös äidin ja pojan välistä suhdetta. Mutta samalla se on kertomus kateudesta ja katkerasta vihasta. Se sisältää juonittelua, kateutta ja raakaa väkivaltaa. Kertomuksessa esiintyy tavallisia ihmisiä suurine toiveineen, raskaine pettymyksineen ja häpeän tunteineen. Siinä on kuvattu myös valtaapitäviä, jotka minulle näyttäytyvät kansan sätkynukkeina. Ennen kaikkea se on kertomus toivon menettämisestä ja sen jälleen löytymisestä. Se on kuvaus jonkin uuden ja kauniin alusta. Se on klassikkoteos, joka jokaisen pitäisi lukea.

Ehkä arvasitkin jo, että kyseessä on kertomus pääsiäisenajan tapahtumista ajanlaskumme alkuajoilta Jerusalemissa. Tiedät senkin, että dramaattista juonenkäänteistään huolimatta kertomuksella on onnellinen loppu. Ei siis kannata jättää lukemista kesken.

Elämää suurempi kertomus

Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään tavallinen lukemisto pääsiäispyhien ratoksi. Monesta kertomuksesta tai elokuvasta on sanottu, että se on elämää suurempi. Tämä kertomus on sitä oikeasti, sillä se paljastaa, millaisia me ihmiset olemme. Ehkä sanot: ”Mutta enhän minä ollut siellä huutamassa: ’ristiinnaulitse!’” Mutta mietipä Pietaria, joka sanoi: ”Vaikka kaikki muut luopuisivat sinusta, minä en koskaan luovu. Vaikka minun pitäisi kuolla kanssasi, minä en ikinä sinua kiellä.” Kului vain pari tuntia näistä sanoista, ja Pietari oli jo kolme kertaa pettänyt Herransa. Jeesuksen ei tarvinnut edes sanoa mitään; hän vain katsoi Pietariin ja tämä ymmärsi itse, ettei ole sen parempi kuin toisetkaan.

Kertomus ei olisi elämää suurempi, jos se kuvaisi vain ihmisluonnon pimeitä puolia. Ihmisten kataluuden ja itsekkyyden vuoksi tarinan päähenkilö, Nasaretista kotoisin oleva Jeesus-niminen nuori mies ristiinnaulitaan, vaikka hänen ei voida osoittaa tehneen pahaa kenellekään. Miksi Jeesus suostuu siihen, vaikka hänellä olisi ollut mahdollisuus paetakin? Vastaus on: koska hän rakasti. Kaikesta siitä huolimatta, mitä hän oli ihmisten ja jopa lähimpien ystäviensäkin taholta saanut kokea, hän rakasti heitä, jokaista heistä. Hän oli valmis kärsimään rangaistuksen heidän puolestaan, jotta he pelastuisivat tuholta. Kun sanon ”heidän”, tarkoitan ”meidän”.

Kertomus ei olisi elämää suurempi, jos se päättyisi ristiinnaulitsemiseen. Juonen kannalta tärkein käänne tapahtuu kertomuksen lopussa, kolmantena päivänä Jeesuksen kuoleman ja hautaamisen jälkeen. Koittaa pääsiäisaamu, ja haudan havaitaan olevan tyhjä. Lukuisat ihmiset saavat todistaa ylösnousemuksen ihmettä, ensimmäisten joukossa myös Pietari. Hän varmasti muisti, mitä Jeesus oli aiemmin sanonut: ”Joka saa paljon anteeksi, se rakastaa paljon.”

Astu sisälle tarinaan

Rohkaisen sinua tänä pääsiäisenä lukemaan uudestaan tämän ikuisen kertomuksen. Lue se siitä huolimatta, että uskot tuntevasi sen sanasta sanaan. Sijoita itsesi tarinaan. Aloita siitä, kun Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Kulje hänen mukanaan yläsalista Getsemaneen ja sieltä suuren neuvoston eteen kuulusteltavaksi ja lopulta Pilatuksen luokse tuomittavaksi. Jatka hänen kanssaan matkaa Golgatalle. Pysähdy siellä hetkeksi miettimään omaa elämääsi. Katso häntä, joka rakastaa sinua niin paljon, että suostui tähän kaikkeen sinun takiasi.

Mutta älä jää ristin luokse liian pitkäksi aikaa; voit palata sinne aina uudestaan. Kiiruhda opetuslasten mukana tyhjälle haudalle todetaksesi omakohtaisesti, että Jeesus on todella Jumalan Poika, hän on Kristus! Vastaanota syntien anteeksiantamus. Muistathan, mitä hän sanoi eläessään: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” (Joh. 3:16)

Saga Lippo
everstiluutnantti
territorion komentaja

Pelastusarmeijan johtajisto toivottaa Sinulle siunattua pääsiäistä ja riemullista ylösnousemusjuhlaa!